Alla vinner på närodlat

Allt fler väljer mat som producerats i närområdet vilket medför bättre koll på hur livsmedlen producerats.

Majvor Sjölund. (Arkivbild)

Majvor Sjölund. (Arkivbild)

Foto: Camilla Berglund

DEBATT2018-01-03 09:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack vare kalla vintrar och långa sommardagar, har vi i Norrbotten möjlighet till en renare produktion än många andra. Dagens konsumenter föredrar ett antibiotikafritt julbord och då är svenskt griskött ett självklart val, eftersom svensk lag inte tillåter kontinuerlig antibiotikatillsats i fodret. Den stränga, svenska djurskyddslagstiftningen medför att djuren har det bra, vilket vi kan vara stolta över.

En ökad efterfrågan på närproducerade livsmedel är positivt ur många synvinklar. Framförallt skapar det tillväxt i våra gröna näringar som nu känner hopp och framtidstro. Ökad tillväxt ger skatteintäkter till vår kommun och skapar fler arbetstillfällen. På köpet får vi behålla det vackra, öppna landskapet.

Den ökade efterfrågan, bidrar också till att öka självförsörjningsgraden i länet, som idag ligger på blygsamma 20-25 procent. I en tid av ökad oro i vår omvärld, blir det alltmer påtagligt att vi kan drabbas av problem med matförsörjning från andra delar av världen. Då är det av största vikt att vi har livsmedelsproduktion i närområdet.

Norrbotten har en regional livsmedelsstrategi som syftar till att få mer norrbottnisk mat på våra tallrikar. Kommunerna har där ett stort ansvar att servera den bästa och renaste maten. Under de sista åren har Piteå kommun tyvärr både serverat griskött ifrån antibiotikastinna grisar från Tyskland och Danmark, samt ifrån halalslaktade kycklingar.

Centerpartiet arbetar för att större fokus ska läggas på närproducerat vid kommunala upphandlingar och att kött naturligtvis ska ha producerats med samma krav som svensk djurproduktion. När ska Piteå kommun ansluta sig till trenden så att vi får se mer närproducerad mat också på tallrikar som serveras till våra barn i skolorna och till våra äldre?

Läs mer om