Att satsa på skolan är att investera i vår framtid och våra barns möjligheter. Valet i september är ett ödesval, för samhället och för den svenska skolan. Även om vår regering har åstadkommit mycket, så återstår mycket arbete för att lyfta resultaten i svensk skola. Mycket mer kommer att krävas och då kan inte skattesänkningar och ökad otrygghet vara lösningen.
Här i Norrbottens län har vi fortfarande mycket att göra för att höja kunskapsresultaten i skolan. Lärarbristen är stor i hela Sverige och inom samtliga skolformer och kommer vara en av de stora utmaningarna som vi måste tackla. I Norrbotten är andelen obehöriga till gymnasiet drygt 16 procent – något bättre än rikssnittet på 17,5 procent, men fortfarande alldeles för många. Andelen elever som lyckas ta en gymnasieexamen på tre år är drygt 70 procent, jämfört med rikssnittet på 66 procent. Även här ligger alltså Norrbotten bättre till än riket som helhet, men självklart är det omöjligt att vara nöjd när nästan var tredje gymnasieelev fortfarande inte klarar gymnasiet på utsatt tid.
Under den här mandatperioden har antalet anställda i svensk skola ökat med 28 000, och vi har just nu de minsta barngrupperna i förskolan på 25 år. De svenska kunskapsresultaten i de stora internationella kunskapsmätningarna, som PISA-undersökningen, har vänt uppåt. Vi har satsat 10 välfärdsmiljarder på kommuner och landsting, och vi har lovat att investera ytterligare minst 20 miljarder under nästa mandatperiod. Vårt sikte är inställt på att skapa den jämlika kunskapsskolan, där varje unge lär sig det som behövs för att kunna bygga sin egen framtid utan att vara begränsad av var man bor eller vilka föräldrar man råkar födas med.
Det är i skolan som våra barns framtid och möjligheter skapas. Socialdemokraterna vill säkerhetsställa att alla skolor är trygga och har ordning och studiero, exempelvis genom att förbjuda mobiltelefoner i klassrummet, anställa mer personal och fler lärare, göra läraryrket attraktivare, stoppa vinstjakten, förbjuda religiösa friskolor, anställa fler specialpedagoger och stärka elevhälsan. Vi vill få förnyat förtroende att fortsätta våra stora investeringar i en jämlik kunskapsskola.
Efter en sommar med evig värmebölja, som plågat såväl unga som gamla, och där svenska skogar har stått i brand, där räddningstjänstpersonal har avbrutit semestrar och jobbat oförtrutet för att hindra eldens härjningar, där frivilliga har stöttat, där vi bett om och fått utrustning och personal av våra EU-vänner; då blir det tydligare än på länge att vi måste möta gemensamma utmaningar tillsammans – som ett samhälle.
När de borgerliga och Sverigedemokraterna föreslår stora skattesänkningar och drakoniska nedskärningar som lösning oavsett problem vill vi Socialdemokrater i stället bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Det arbetet börjar i skolan.
Anna Ekström (S)
Gymnasie- och kunskapslyftsminister