Det är naturligt att riksdagspartierna får mest uppmärksamhet, både i valrörelser och under tiden däremellan. Men det finns faktiskt även andra partier att rösta på. Följande är några av de många partier som registrerat sig för val till riksdagen, och som också förtjänar att åtminstone nämnas:
* Direktdemokraterna
* Djurens parti
* Europeiska Arbetarpartiet, EAP
* Enhet
* Feministiskt initiativ
* Initiativet
* Klassiskt Liberala Partiet
* Landsbygdspartiet Oberoende
* Medborgerlig Samling
* Piratpartiet
* Rättvisepartiet Socialisterna
* Vägvalet
Till dem som känner sig osäkra på vad dessa partier står för kan jag komma med följande allmänna upplysningar, till vägledning inför höstens val:
Direktdemokraterna vill förändra formerna för det demokratiska systemet. För djupare förståelse av hur de tänker sig detta se deras hemsida.
Djurens Parti vill kraftigt förbättra djurskyddet i Sverige. Förmodligen vill de också främja en vegetarisk eller vegansk livsstil. EAP är partiet för dem som tror på så kallad bankdelning. Dock driver även Vänsterpartiet den frågan så rent taktiskt är V är ett bättre val för supportrar av detta system.
Enhet, med bland andra Anders Axner i spetsen, är för medborgarlön, bankreform och komplementärmedicin. Partiet är emot arbetslinjen, vapenexport och gifter i naturen. Feministiskt Initiativ med Gudrun Schyman som en av frontfigurerna vill satsa på jämställdhet, miljö och hbtq. De är vidare mer flyktingpositiva än de flesta riksdagspartier och är en motpol till SD.
Initiativet är ett systerparti till Alternativet i Danmark och vill främja demokratin. Partiprogram är under utveckling så det återstår att se vad de kommer fram till. Men allmänt är de nog teknikoptimister i vänster-mitten med drag av både MP och Piratpartiet. Klassiskt Liberala Partiet är i korthet partiet nummer ett för alla nyliberaler och för alla med Ayn Rand som husfilosof.
Landsbygdspartiet är som namnet antyder för landsbygden, med allt vad det innebär, men de tycks också närmast vara rabiat emot varg. Medborgerlig samling är uppenbarligen någon slags högerparti. Vill man veta mer om dem kan man åka till Almedalen, där de liksom flera andra småpartier deltar.
Piratpartiet med Magnus Andersson i spetsen är förstås ett internetvänligt parti, om man säger så, och i övrigt emot övervakning men för medborgarlön och transparens. Rättvisepartiet Socialisterna vill införa socialism och är inspirerade av Karl Marx.
Vägvalet är ett parti som är emot Västlänken i Göteborg. Det vill säga de är liksom det göteborgska lokalpartiet Demokraterna emot planerna på att bygga kollektivtrafik under jord i rikets andra stad. De förordar därför andra alternativ.
Utöver detta finns förstås Alternativ för Sverige, för de extra extrema på den flyktingkritiska kanten. Basinkomstpartiet, för dem som brinner särskilt mycket för medborgarlön. Partiet de Fria, ett bankkritiskt nätverk som möjligen ställer upp igen. Kristna Värdepartiet, för de extra bibeltrogna och dem som är emot abort. Samt ytterligare ett antal mer eller mindre seriösa partier.
Det är som sagt naturligt att de stora drakarna, de stora partierna, får mest uppmärksamhet. Partier såsom Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Men Sverige är en demokrati där det är lagligt och möjligt att både överväga och att rösta på annat än status quo. Det vill säga annat än riksdagspartierna. Småpartier som de ovan nämnda kan i bästa fall bidra till en bredare och bättre politisk debatt och till nya perspektiv och nya lösningar.
Därför hoppas jag att media ger utrymme även för alternativa partier och röster under månaderna fram till valet. Plus att de etablerade partierna också berättar om sin syn på frågor som tas upp av de små, såsom djurrätt, medborgarlön, bankreform, direktdemokrati, jämställdhet, abort, miljö och landsbygd.
Mats Höglund
Före detta Miljöpartiet
Numera samordnare för Språkvän i Kungsbacka och med särskild vurm för uppstickarpartier och bra idéer över lag