Inga orimliga krav i kampen för Storön
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi är inga trädkramare, vi vet inte exakt när var eller hur, dessa namnlistor skulle ha överlämnats. Vi har bara följt de råd och förslag vi fått från de skogskämpar, som förgäves, men ärligt och rakryggat under alla år har försökt att förmå skogsbolagen att tänka om vad gäller denna besinningslösa skogsskövling. Få dem att, som det står i FSC:s standard, "ta särskild hänsyn vad gäller ortsbornas rekreationsvärden".
Det var inga orimliga krav som vi ställde. Vi har aldrig sagt, att inga som helst avverkningar får ske på ön. Vi ville bara inte att nya hyggen skulle tas upp på ön, eftersom de flesta av de cirka 20-tal hyggena som finns är misslyckade vad gäller återbeskogningen. Jag skriver vi, för att stödet för Storön är stort, oavsett vad Kent Björk hävdar i sina inlägg i tidningarna.
Att Arjeplogs Allmänning håller sig med en skogsförvaltare som ständigt måste ljuga för att rättfärdiga sina handlingar är beklämmande.
Nu senast är det i en artikel i Piteå- Tidningen och Norra Västerbotten, publicerade 12 och 13 februari, där följande osanna påståenden förs fram: 1) Att opinionen kommer från en person (läs, Tommy Olsson), som bedriver jakt på Storön. 2) Att protestlistan aldrig visats för Allmänningen. 3) Att en persons jaktintresse är upprinnelsen till kritiken. 4) Att inga sakargument talar mot en avverkning. Dessutom visar han på ett hygge med växande ungskog som "praktexempel".
Kent Björk påstår att jag månar om Storön därför att jag bedriver min jakt där. Därför vill jag nämna att jag bedriver min jakt uppe till fjälls. Undantaget är att jag deltar i min pappas älgjaktslag tre dagar varje år ute på Storön. Fågel jagar jag mest på fastlandet på grund av att ett 20-tal hyggen redan styckat skogen för mycket.
Kent Björk påstår att inga sakargument framkommit som talar emot en avverkning. Vi "aktionsgruppen", läs vanliga ortsbor har till vår hjälp tagit professor Mats Hagner som specialist på skogsföryngring. Han har gjort mätningar på Storön, och lagt upp en forskarrapport som klart och tydligt redovisats för Kent Björk och Håkan Ederlöv /Allmänningen på mötet som hölls i Arvidsjaur den 4/2 -08 om vilka vinster Allmänningen skulle göra med det från ortsbefolkningen nu föreslagna kontinuitetsskogsbruket. Samtidigt så skulle Allmänningen tillgodose ortsbefolkningens önskemål. Dessutom, vårt viktigaste sakargument, det rekreationsvärde ön har för oss.
Forskarrapporten finns att tillgå på nätet, www.fsy.se/naturbruk. Vad beträffande det "praktexempel" som Kent Björk visat upp när det gäller växande ungskog, så är det ett hygge av cirka 20, han nämner ingenting om de misslyckade hyggen som de själva erkänner finns på ön och som skall kultiveras om nu i sommar.
För övrigt har ortsbefolkningen nu fått veta att Sveaskog rakryggat står fast vid sitt löfte, som gavs vid mötet med oss, om att kontinuitetsskogsbruk är ett alternativ. Sveaskog kommer enligt uppgift därför inte att påbörja avverkning ännu utan vill föra dialog med berörda.