Städerna måste gå före om vi ska nå klimatmålen

GEMENSAM PLANET. Ett stort ansvar vilar på världens städer. Därför måste alla tillsammans agera nu – om vi ska begränsa klimatförändringarna till väl under 2 grader. Städerna måste snabbt göra sig fossilfria

GEMENSAM PLANET. Ett stort ansvar vilar på världens städer. Därför måste alla tillsammans agera nu – om vi ska begränsa klimatförändringarna till väl under 2 grader. Städerna måste snabbt göra sig fossilfria

Foto: Juan Carlos Del Olmo / WWF

DEBATT2016-03-19 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med FN:s globala klimatavtal COP21 har vi nu en internationell överenskommelse som slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under 2 grader. Det är ett historiskt beslut. Men det är vad världen gör nu de kommande åren, som blir helt avgörande för klimatet. Framför allt spelar städerna en mycket viktig roll i detta.

I en färsk undersökning utförd av Cint, på uppdrag av Världsnaturfonden WWF, uppger 80 procent av svenska befolkningen att de tycker det är viktigt att politiker på nationell nivå och i kommunerna satsar hårdare på hållbar stadsutveckling för att lösa klimatfrågan. Det som invånarna, enligt WWFs undersökning, tycker är viktigast att städerna satsar på är bättre möjligheter att resa kollektivt och att matsvinnet i skolor, sjukhus och äldreboenden minskas.

Över hälften av världens befolkning bor idag i städer och står för över 70 procent av alla koldioxidutsläpp. Stadsinvånarna har alldeles för stora koldioxidfotavtryck – och konsumtionen av energi ökar, när den istället måste börja bli lägre.

Det händer fantastiskt bra saker i städer, i såväl Sverige som världen över. Göteborg har exempelvis som först i världen utfärdat gröna obligationer; hållbara investeringar har en enormt positiv påverkan på klimatet. Seoul i Sydkorea har installerat solceller på 10 000 byggnader i en satsning att göra staden helt självförsörjande på energi och Kapstaden i Sydafrika minskar sitt beroende av fossil energi markant genom att bland annat skaffa en bättre fordonsflotta och installera solvärme på bostäder.

Ett stort ansvar vilar på världens städer. Därför måste alla tillsammans agera nu – om vi ska begränsa klimatförändringarna till väl under 2 grader. Städerna måste snabbt göra sig fossilfria och skapa:

•Ambitiösa åtaganden och åtgärder för en övergång till 100 procent förnybar energi

•Åtgärder för en klimatsäker framtid där hållbara lösningar för stadsinvånarnas behov av framför allt mat, vatten och energi säkras

•Klimatsmarta lösningar för boende, transporter, mat och övrig konsumtion som gynnar ett lågt klimatfotavtryck från stadens invånare.

Städerna måste säkerställa att deras totala klimatfotavtryck inte är större än vad som ryms inom ramen för en planet. WWF och vi, som alla är deltagare i WWFs stadsutmaning Earth Hour City Challenge, vill vara med och bidra till detta och dela med oss av goda exempel för en hållbar framtid.

Fakta om undersökningen: Syftet med undersökningen var att ta reda på svenska befolkningens åsikter och vanor i klimatfrågan i samband med Earth Hour. Undersökningen genomfördes i Cints online-paneler under januari 2016 på uppdrag av Världsnaturfonden WWF. Enkäten bestod av slutna frågor och är riksrepresentativ med hänsyn till kön, ålder och geografiska regioner. 1000 personer i åldrarna 15-74 år ingår i undersökningen.

Läs mer om