Borgerligt styre - ett år efteråt!

Opinion2008-01-10 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
e Ett år är till ända - ett år med en borgerlig regering. Alla som på hösten 2006 röstade fram denna regering måste väl känna sig nöjda. Vi andra har däremot blivit sannspådda. En del av de som röstade borgerligt har fått god utdelning genom stora skattesänkningar, medan andra har fått se den sociala tryggheten försämras, framför allt inom arbetslöshets- och sjukförsäkringsområdet. Viktiga samhälleliga verksamheter säljs ut eller privatiseras vilket skapar oro och ökad osäkerhet för de människor som drabbas av förändringarna.

Inför valet 2006 deklarerade högeralliansens partier, att varje krona som socialdemokraterna satsade på välfärdspolitiken skulle en borgerlig regering satsa lika mycket eller mer. Men man sa inte att alla försämringar som nu sker i de sociala trygghetssystemen konsekvent drabbar den svaga och mindre resursstarka delen av befolkningen.



Skillnaden i vad man sa inför valet och den politik man för i regeringsställning förklarar dagens opinionsläge. Gemene man känner sig lurad och högeralliansen har inte längre majoritet i väljarkåren för sin politik. Socialdemokraterna ensamma är i dag större än de borgerliga partierna tillsammans!

Det som nu bekymrar borgerliga ledarskribenter mest, inklusive ortens egen folkpartitidning, är som man säger; "att socialdemokraterna inte har något alternativ, man har inga ideer, är passiv i oppositionsrollen och Mona Sahlin delar i desperation ut rallarsvingar i DN:s spalter".



Sanningen är, att inriktningen och målen för socialdemokratisk politik är fullständigt klar nämligen, ett välfärdssamhälle och en välfärdspolitik som grundar sig på värderingen om människors lika värde. Den bygger i sin tur på idetraditionen "om det gemensamma samhällsbyggandet", som" skapar både individuella och samhälleliga nyttigheter", som" ger rättigheter, men ställer också krav" (Citat ur S-program)

Eller som Per Albin uttryckte det i sitt folkhemstal; "Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta".



Den socialdemokratiska välfärdspolitiken grundar sig på;



e Partsrelationerna på arbetsmarknaden med en hög facklig organisationsgrad. Ett kollektivavtalssystem som reglerar förhållandena på arbetsmarknaden,

e Ett trygghetssystem baserat på generella socialförsäkringar efter principen om inkomstbortfall

e Skattefinansierade välfärdstjänster - det vill säga vård, omsorg, skola/utbildning, med hög kvalitet, fördelade efter behov och på lika villkor för alla.



Mot detta står den borgerliga politiken med konkurrensutsättning och privatisering av samhälleliga välfärdstjänster, utförsäljning av allmän egendom, slopad förmögenhetsskatt, väsentligt mindre fastighetsskatt för de högst värderade fastigheterna, lägre sjuk- och a-kasseersättning. Helt enkelt en politik som leder till ökade klyftor och orättvisor och ett mindre jämlikt samhälle.



Samhället förändras, globalisering och internationalisering av ekonomin ställer nya krav. Det pågår en bred debatt i partiet om politikens detaljer och former. Konkreta förslag på olika politikområden kommer att redovisas inför kommande val



Socialdemokratin vill värna välfärdspolitik präglat av rättvisa och trygghet och bör söka majoritetsstöd för denna politik hos svenska folket!

Läs mer om