Högeralliansens politik leder fel!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Min gode Hammarbergh: Jag varken generaliserar eller försöker skrämma allmänheten när jag beskriver högeralliansens politik så här cirka ett och ett halvt år efteråt. Jag förstår Hammarberghs eufori, att få sitta i majoritetsställning i riksdagen och företräda en regerings politik.
Jag håller med om att det skett stora förändringar på kort tid - men till det sämre - för svenska folket! I vissa fall har det gått så fort att man tvingats backa och frångå de vidlyftiga löften man gav i valrörelsen.
Hammarbergh skryter, liksom övriga borgerliga kolleger runt om i landet, över den kraftiga sysselsättningsökning som vi glädjande nog kan registrera för de senaste åren och att detta skulle vara resultatet av borgerlig politik.
Jag förutsätter att Hammarbergh är så seriös i sin politiska gärning att han mycket väl vet att Sveriges goda konjunktur- och sysselsättningsläge grundlades under senare delen av 90-talet och i början av 2000-talet genom saneringen av den svenska ekonomin.
Den djupa ekonomiska kris som Sverige drabbades av i början av 90-talet, som ytterligare förvärrades genom den borgerliga regeringens felaktiga politik, ledde till ekonomiskt moras och förde landets ekonomi till avgrundens rand.
När svenska folket röstade bort den borgerliga regeringen tvingades den tillträdande s-regeringen vidta mycket drastiska åtgärder för att snabbt få ordning på landets ekonomi. För detta fick socialdemokratin betala ett politiskt pris, klyftorna i samhället ökade, men politiken gav effekt och Sverige kom ur den värsta krisen snabbare än i många andra länder.
Det tog ändå cirka tio år innan sviterna efter krisen övervunnits. Reallönerna steg emellertid och Sverige låg långt framme när konjunkturen vände och med den en kraftig sysselsättningsökning, inte minst under valåret 2006, som borgerliga företrädare nu så förtjust åberopar.
Högeralliansens politik leder fel och utnyttjar inte den goda konjunkturen för att satsa på forskning och utbildning och eliminera brister i välfärden. Det skulle stärka Sveriges konkurrenskraft, ge ökad trygghet och minska kvarstående orättvisor i samhället.
Borgerlig politik med konkurrensutsättning, kommersialisering av samhälleliga verksamheter, privatiseringar och utförsäljningar av samhällsägda företag leder till minskad solidaritet i samhället. Den leder till ökade klyftor och större orättvisor. Dagens opinionsmätningar visar att en majoritet av svenska folket också har den uppfattningen.
Därför kommer Krister Hammarbergh sannolikt att bli besviken på valdagen 2010.