Rasism angår oss alla. Många vittnar om att rasism är påtagligt närvarande i samhället och det är en fråga som alla aktörer i samhället behöver förhålla sig till.
Men vad är egentligen rasism och hur kan vi öka respekten för alla människors lika värde? Som företrädare för det offentliga har vi ett extra ansvar att verka för ett samhälle som inkluderar alla.
I en undersökning från Novus på uppdrag av Forum för levande historia uppger 47 procent av de tillfrågade att de bevittnat rasism det senaste året. I samma undersökning uppger 44 procent att de tror att rasismen kommer att öka i det svenska samhället det kommande året.
Resultaten från undersökningen visar att rasismen är närvarande i väldigt mångas liv och att det är en fråga som alla behöver förhålla sig till. Samtidigt visar den att många har en negativ syn på samhällsutvecklingen när det gäller rasism.
Länsstyrelsen i Norrbotten har tillsammans med andra regionala parter och Forum för levande historia ett samarbete för att arbeta med frågor om rasism i Norrbotten under 2018. Inte för att rasismen i Norrbotten är ett större problem här än i andra delar i landet, utan för att vi är överens om att det är en fråga som alla behöver arbeta med, i hela Sverige.
Många är inblandade i samarbetet. Såväl kommuner som det civila samhället i hela Norrbotten deltar.
Under året genomförs en mängd aktiviteter i länet, allt ifrån workshops för elever till fortbildningar för offentliganställda och utställningar på museer.
En viktig del i satsningen är Trygghetskonferensen, som nyligen arrangerades i Luleå av Polisen, Norrbottens kommuner, Länsstyrelsen i Norrbottens län och Region Norrbotten. En röd tråd i konferensen var det kontinuerliga arbetet med normer och värden för en jämlik och jämställd hälsa, vilket utgör en grund för arbetet mot rasism.
Vi lever i en tid då konspirationsteorier och osanningar lätt får fäste. Då är kunskap och medvetenhet en förutsättning för att stärka motståndskraften. Ju mer vi lär oss om rasism, desto bättre kan vi bli på att förebygga och motverka den.
Ett kunskapsbaserat samtal om rasism bidrar till att belysa vad som behöver göras för att stärka respekten för alla människors lika värde.
Johan Antti
länsråd och vikarierande landshövding, Länsstyrelsen i Norrbottens län
Ingrid Lomfors
överintendent Forum för levande historia