Logga in
Logga ut

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Ren otur för Piteå

Piteå Det finns en sak jag ogillar mer än det mesta annat efter en match. Det här med att förklara ett resultat med ord som tur och otur. Det är att förenkla och reducera det som skett till något obegripligt när fotbollen allt som oftast är helt begriplig. Det som sker gör det av en anledning, det gäller bara att hitta det och inte kamouflera det med ord som tur eller otur.

Ändå är det facket jag tvingas sortera in Piteå-Rosengård i.

Piteå gjorde så mycket rätt - men fick så uselt betalt.

Det här var en oturlig 0-1-förlust.

Piteå gjorde i många stycken en snudd på suverän insats. Laget vann så många duller och hotade gästerna lika mycket som man själv blev sårat. Det mot ett lag rankat sexa i Europa. Det är inte kattpiss, det är förbannat starkt.

Ändå var det inte oväntat.

Rosengård ville inte spela i kylan på LF Arena  och hade sin Champions League-match i veckan i bakhuvudet. Det var tydligt inte bara i laguppställningen.

Piteå small på från första sekund. Josefin Johansson är ingen tekniker eller stor passningsspelare och kommer så aldrig att bli.

Men som kulturbärare och arbetsnarkoman är hennes betydelse överlägsen. Första kvarten var hon enorm. Innan fem minuter hade gått hade kapten slängt sig två gånger om och hänsynslöst offrat sin kropp för att täcka skott. Hon följde upp med att smålla på, vinna dueller och sno boll från stjärnorna i bortalaget. Josefin anförde PIF och PIF följde efter.

Efter att Rosengård varit bättre första tio minuter vann PIF allt mer boll och ofta högt. Det skapade ytor nära mål och chanser och fasta situationer som gav fler chanser.

Andra delen av första halveken och den första av andra var Piteå det bättre laget som skapade mer chanser.

June Pedersen hade en hörna i stolpen, Felicia Karlsson ett skott från nära håll rakt på målvakten och vid ett par röriga situationer framför Rosengårds mål osade det mål för hemmalaget.

Rosengård var inte utspelat, de var bara bleka men även ett sådant sjättelag i Europa kan vara tillräckligt bra för att vinna.

Så kom en hörna, rörig situation och en styrning till 1-0.

Den typ av chans som PIF redan haft två av utan att få in.

Snopet.

Men inte otur.

Den delen kom när Emma Berglund i Rosengård sträckte ut hela armen och täckte ett skott i straffområdet minuterna efter.

Domaren Malin Johansson stod bra placerad men valde att inte döma straff. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att hon inte såg exakt vad som hände. Jag brukar vara restriktiv när det gäller straffar för hands. Många vill ha det så fort bollen tar på en arm eller hand i straffområdet. Men min och regelbokens tolkning är att det ska finnas en medveten bollsökande rörelse med.

Det finns det långt ifrån alltid, Den här gången var det så tydligt att så var fallet.

Domaren tolkade situationen fel. Det var inte Piteås fel - det var otur. För det här var en match där Piteå var värda en kvitteringchans från elva meter och en därefter sannolikt helt öppen match.

Nu blev det inte så.

Otur.

 

Fler resultat: Piteås herrar förlorade borta mot finska TP47 med 1-3. Pontus Sundqvist blev Piteås målskytt.

IFK Arvidsjaur vann en träningsmatch mot Lycksele med 6-2. 

 

 

Så var det bara en...

Piteå Så var det bara en.

Från Nina Jakobsson, Julia Karlernäs, Cajsa Andersson och Madelen Janogy till bara Janogy.

PIF har haft fyra A-landslagsspelare senaste halvåret. Nu är bara en uttagen i Peter Gerhardssons senaste trupp.

Att Jakobsson inte är med var väntat. Hon har inte varit med sedan fotskadan som avslutade den förra säsongen i förtid för henne. Många riktigt bra matcher i vår kommer att krävas för att hon ska bli en av många aktuella forwardar.

Karlernäs behöver nå samma nivå som när hon var som bäst ifjol samt helst förbättra sitt passningsspel något för att ta en plats till VM i Frankrike. Det är tipset härifrån.

Att Cajsa Andersson inte fick chansen kändes mer oväntat. Hon blandade visserligen en superräddning med ett misstag som ledde till mål i debuten. Mitt intryck var ändå att hon rankades som nummer två i landslaget. Men nu är hon inte ens trea.

Madelen Janogys förmåga att utmana en mot en är något som förbundskaptenen gillar extra mycket. Janogy har också gjort mål i Svenska Cupen, vilket är ett plus, och är närmast en plats i VM-truppen. Tvåa kommer Andersson som fortfarande har en bra chans om hon är vass i allsvenskan under våren.

För PIF har det för första gången en ekonomisk betydelse hur många VM-spelare föreningen får.

Jag har inte sett de färdiga siffrorna. Men både FIFA (77 miljoner) och sponsorn Obos delar ut pengar och det kan handla om 200 000 kronor per svensk spelare, eller ännu mer.

 

Tränaren Stellan Carlsson tyckte att Piteå inte var där laget skulle mot Krististanstad.

Jag tror det mer handlar om att skåningarna är ett riktigt bra lag och ett av gängen som kan vinna damallsvenskan.

PIF har chansen att försvara sitt guld, men kan bli femma också. Göteborg är riktigt intressant. Kristianstad mycket svårt att möta och så finns ju Linköping, Rosengård och fler lag. 

Det finns inga garantier.

Välkommen till 2019 PIF

Piteå Välkommen till 2019, Piteå IF!

Nu är ni jagade av alla.

Det här visade vad som väntar hela det rekordtuffa spelåret.

 

Någonstans där längst ner mot marken låg den.

Snön som fanns på LF Arena redan den 27 oktober när den knarrade under tusentals fötter som vandrade hem från guldfirandet.

Knappt fem månader senare var det betydligt fler lager av snö och mycket mindre publik när PIF spelade sin nästa tävlingsmatch på guldarenan.

Nollgradigt, en isande kylig vind och snöflingor som bara växte sig större under matchen.

Perfekta förutsättningar kan man tycka för ett lag som har som motto att göra det förjävligt för motståndarna.

Men Kristianstad är inte som alla andra. Den som studerat laget ser ett arbetarlag som vandrat i Piteås fotspår. Samma spelsystem, fokus på hårt jobb. Mjölksyra före överstegsfint. Duellspel istället för tunnlar.

Ett lag som lika PIF älskar när det smäller på rejält.

Så fick vi också en match som till stora delar präglades mer av ordning och reda samt brottarfotboll än något annat.

Två lag som small hade vässat dubbarna. Det var verkligen något helt annat för PIF att möta än Hammarby, AIK och Ljusdal.

Kristianstad fick matchen precis dit enligt planen. Laget täppte till bra på mittfältet, och har en stabil trebackslinje med stabila Therese Iversen som ledare.

Gästerna lät PIF komma för att sedan fastna i stort sett ingenstans. Sedan kunde gästerna kontra och få lite öppnare ytor än hemmalaget. Så var 1-0 till gästerna rättvist i paus.

I den andra missade Faith Ikidi lite i en duell. En skruvad träff och 2-0 av Alice Nilsson när Cajsa Andersson inte lyckades nå det konstiga avslutet.

Piteås visade att sina styrka finns kvar.

Ifjol var laget bäst tränat av alla. Mot slutet av matcherna kunde PIF öka när andra gick ner. Nu öste hemmalaget på och fick igång sina djupledslöpningar när Krististanstad fick allt svårare att hålla ihop linjerna.

Ronja Aronsson har slagit så många bra hörnor hela 2019.

Nu gjorde hon det igen. Skarv Ellen Löfqvist, nick Madelen Janogy 1-2.

Ronja slog igen, rörigt och via motståndare i stolpen. Retur ut till Aronsson som sköt i undersidan av ribban.

Talande för matchen. PIF hade lite studds ut, men Kristianstad är ett riktigt bra allsvenskt lag som kan utmana om guldet i år.

Nu har skåningarna en jättechans att vinna Svenska Cupen.

För PIF som skrivit historia säsong efter säsong återstår då två alternativ till det. Att försvara guldet i allsvenskan samt att avancera i Champions League.

Historiskt Arvidsjaur

Piteå Nu är det historiska beslutet fattat.

IFK Arvidsjaur slår ihop all sin fotboll till en förening för både tjejer och killar, gubbar och damer.

Ett klokt beslut. Det ger möjligheter till samarbeten. Det finns tankar om att båda könen i yngre åldrar ska kunna träna tillsammans.

Det är en intressant idé. I de allra yngsta åldrarna finns det egentligen ingen anledning att separera. Inte fysiskt i alla fall. Vi får se om Arvidsjaur drar igång det här och vad slutsatserna sedan blir. Intressant. 

IFK Arvidsjaur vill inkludera alla och vara en jämställd förening. Det här är ett tydligt  steg mot det.

 

En bra resa för PIF

Piteå Piteå-Hammarby 7-0.

Vi kör några kortisar.

Piteå är klart för semifinal i cupen. Den spelas på hemmaplan. Det är viktigt av två anledningar.

Om PIF tvingats åka till Kristianstad och spela hade det blivit riktigt dyrt. Djurgården också dyrt, men inte lika.

Nu blir det hemmaplan.

Dessutom en sportslig fördel.

 

Piteå har haft en enklare resa än övriga gruppsegrare. Inget motstånd från högsta serien.

Samtidigt har PIF imponerat, i synnerhet mot Hammarby.

Det kollektiva anfallsspelet sitter bra redan nu. Det finns en variation och fart som imponerar tror motståndet från lägre divisioner.

PIF är långt framme. Längre än vad laget någonsin har varit i mars.

Inga pokaler vinns nu, men grunden för en kan läggas och det ser bra ut inför årets största värdemätning. Cupsemfinalen på lördag mot hittills okänt motstånd.

 

Fernanda da Silva har kommit bra in i PIF och verkligen jobbat hårt för att visa att hon inte bara är en teknisk spelare som älskar att dribbla. Det har gått förvånansvärt snabbt för henne att acklimatisera sig i PIF. Hennes tidigare säsonger i Sverige har garanterat underlättat det en hel del.

Piteå kommer att spela fler matcher än någonsin den här säsongen. Truppbredden har heller aldrig varit större. Det kommer att vara helt nödvändigt i längden.

Josefin Johansson hoppade in i slutet i dag och kommer att komma mer och mer. Elin Bragnum är tillbaka i Piteå för att kunna fortsätta arbetet inför återkomsten. Det finns sparkapital. 

 

 

 

Klart! Piteåkille till Norge

Piteå Nu är det klart. Simon Marklund flyttar till norska Kongsvinger i andradivisionen. 

Kontraktet för 19-åringen från Piteå är på tre år. 

-Det känns bra, klubben har gett ett bra intryck direkt jag kom hit, säger Marklund till lagets hemsida. 

Marklund säger vidare att målet i framtiden är spel i landslaget och Manchester United.

Mittfältaren siktar närmast på att hjälpa laget och utvecklas som spelare.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 35
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar

Annons