Bästa invånare i södra Norrbotten. Vi vill informera dig om läget i sjukvården i vår del av länet.
Som kliniskt arbetande, legitimerade läkare, med ansvar för människors liv och hälsa, vill vi förmedla hur verkligheten ser ut för oss som arbetar inom vården. Vi anser oss ha ett ansvar att informera dig om läget, för att du ska kunna ta välinformerade beslut.
.
Det har länge varit knapert om resurserna inom vården och denna sommar tänjer vi på oss som aldrig förr. Det saknas personal i stort sett inom alla kategorier och i alla verksamheter. Kombinationen av en ohållbar arbetssituation med en tuff arbetsmiljö, otydlig ledning och dålig löneutveckling, har lett till uppsägningar och långa sjukskrivningar.
På Piteå Älvdals Sjukhus leder det i sommar till att vi vissa veckor inte har röntgenspecialister i tjänst och därför inte kan erbjuda alla undersökningar på plats. Även lab har begränsningar nattetid. Det kan till exempel leda till att du får vänta på akuten till på morgonen för att få provsvar och göra röntgen.
Antalet vårdplatser på medicinkliniken är färre än någonsin, vilket innebär att vi behöver göra svåra avvägningar om vem som är i störst behov av dem.
.
Kombinationen av få vårdplatser, tunn bemanning inom radiologi och lab samt allmänna neddragningar över sommaren, för att vi ska få ut vår semester leder till ett mycket ansträngt läge. Inom professionen har vi länge efterlyst diskussion kring och beslut om prioriteringar av vad vi ska avstå ifrån när resurserna inte räcker. Vi har bett om att information om situationen i vården ska gå ut till våra invånare. Ni som är våra egentliga uppdragsgivare.
Tyvärr har inte dessa önskemål uppfyllts och vi står i situationen att försöka klara samma uppdrag trots mindre resurser.
.
Vi vill betona att du alltid har rätt att söka sjukvård och att ingen kommer att nekas en bedömning. Alla som jobbar inom vården i sommar och även framöver kommer att göra allt vi kan för att tillgodose de behov som finns. Men resursbristen kan innebära längre väntetider och att vissa undersökningar skjuts fram till hösten och att vi kan ha svårt att tillgodose vissa behov och önskemål.
.
När vi inte kan tillgodose det medicinska behovet tvingas vi till mycket svåra prioriteringar, vilket skapar en kraftig etisk stress. Vem ska få träffa läkaren på hälsocentralen? Den som stukat foten eller den som behöver återbesök för sin diabetes? Vem ska få den sista sängplatsen på avdelningen? Vem är så pass frisk att den kan gå hem för att lämna plats åt någon som är sjukare? Vems blodprover och röntgenundersökningar kan vänta, och hur länge?
Det är en balans på slak lina och vi ser tydliga säkerhetsrisker när belastningen blir för stor i förhållande till resurserna.
Vi skriver inte detta för att klaga utan för att ge er, som är i behov av våra tjänster en inblick i vår verklighet.
.
Vi hoppas, med detta inlägg, kunna påverka chefer, vår ledning och våra politiker att, i samråd med professionen, göra tydliga prioriteringar och att vara mer öppna och tydliga med hur läget ser ut gentemot er, våra uppdragsgivare.
.
Politiker och tjänstemän - kom ut och var med på de olika klinikerna på sjukhusen och på hälsocentralerna en dag i månaden. Vi behöver bygga morgondagens vård i dialog. Politik, profession och patienter behöver mötas och vi behöver lägga planer för 5-10 år framåt i tiden. Vi behöver rekrytera, bygga upp och utveckla. Resurserna används i nuläget inte optimalt. Tillsammans kan vi bygga en vård som kan tillgodose de faktiska behoven.
Vi och våra kollegor sitter på kunskapen och expertisen, som kan ligga till grund för kloka prioriteringsbeslut.
.
Med förhoppning om förståelse från dig som behöver vår hjälp och en öppning för dialog.