När strömmen går, drar alla efter andan. Kommer den tillbaka direkt? I bästa fall, ja. Om det dröjer börjar nog alla fundera. Hur länge varar det? Hur klarar sig kylen och frysen? Hur ska jag laga mat? Fungerar pumpen? Får jag vatten? Men sedan: säg adjö till bankomat, betalterminaler och swish! Har jag kontanter? Hur ska jag kunna handla, tanka bilen? Har jag en batteriradio? Hur länge fungerar min telefon?
Idag diskuteras civilförsvar i allt större utsträckning. Att alla hushåll behöver vara redo att kunna klara sig på egen hand i 72 timmar utan hjälp från samhället. Vi bör ha ett krispaket där det ingår vatten, konserver, kontanter och mediciner. Men vi behöver också se till att samhällets funktioner fungerar.
För att säkerställa samhällsresurserna föreslår Moderatkvinnorna att medborgare ska kunna ”krisplaceras”. Att krisplaceras ska vara frivillig för medborgare från 16 års ålder. Tanken är att de medborgare som vill bidra med sina kompetenser i en krissituation, anmäler det förslagsvis till Rekryteringsmyndigheten, Länsstyrelsen eller MSB (myndighet för samhällsskydd och beredskap).
De krisplacerade skulle kunna utgöra en resurs och en avlastning i de samhällsfunktioner som kommer under press i ett krisläge. Fast vi alla kan i allmänhet vara lite mera beredda till vardags, då är man också beredd när vardagen blir någon annat än just - vardag.
Du behöver inte bygga skyddsrum men med små förberedelser till exempel några konservburkar med mat, kanske ett stormkök, kontanta medel i lagom proportioner, en radio, batterier, laddade batteripack - kan var och en göra lite för att kunna hjälpa sig själv, för att sedan kunna hjälpa andra.
Åsa Wackelin (M)
ordf civilförsvar och krisberedskap moderatkvinnorna Riks
Birgit Meier-Thunborg (M)
ordf Moderatkvinnorna Norrbotten
Ellinor Sandlund (M)
ordf Moderata Seniorer Norrbotten/Riksdagskandidat