Logga in

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Piteås startelva just nu

Piteå Piteå IF har just nu 14+1 spelare i sin trupp. Det betyder att en målvakt och fyra utspelare till ska in.

Så här är läget just nu.

Målvakt: Caroline Frykgård.

Backar: Lena Blomkvist, Linnea Selberg, Faith Ikidi Michael, Sejde Abrahamsson.

Mittfältare: Linn Vikström, Julia Karlernäs, Vilma Koivisto, Ellen Löfqvist, Selina Henriksson, Olivia Wänglund.

Anfallare: Cecilia Edlund, Nina Jakobsson, Fernanda Da Silva, Cajsa Hedlund.

 

En tänkbar startelva påverkas naturligtvis starkt av att flera spelare ska in i truppen.

Men om vi bara för skojs skull ska bygga en startelva utifrån i dag så skulle formationen blir 3-5-2. Piteå har bara tre backar i speldugligt skick så det styr uppställningen. Tillgången på centrala mittfältare är god vilket gör att det blir fem på mitten och två anfallare.

 

 

Målvakt: Caroline Frykgård.

Kommentar: Finns bara en att välja på.

Mittbackar: Sejde Abrahamsson - Faith Ikidi Michael - Linnea Blomkvist.

Kommentar: Bara tre i nuläget då Linnea Selbeg är skadad.

Mittfältare: VM: Cecilia Edlund - MC: Ellen Löfqvist - MC: Linn Vikström - MC: Julia Karlernäs - HM: Selina Henriksson.

Kommentar: Edlund gör ett lika bra jobb på en mittfältskant som anfallare så hon och Henriksson får ta kanterna då PIF lider brist på naturliga ytterspelare. Centrala mittfältare finns det väldigt gott om. Oliva Wänglund är oprövad i damallsvenskan och få matchas in efterhand. Josefin Johansson kan tillkomma och då är det centrala mittfältet ännu starkare.

Anfallare: Fernanda Da Silva, Nina Jakobsson.

Kommentar: Då Edlund behövs på en kant finns i övrigt endast Cajsa Hedlund utanför startelvan av anfallarna. Kommer behöva tid för att anpassa sig taktiskt och träningsmässigt till Piteås spel.

 

Det är uppenbart att PIF behöver få in en till målvakt och även två backar, helst en vänsterfotad, då Linnea Selberg kanske blir borta hela säsongen. Att stå med tre backar som det är i dag är alldeles för tunt även om Selina Henriksson kan flyttas ner på en kant (eller Löfqvist centralt). 

Henriksson för oss in på kanterna på mittfältet som också behöver stärkas. Hon kan spela där och Cecilia Edlund också, men även det är för få i långa loppet. Om Josefin Johansson skriver kontrakt kan hon spela där, men är egentligen som bäst centralt. Det PIF förhoppningsvis satsar på är att få in mer fart i ytterzonerna. När laget har varit som bäst har det varit en viktig del i spelet.

Slutligen behövs en anfallare till i laget. Nina Jakobsson har goda förutsättningar att göra fem-åtta mål i serien. Fernanda Da Silva blir säkerligen en säsong bättre. Cajsa Hedlund kan bli ett utropstecken mot slutet av säsongen. Cecilia Edlund ska kunna närma sig fjolårets sju mål (noll i år i serien). Men med tanke på att svårigheter att avgöra matcher kostade poäng under senaste spelåret så behövs en till att fördela målskyttet på.

 

 

Älvsbyn tar in tränare

Piteå Sättningen för fler serie är klar.

För division 1 damerna i Infjärdens SK sker premiären 18 april klockan 13 hemma mot Själevad. I omgången efter väntar Myckle borta 26 april.

Serien avslutas hemma mot Kovland 4 oktober.

I division 3-fotbollen för herrar kliver nykomlingen Lillpite IF in 18 april genom en bortamatch mot IFK Kalix.

Samma dag tar Storfors AIK emot IFK Holmsund hemma.

Redan i omgång två blir det ett derby. Lillpite tar emot Storfors AIK på LF Arena 25 april klockan 13.

 

Älvsbyn tappade sin assisterande tränare Robert Clark till Piteå IF:s F19-lag. Nu har division 4-laget gjort klart med Kjell Ernstsson som ersättare för Clark. Sedan tidigare är Staffan "Daffy" Renlund tillbaka som huvudtränare.

Apropå tillbaka. Målvakten Lars Ahlin är klar för Hemmingsmarks division 4-herrar. Känns som länge sedan han var med.

Till sist är det snart dags för klassiska Domarcupen i futsal.

Domarcupen för herrar spelas 8/2 och damerna kör dagen efter. Spelplatsen är Norrmalmia.

PT kommer att tv-sända slutspelen och även en del från gruppspelen.

Håll utkik för sändningstider. Det kommer så fort vi har fått spelschemat.

 

Saik värvar

Piteå Storfors AIK i division 3 har värvat Jack Aronsson, född 2004, som tidigare har tillhört Piteå och Munksund/Skuthamn. 
Samtidigt tappar laget Simon Öhlund som har flyttat till Norge med tidigare Piteåspelaren Andrea Norheim. Simon Jamehdar (Umeå) och Joseph Wirtala (studier) lämnar också Storfors, uppger laget på Instagram. 

Enberg lämnar Piteå

Piteå Målvakten Fredrik Enberg har tränat med Piteå IF men nu har han lämnat laget. Enberg har flyttat till Umeå för studier och vi får se om det blir någon ny klubb där eller om karriären rent av är över? 

Piteå har Victor Pettersson och Tobias Hellström under kontrakt. Två unga lovande men i division 2 helt orutinerade målvakter. Anton Norén har tränat med laget liksom hemflyttande Isac Lindberg.

Piteå ska in med tre spelare till sedan engelska mittfältaren Sinclair Sandy skrivit på. Sandy blir troligtvis den mer offensiva mittfältaren där Sia Janehdar ligger längre bak på det centrala mittfältet.

 

Spelarföreningen har sent kommit med årets elva för 2019. Madelen Janogy fick en forwardsplats.

Magnus Österberg från Piteå som var tränare i Frej andra delen av 2019 uppger på twitter att han tackat nej till att leda Syrianska. Något som Tränarkarusell först berättade.

Lotta Ökvist hoppade in med cirka tio minuter kvar av ligacupmatchen mot Brighton som Manchester United vann med 2-1.

Så spelar PIF

Piteå Nu är spelschemat för division 2-fotbollen spikat. Så här spelar Piteå IF.

Laget inleder hemma mot Ytterhogdal 4 april.

Sedan väntar Gottne borta 12/4.

Här är schemat i övrigt.

19/4 Piteå–Umeå Akademi

26/4 Notviken–Piteå

3/5 Piteå–Täfteå

10/5 Stöde–Piteå

17/5 Piteå–Skellefteå

24/5 Friska Viljor–Piteå

31/5 Piteå–Boden

7/6 IFK Umeå–Piteå

14/6 Timrå–Piteå

21/6 Piteå–Östersund

28/6 Morön–Piteå

5/7 Piteå–Gottne

2/8 Ytterhogdal–Piteå

9/8 Umeå Akademi–Piteå

16/8 Piteå–Notviken

23/8 Täfteå–Piteå

30/8 Piteå–Stöde

6/9 Skellefteå–Piteå

13/9 Piteå–Friska Viljor

20/9 Piteå–IFK Umeå

27/9 Boden–Piteå

4/10 Piteå–Morön

11/10 Östersund–Piteå

17/10 Piteå–Timrå

Observera att det kan ske ändringar av speldagar.

Ettan-schemat är också klart. IFK Luleå som är nykomling möter Täby FK i premiären den 5 maj.

Provspelarens klubbval

Piteå Helgarna är över. Då dribblar vi runt med lite av varje.

 

Ni minns väl Lydia Williams? Piteå IF:s målvakt i damallsvenskan under säsongerna 2012-2013.

Hon är från Australien, en världsmålvakt och spelar för Melbourne City.

Williams är djupt berörd av det som brändernas framfart orsakar i landet. Nu har bestämt sig för att skänka 100 dollar, ungefär 650 svenska kronor för varje hållen nollan under januari samt 20 dollar för varje räddning under månaden. Pengarna går till hårt drabbade djurlivet i Australien.

 

Till Piteå IF dam. Laget har sin första träning kommande måndag. Då kommer hela truppen att genomföra sitt första gemensamma pass i Airdomen. PT kommer att livesända från träningen. Det blir intervjuer med nyförvärv och en del annat. Sändningen startar klockan 15.20 måndag 13 januari och håller på cirka 20-25 minuter.

 

Vi fortsätter med PIF-kopplingar. Lotta Ökvist har fortsatt svårt att få speltid i ligan för Manchester United. Hon har inte spelat från start i den sedan september och gör inte inhopp heller. United föll oväntat hemma mot Bristol med 0-1 senast.

 

Över till Piteå IF herr. Laget körde igång sin träning tisdag kväll. Tre spelare till ska in i truppen. Det kommer att hända grejer inom kort. Gustav Nordh har ett kontraktsförslag liggandes men han har ju intresse på sig från Sandviken och vill spela högre upp. Gustav Rönnbäck-Wallin har PIF, vilket jag tidigare skrivit, räknat bort. På ledarsidan har för övrigt Johan Norberg fått titeln sportansvarig, men i praktiken har Jens Hedström, som benämns som klubbchef, fortsatt ett stort inflytande gällande spelarvärvn ingar. Tanken är ändå att Norberg ska avlasta sin kollega.

Infjärdens mittfältare Anton Lundström provtränade i december för Piteå IF, men har bestämt sig för en fortsättning i ISK. Det uppger herrlaget på sin Instagram.

 

Infjärdens damer laddar för division 1. Nu har laget gjort klart med nyförvärv två och tre. Norrskens målskytt My Lakso prövar på spel högre upp och det känns helt rätt. Samtidigt har laget också värvat Vilja Engström från Storfors AIK. Fina värvningar, sedan är fotbollen naturligtivs helt obetydlig i det stora hela när Infjärdens SK är en förening i sorg sedan ordförande Robert Bergman hastigt avlidit. 

Namn: Per Sandberg
Ålder: 36
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar

Annons