Med anledning av: debattartikeln ”Omstart för satsningen på biogas” av Helena Stenberg (S) och Anders Lundkvist (S).
.
I den tjänstemannautredning som föregick Kommunstyrelsens beslut den 27 februari, rekommenderades en helhetslösning avseende produktion och flöde av biogas mellan Piteå Biogas planerade anläggning i Infjärden och kommunens reningsverk på Sandholmen, där man idag tillverkar rå biogas för produktion av värme och el.
Infjärdens rågas skulle enligt förslaget, levereras till Sandholmen och där uppgraderas till fordonsgas tillsammans med reningsverkets rågas och därefter levereras till en centralt belägen tankstation.
.
Utredningens förslag om kommunalt engagemang i Infjärden förutsatte att vissa viktiga villkor skulle vara uppfyllda.
.
Nödvändig beslutsgång och villkor framgår av följande uppställning:
* Kommunens kollektivtrafikupphandling skulle inriktas mot biogasbussar.
* Processen med miljötillstånd och upphandling av en uppgraderingsanläggning till Sandholmen inleds omgående. Kostnad efter bidrag, inklusive tankstation vid bussgaraget, cirka 21 miljoner kronor. Produktionsstart senast januari 2019. Sandholmens produktion är tillräcklig för att försörja samtliga bussar med drivmedel.
* En grundlig marknadsundersökning görs avseende efterfrågan på biogas i piteregionen. Inventera vilka fordon inom kommunkoncernen - förutom bussarna - som med fördel kan inköpas med fordonsgasdrift - typ renhållningsbilar, arbetsfordon och personbilar. Helst färdiga avtal med aktörer utanför kommunkretsen typ taxi, landstinget, transportföretag med flera.
* Tillsammans med Piteå Biogas AB inleds diskussioner med potentiella delägare vid sidan av lantbrukarna. Målsättningen är här att kommunen maximalt ska gå in som minoritetsägare i bolaget (10-20 procent).
* Ovannämnda utredningar beräknas ta några månader. Om de inte ger tillfredsställande resultat föreslås att kommunen i detta läge stannar vid en uppgradering av Sandholmens gas och biogasdrift enbart av bussarna. Vid positivt resultat och härav beslutad investering beräknas produktionsstart för Piteå Biogas AB till år 2020.
* Lönsamhet uppnås både för Sandholmen ensam om man levererar enbart till bussarna och alternativt om helhetskonceptet med Piteå Biogas och Sandholmen får köra för fullt, dvs att efterfrågan motsvarar den beräknade optimala produktionen.
.
Avsikten med detta upplägg var att minimera risk och finansiell insats för Piteå kommun, samtidigt som kommunen under vissa förutsättningar skulle kunna ge nödvändig stöttning till Piteå Biogas uppstart. Tyvärr avslog dock Kommunstyrelsens majoritet ovanstående förslag.
Bussupphandlingen blir nu teknikneutral och satsningen på fordonsgasproduktion i Piteå uteblir. Detta är ett oerhört misstag!
.
Vi missar chansen att stödja våra lantbrukare att skapa en cirkulär ekonomi där gödsel rötas till biogas och de rötrester som återstår blir ett fantastiskt gödningsmedel, som till och med kan användas till ekologisk odling!
Metangas med 25 gånger värre växthusgaseffekt än koldioxid skulle också ha tagits tillvara med denna lösning!
Dessutom till ett drivmedel som vi själva kontrollerar både produktions- och prismässigt.
.
Vilka bussar får vi nu i 10 år framåt?
Inga krav ställs på CO2-utsläppen så det blir väl diesel eller möjligen HVO (fossilfri diesel) som av allt att döma kommer att öka i pris i och med att man inte kommer att kunna använda regnskogsförstörande palmolja.
Elbussar? Ingen mogen teknik för vårt klimat!
.
Jag uppmanar majoritetspartierna: Tänk om, tänk rätt!
Än finns det tid att ändra inköpsbeslutet till biogasbussar och härmed följa de mål om ett fossiloberoende samhälle som vi själva har beslutat om!