Skolan måste få bort lögnerna om cannabis

Ett väl fungerande projekt, den så kallade Piteåmodellen, hotas av nedläggning då skolan måste spara. Ett projekt som kunde rädda många ungdomar undan drogmissbruk.

När "vanliga" högstadie- och gymnasieelever pratar om att cannabis, hasch, är ofarligt och bättre att använda på fester än alkohol, då är det hög tid att reagera, menar skribenten. (Arkivbild)

När "vanliga" högstadie- och gymnasieelever pratar om att cannabis, hasch, är ofarligt och bättre att använda på fester än alkohol, då är det hög tid att reagera, menar skribenten. (Arkivbild)

Foto: Judit Gustafsson

Debatt2019-04-03 11:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Cannabis är en lätt drog", "Alkohol är mycket farligare än cannabis", "Cannabis är inte beroendeframkallande", "Visst är det en drog, men den är inte så farlig".

Det här är citat plockade från ungdomar i 16-årsåldern som får frågan "Vad vet du om cannabis?".

Cannabis, eller som vi ofta hör hasch, legaliseras i många länder och här i Sverige breder den ut sig bland våra unga som en fruktansvärd stor cancersvulst – där vi om några år kommer att gå på knäna om vi inte får bort alla myter och lögner som sprids av drogliberala anhängare.

Det finns ingen lätt drog. Vi kan aldrig jämföra cannabis med alkohol då det är två helt skilda former av droger. Cannabis stannar i kroppen upp till 6 veckor medan alkoholen, som är vattenlöslig, försvinner dagen efter.

Cannabis är beroendeframkallande och värst av allt är att kroppen vänjer sig vid den och behöver mer och mer. Till slut räcker det inte och cannabismissbruket leder ofta in ungdomen i ännu värre missbruk.

Nej, du kan inte röka ihjäl dig på hasch, men forskning visar på att vi med dagens höga THC-halt i hasch gör att vi utvecklar psykiska sjukdomar, den avtrubbar och isolerar. Känslan av sammanhang och att bidra försvinner. Våra kognitiva funktioner suddas ut. Hasch i dag är inte i närheten av vad hasch var under 70-talet.

Den är så mycket starkare – och så mycket farligare.

Den är också lömsk. Kan för vissa verka så bra till en början, men är förödande för hjärnans utveckling redan vid första blosset. Framförallt hos unga, där hjärnans utveckling stannar av när THC (ämnet som ger ruset) sätter sig i fettvävnaderna och ligger kvar, länge.

I ett samarbete med länsstyrelsen i Norrbotten finns en så kallad "Pitemodell" som är framtagen av behöriga och välutbildade lärare, lektioner som ska integreras i undervisningen för att motivera och stärka elever så att de kan stå emot nyfikenhet och grupptryck. Att jobba med sin självkänsla.

Att kunna nå eleverna med förebyggande droginformation utan att skapa motsatta effekter. Det finns en handfull lärare i dag som är utbildade att genomföra dessa lektioner – för eleverna de själva möter i sin undervisning – men håller ni inte med om att alla Piteås ungdomar borde få rätt till denna utbildning?

Att kunna ge dessa lärare en chans att få utbilda och hjälpa sina kollegor?

Tillfällen att helt utan pekpinnar och moralkakor möta eleverna och ge information så att de aldrig någonsin vill prova denna vidriga drog. Kunskap baserad på forskning och tillförlitliga källor. Kritisk granskning.

För det handlar om okunskap – de vet inte vad drogen innebär och i och med denna okunskap ökar också den drogliberala inställningen hos våra ungdomar och även bland oss vuxna.

Ett medborgarförslag är lagt om att sätta av tid för någon eller några lärare som har kunskapen, att få tid att kunna sprida vidare detta i skolorna i Piteå – att kanske kunna gå in i fler klasser och genomföra projektet.

Men ingen har väl missat att barn- och utbildningsnämnden står inför stora sparkrav och därmed avslås förslaget. "Det är bra, men kan inte prioriteras i detta svåra ekonomiska läge".

Om vi med insatsen lyckas få bara en eller två elever att i-n-t-e prova drogen, har vi räddat miljontals kronor åt kommunen. Kanske inte här och nu i dag, men inom ett par tre år.

Vad kostar en droganvändare oss i kommunen? Jag har ingen siffra, men det är svindlande.

"Jag tänkte tidigare, att det här med hasch verkar ju lite coolt. Jag menar man ser på tv, serier, ser hur kändisar röker och de verkar ju må okej. Efter den här utbildningen kommer jag aldrig någonsin ens tänka tanken att prova röka hasch" – en kommentar från en av eleverna som fått utbildningen. Och det finns många, många fler med liknande åsikter.

Det är en total katastrof för en förälder vars barn börjar använda droger.

Nu finns ett utvärderat (av Luleå Tekniska Universitet) och bevisat framgångsrikt koncept att arbeta för att förebygga droger bland våra unga, i högstadiet och på gymnasiet, en Pitemodell framtagen av engagerade och drivna lärare. Men utbildningsförvaltningen säger nej. Vi har inte råd. Visst är det bra, men det kan inte prioriteras just nu.

Finns det någon som kan förklara för mig hur vi kan prioritera bort en så otroligt livsviktig insats? Finns det någon som kan förklara hur Piteå kommuns totala budget kan gå miljoner i plus, men att skolan måste spara miljontals kronor? Är det då inte något som är vansinnigt fel, och kanske något som bör rättas till?

Cannabis är livsfarligt – enligt mig är det en självklarhet att alla ungdomar har rätt till att få veta – och den dagen de konfronteras med drogen ska de i alla fall ha rätt kunskap om vad den innebär.