Ungdom och Kultur – mål och strategier

Ann-Katrine Sämfors (Arkivbild)

Ann-Katrine Sämfors (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Debatt2016-08-23 13:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av den senaste tidens debatt skriver jag några rader om Piteå kommuns mål och Kultur och Fritidsnämndens strategier vad gäller ungdom och kultur.

I Piteå finns ett kommunövergripande mål antaget av fullmäktige där kulturen lyfts som en viktig faktor i vår kommun. Det fungerar som en viljeyttring och riktangivelse för alla nämnder.

Nämndernas uppdrag är att inarbeta detta mål i strategier och planering.

I Kultur och Fritidsnämndens verksamhetsplan skriver vi att vi måste fortsätta utveckla Kaleido till en mötesplats där satsningar mot unga utvecklas, där föreningslivet får sin plats och där mångfalden stärks.

Satsningar på Kulturtorget kommer att bidra till utomhusmiljön och kommer att göra det möjligt för kulturaktiviteter både inne och ute.

Nämnden har fått 500 000 från statliga medel till att satsa på stöd till föreningslivet för arbetet med mångfaldsfrågor. Redan satt i verket genom att vi har antagit riktlinjer och bland annat Piteå S-förening hade öppet möte med information och diskussioner med föreningar och medborgare.

Hur är då nuläget idag? ”Ung” bedriver verksamhet på Kaleido och där står ungdomars önskemål i centrum, Vi har en fungerande konsthall, med en kreativ verkstad för barn och unga, där för övrigt även ”Krokin” håller till med utövare i alla åldrar. Det som saknas är en scen, inte minst för unga musiker och min förhoppning och mål är att det ska realiseras så snart som möjligt. Ett äskande finns från nämndens sida till fullmäktige. Förvaltningen har också fått i uppgift att utreda hur vi kan erbjuda tillfälliga möjligheter för föreningar och unga musiker att genomföra aktiviteter innan en permanent scen är verklighet.

Jag har uppehållit mig väldigt mycket vid Kaleido, men vi ska komma ihåg att det finns också goda möjligheter för ungdomar som vill dansa. Intresset för dans har ju vuxit enormt. Studieförbunden erbjuder kurser och fina lokaler finns förutom i Christinaskolan även i ”gamla” Regnbågen.

Studieförbunden erbjuder också replokaler för unga musiker och Folkets hus bedriver en uppskattad verksamhet för teaterintresserade unga.

Piteåungdomar finns också med i Norrbottensmusikens olika körer och orkestrar med ungdomsinriktning. En ny förening har bildats, Piteå-Älvsby orkesterförening, med satsning på möjligheter för unga musiker att få spela och framträda.

Jag har inte berört barnkulturen så mycket, det får bli en annan gång, men visst blir man glad när man läser om Catrin Sjögrens projekt på Jävre kvarn, och visst var utställningen ”Kan själv” för barn 0-2 år på Pite museum en succé.

Nu ska ni som läsare inte tolka detta som att jag sitter nöjd och belåten utan tänker att vi måste fortsätta samtalen med kulturföreningarna och utarbeta en samverkansmodell för kulturen och kulturlivet i Piteå.