Med nedanstående redovisat vill vi betona att vi upplevt att TRAB genomfört sitt uppdrag utifrån vad vi gemensamt överenskommit och att kommunen inte har anledning att ifrågasätta innehållet i utförandet av konsultföretaget.
Angående medverkan från tjänstemän på förvaltningen har alla berörda tjänstemän varit med vid beredning och beslut av alla ärenden och kulturfrågor. Det stämmer alltså inte att Kultur, park och fritid skulle ha lagt ut projektet helt i händerna på konsulten.
Det vi däremot själva konstaterar i vår egen utvärdering är att ambitionen var att få mer media och PR än vad som blev utfallet och att det naturligtvis inte var bra att vi inte fick med oss fler kommuner i uppdraget.
Förutsättningar: Samarbetet med Umeå kulturhuvudstad 2014 inleddes på initiativ av Tomas Riklund. Den 8 augusti 2012 skrev Piteås kommunalråd Peter Roslund och Umeås kommunalråd Marie-Louise Rönnmark på en avsiktsförklaring.
Avtalet beskriver ambitionsnivån med inriktning på att Regionkontor Norrbotten skall bli en viktig kontaktnod för norra Sverige gentemot Umeå.
Därefter tecknade kommunledningskontoret en överenskommelse med TRAB som får uppdraget att projektleda Norrbotten2014 och ett regionkontor etableras i Piteå. Då det är Tomas Riklund själv som genom sina kontakter initierat uppdraget och eftersom kommunen vid det tillfället också hade ett ramavtal med TRAB var det inte aktuellt att ta in andra anbud. Kultur, park och fritid är uppdragsgivare.
Uppdraget innebär att man ska samla ihop och attraktivt paketera det rika kulturutbud som finns i Norrbotten och genom Umeå kulturhuvudstadsår förmedla och exponera detta till övriga Sverige, Europa och världen och samtidigt bjuda in kultur från övriga världen att inspirera och berika norra Sverige.
Regionkontor Piteå skulle även lyfta den befintliga kulturen i Norrbotten gentemot de egna invånarna genom olika insatser.
Genomförande:
Under de två år som projektet fortlöpte implementerades ett antal verktyg med målet att stötta nya arrangemang och kulturprojekt och lyfta de redan befintliga kulturutövarna i Norrbotten och Piteå.
Kulturplantagen handlade om att kunna mobilisera och växa mot 2014 och framöver. Ambitionen var att dela ut ett bestämt antal projektstöd på 20 013 kr, under 2013 och 2014. Projekten som sökte och tilldelades kulturplantagen fick även projektledningsstöd via Norrbotten2014 samt hjälp med marknadsföring och PR utifrån de budgetramar som fanns.
Följande projekt fick bidrag:
I love Norrland, Arctic Pop Experience, One Water, Skärgårdsfesten, This is not a quintet, HC Andersen, Konst på Campus, 111 platser i Piteå du måste ha sett, Det stora blå, Krokikvällar, Doug Seegers konsert, Kulturtorg, Orkesterplantagen, Martin Fröst konsert, Pitepodden.
Studio Acusticums orgel: Orgeln i Studio Acusticum var genom digital visning med vid alla 8 platser/städer som besöktes i Europa under Kulturhuvudstadsåret 2014. Programansvarig i Umeå har bekräftat att Piteå fick mycket uppmärksamhet för orgeln under turnén. Studio Acusticum har också haft besök av utländsk media.
Pop Up Art: I starten av året 2014 tog Norrbotten 2014 över driften och bokningen av Pop Up Art Store i Gallerian Piteå. Tanken med Norrbotten 2014 och Gallerians Pop Up Art Store var att lokala och regionala konstnärer skulle få möjlighet att visa upp sina konstverk i en kanske för många oväntad miljö samt för en bredare publik.
Norrbotten2014.se
Under året 2013 producerades och lanserades en hemsida, www.norrbotten2014.se, vilken skulle samla kulturaktiviteter och event i Norrbotten på en gemensam plattform som i sin tur kopplades ihop med Umeå 2014s hemsida.
Officiell årstidsinvigning: 11 oktober 2014 gick den officiella invigningen av Kulturhuvudstadsårets sjunde årstid (Tjakktja) av stapeln i Piteå. Denna heldag med aktiviteter anordnades på Studio Acusticum.
Aktiviteterna under dagen riktade sig till en så bred målgrupp som möjligt med inslag av barnaktiviteter, dans, mat, konsert och kultur. Arrangemang anordnades både i Piteå och Umeå. Invigningen lockade stor publik både under dagen och kvällen med fullsatt invigningskonsert som följd.
Medverkan vid olika arrangemang: Medverkade vid Stora Nolia 2013 i Umeå samt genom samarbete med Piteå kommuns monter vid Stora Nolia 2014 i Piteå.
Invigning Hjärta: På Byxtorget anordnades en invigning av Piteå kommuns kulturhuvudstadshjärtan.
Invigningen bestod, förutom av invigningstal av Peter Roslund, kommunalråd Piteå, och Dan Vähä, administrativ chef Umeå2014, även av street- art-aktiviteter, dansföreställningar och musikframträdanden utförda av lokala artister och konstnärer.
Förankring/samarbete Umeå samt marknadsflöring i Europa:
Då tanken varit att uppdraget Norrbotten 2014 kulturhuvudstadsåret ska ligga till grund för fortsatt samverkan mellan Piteå/Norrbotten och Umeå har det förutsatt ett antal resor till och från Umeå. I resekostnaderna ingår också resor till Europa för medverkan vid Kulturhuvudstadsårets Europaturné.
Projektledning: Projektet har omfattat 3800 timmar fördelat över två år och tre månader.
Styrning och ledning av uppdraget:
Kultur, park och fritid har under ledning av Mona Lundström varit ansvarig för avtalet med TRAB och alla beslut rörande kostnader och prioriteringar som tagits i uppdraget har tagits av henne och hennes medarbetare i dialog med TRAB.