Det är aktuellt med Esbo-samråd om Fennovoimas program för miljökonsekvensbedömning av inkapslingsanläggning och slutförvar av det utbrända kärnbränslet från ett kärnkraftverk i Pyhäjoki.
Alla svenska organisationer, kommuner och allmänheten kan skicka synpunkter till Naturvårdsverket senast 16 november 2016. Naturvårdsverket sammanställer de svenska svaren och skickar dem till Finland.
Fennovoima ska använda den svenska KBS-3-metoden för slutförvaret. Finland har som första land i världen godkänt en slutförvarsmetod. Metoden är inte godkänd i Sv-rige. Den har mött omfattande kritik från både forskare och miljöorganisationer.
Det finns bland annat vetenskapligt stöd för att slutförvaret kommer att haverera och släppa ut radioaktiva ämnen med stor sannolikhet inom 1 000 år. Ingen vet hur slutförvaret skulle påverkas av en istid, jordbävningar, dynamiska bergspänningar, permafrost eller av grundvattenflöden under ett istäcke.
Fennovoimas preliminära bedömning är att det inte ens i det värsta olycksscenariot finns några gränsöverskridande miljökonsekvenser utanför Finland. ”Under de senare momenten i tillståndsprocessen ska slutförvarets pålitlighet kunna påvisas med en tillräcklig säkerhet upp till en miljon år in i framtiden”. Denna helt orimliga målsättning för säkerheten, kan ses mot att företaget idag har allvarliga brister i sin säkerhets- och verksamhetskultur enligt Strålsäkerhetscentralen och näringsminister Olli Rehn.
Fennovoimas kärnkraftverk ska byggas med lån från ryska fonder. Det finns inga garantier för att företagets ekonomi kan säkerställas under hela tiden fram till att slutförvaret är återfyllt och förslutet om mer än hundratjugo år.
Fennovoimas program lämnar mängder av frågor obesvarade när det gäller risker och miljökonsekvenser.
Vad kan hända om slutförvaret blir mål för terror eller krigshandlingar vid möjliga konflikter vid Östersjön? Vad händer vid olyckor i vår osäkra och oroliga framtid? Vad kan hända under de minst hundratio år som avfallet mellanlagras på den mycket låglänta udden Hanhikivi?
Det utbrända kärnbränslet kan orsaka allvarlig miljöpåverkan i vårt gemensamma innanhav. Vad händer vid de klimatförändringar som förväntas innebära höjda temperaturer, ökad nederbörd och extrema väderförhållanden?
Ge inte Fennovoima byggnadstillstånd!
Fennovoimas ansökan om byggnadstillstånd för kärnkraftverket lämnades in till Finlands regering 2015 – man vill starta kärnkraftverket 2024.
Det vore helt oacceptabelt om Finlands regering skulle ge Fennovoima byggnadstillstånd nu.
Först på 2040-talet ska Fennovoimas MKB för inkapslingsanläggning och slutförvar vara klara.
Först då redovisas platsval, riskanalyser, miljökonsekvenser och en modell för långtidssäkerheten med eventuella konsekvenser utanför Finland.
Ett kärnkraftsfritt Bottenviken är fortfarande möjligt!