Fler än 60 000 svenskar får tyvärr cancer varje år. Totalt är vi över en halv miljon människor i Sverige som någon gång fått en cancerdiagnos. Dessvärre blir vi fler och fler. Men att äta växtbaserat minskar risken att drabbas. Den 26 oktober förra året släppte Världshälsoorganisationen WHO en uppmärksammad cancerrapport. Efter att ha granskat över 800 rapporter har WHO:s internationella cancerforskningsinstitut IARC kommit fram till att processat kött ska klassas som säkert cancerframkallande, medan rött kött ska klassas som cancerframkallande med ungefär samma sannolikhet som akrylamid, UV-strålning och eldrök, vilket innebär en mycket hög sannolikhet. Konsumtion av processat kött som korv och skinka ökar markant risken för tjock- och ändtarmscancer. Risken ökar även för cancer i bukspottskörteln och i prostatan.
Konsumtion av 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent och desto större intag desto högre blir cancerrisken. WHO uppmanar därför till en minskad köttkonsumtion för folkhälsans skull.Nyckeln till bra matvanor är mer mat från växtriket, lagom mycket och varierat. Med de orden inleds Livsmedelsverkets nya kostråd i broschyren ”Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig”. Det minskar risken för att drabbas av cancer. Att planera en näringsriktig vegetabilisk kost är inte svårt och nyttig information finns på Livsmedelsverkets hemsida. Lycka till!