Sanna fakta om elbilen?

SVAR DIREKT. "Är det verkligen försvarbart med bilar som bara går på el?" undrar Anders L. Larsson och får Svar direkt.

SVAR DIREKT. "Är det verkligen försvarbart med bilar som bara går på el?" undrar Anders L. Larsson och får Svar direkt.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

DEBATT / SVAR DIREKT2017-07-17 23:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har under den senare tiden fått uppgifter om att när man tar fram och tillverkar ett batteri till en ren elbil. Så producerar hela den processen från att man bryter materialet tills att batteriet är klart. Lika mycket koldioxid som en bensinbil producerat, när den kört tjugofemtusen mil. Är det sant så är det knappast försvarbart med bilar som endast går på el.

.

En annan uppgift säger att när man gör ett batteri till en hybrid bil så går det åt från och med att man tar fram materialet och i tillverkningen. Så produceras det lika mycket koldioxid som när en bil har kört femtusen mil. Om det nu är samt, så bör en hybrid bil vara försvarbar att tillverka av både ekonomiska och miljöskäl.

.

Förutom det skall förbrukade batterier tas om hand, med de gifter som de innehåller. I de fall som jag ställt frågor om hur förbrukade batterier skall oskadliggöras. Så har jag fått höra att det kommer vi att klara och det tror jag nog, men hur kommer resultatet att se ut. Blir det någon som tar emot batterier och ställer upp dem och låter väder och vint se till att vi får stora lager med batterier som i förläggningen kommer att läcka gifter i naturen. Eller kommer man att klara av att upparbeta dessa batterier.

.

Här behöver korten komma på bordet. Det duger inte med endast fint prat i detta ärende, som en gällande lösning. Jag hoppas härmed att någon opartisk expert kommer med fakta, i påtalade ärenden.

.

"Svensk elmix gör elbilen ännu mera miljövänlig"

SVAR DIREKT

En orsak till att det ämne som du tar upp har aktualiserats är en rapport som IVL Svenska Miljöinstitutet tagit fram. Rapporten, som är en sammanställning av flera internationella rapporter, visar på koldioxidutsläpp från batteritillverkningen på 50-250 kg per kilowattimme batteri. Och det är just batteritillverkningen som är den avgörande skillnaden i utsläppen från biltillverkningen. Detta har resulterat i uppgifter i media att det tar 2,7 till 8,2 år att köra igen utsläppen med elbilen.

Andra studier som fokuserat på att jämföra en bilmodell med förbränningsmotor alternativt elmotor och batteri. Exempelvis har tyska testorganisationen TÜV gjort just en sådan jämförelse på en Mercedes-Benz. Det visar sig att elbilen från tillverkning, med 16 000 mils körning till skrotning släpper ut 24 procent mindre koldioxid än samma bil med bensinmotor, och då räknar man med att elbilen laddas med europeisk elmix. Skulle bilen istället laddas med svensk elmix skulle skillnaden bli hela 64 procent till elbilens favör.

.

Alla studier på området pekar dock på vikten av att reducera utsläppen i produktionen, där batteritillverkningen är den viktigaste. Det är en välkommen och viktig slutsats. De goda nyheterna är att om el från förnyelsebara källor används i batteritillverkningen minskar utsläppen med 60 procent eller mer. De senaste åren har också batteritillverkningen utvecklats avsevärt. Den senaste generationen batterier har blivit 25-80 procent effektivare, vilket avsevärt sänker utsläppen per tillverkad kilowattimme batteri.

.

I fråga om återvinning planerar både Tesla (som bygger ny batterifabrik i USA) och svenska NorthVolt (vars planerade batterifabrik kan hamna i Skellefteå) att integrera återvinning och återanvändning av material från gamla batterier i materialflödet till nya batterier. Men eftersom detta ligger några år fram i tiden är det svårt att ge ett konkret svar. Återvinning av blybatterier är idag mycket lönsamt, det är sannolikt att detsamma kommer att gälla litiumbatterier. Båda dessa planerade fabriker kommer för övrigt att använda en mycket hög andel förnybar el i produktionen.

.

Sammantaget är frågan om elbilens hållbarhet viktig, men det finns ingen anledning att betvivla att elbilen redan idag är bättre än en bensin eller dieseldriven dito. Elbilens andra fördelar utöver utsläppsminskningar ska inte heller glömmas bort.

Används förnybar el i större utsträckning i både produktion och drift körs de extra utsläppen från batteriproduktionen in på mindre än ett år.

När bilen skrotas kommer batteriet högst sannolikt att återanvändas för lagring av el från variabla källor i elnätet, vilket inga studier tagit hänsyn till.

Mazdak Haghanipour

sakkunnig elbilar och laddinfra, Power Circle

Läs mer om