Logga in

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Piteås bästa match

Piteå Ett mål som gav poäng. Ett spel som skänker hopp. Det här var Piteås bästa match på hela spelåret.

Du vinner inga serier på kryss.
Ifjol hade Piteå:
Exakt noll.
Det var en stor anledning till att laget vann damallsvenskan. Ingen annan nådde den siffran. Med 16 segrar vann Piteå serien. De sex förlusterna stoppade inte det. Trots att tvåan, trean och fyran faktiskt förlorade färre matcher. Matematiken är lika enkel som självklar. Det krävs tre kryss för att nå upp i samma poäng som en seger.
Slutsatsen är därmed enkel. Gå för seger om din chans att vinna bedöms vara större än en på tre.
Det som PIF tillämpade så suveränt i praktiken 2018 redogjorde matematikexperten David Sumpter (i år inplockad i Hammarbys herrlag) utförligt för i sin bok "Fotbollens matematik". Läs den.
Därför är 0-0 mot Linköping och nu 1-1 mot Göteborg inga vägvinnande resultat i tabellen.
Det är den negativa biten.
Den positiva.
Piteå har rest sig efter debaclet till insats mot Örebro och presterat först en klart bra bortamatch under krånliga omständigheter och sedan en mycket bra sådan mot väldigt tufft motstånd det också.
1-1 mot Kopparbergs/Göteborg var den bästa offensiva insatsen Piteå utfört den här säsongen och faktiskt, även totalt sett, den främsta insatsen 2019.
Cupsegrarna togs mot elitettanmostånd.
2-1 mot Kristianstad i damallsvenskan var bra. Men Piteå skapade inte lika mycket chanser som i den här matchen.
5-1 mot Kungsbacka kom mot ett svagt motstånd som i var och varannan match släpper in rejält med mål.

Det tog exakt en minut så visade PIF att laget uförde det som var tanken. Bollen upp mot högerkanten. Signalen tolkades rätt. Genast tog fyra spelare snabba längre löpningar centralt för att nå boxen. Inspelet kom inte. Men den synkroniserade tanken var rätt.
Det var en annan fart i Piteå nu. Djupledsspelet, kombinationerna, fler spelare närmare boll och varandra runt offensivt straffområde och därmed större möjligheter att på olika sätt skapa chanser.
Det gjorde Piteå matchen igenom. Ett mål  var i underkant. Det kunde och borde ha varit fler.

Julia Karlernäs dominerade i luftrummet som hon gör i form och ägde på så sätt spelet i offensivt straffområde. Ett mål av henne hade inte varit orättvist. Inte två heller. Nu blev det en assist.
Madelen Janogy kom runt och hittade inspel, avslutade och gjorde mål. Josefin Johansson var smart i väggspelen. Fernanda Da Silva trollade, men lyckades inte med avsluten.
Andrea Norheim..tja vi kan nämna många. Inte en. Inte två. Fler Piteåspelare än vanligt tog sig till bra avslutslägen.
Men framförallt.
Det var ett lag med tro på sig självt. Som vågade vara bra. Full fart bakåt till 2018. Härligt.

Visst skapade Kopparbergs/Göteborg också. Det är ett målglatt offensivt skickligt lag som också kunde ha vunnit den här matchen.
Efter sitt ledningsmål sjönk PIF i positionerna några minuter. Rädda om poängen var den tydliga känslan.
Det straffade sig 1-1. Sedan var det ett Piteå som vi kände igen från när laget är som bäst. Då motståndarna mals ner. Vunna dueller och frisparkar med sig. Tidiga bollvinster och bollar in i straffområdet. Känslan var att bortalaget orkade mer och skulle nöta ner motståndet till seger. Vi fick förnimmelser av sådant vi sett förut.
Så blev det inte. Kopparbergs Göteborg flyttade upp minuterna innan slutet. Inga fler mål. Lagen kryssade liksom många den här kvällen.

Fortsatt fem poäng upp till ettan Rosengård. Men framförallt. Piteå gjorde en prestation som var riktigt bra. Att hålla den här nivån i match efter match är mycket svårt. Men kan laget väldigt ofta hitta dit så blir det roligt i damallsvenskan och chansen till avancemang i Champions League lever.
Du vinner inga titlar på kryss. Men prestationen som leder dit kan ge hopp.

Silly Season Pif herr

Piteå Piteå IF har precis avslutat säsongen.

Dags för en uppdatering om rykten och snack runt laget.

Jeppe Mauritzson drar hemåt. Joakim Vikström blir ny huvudtränare. Enligt uppgift är Johan Norberg högaktuell som ny assisterande tränare liksom att Christer Sundqvist fortsätter.

Edit: Nu är det klart att Björn Lindblom kommer tillbaka och blir (en av ett par?) assisterande tränare. Han har varit aktuell tidigare säsonger. Kommer blir bra nu när han är sugen.

Tetteh Komey hade en vanlig säsong. Det vill säga en hel del mål framåt men också skador som stoppade honom i några matcher. Nu sägs det senare få Piteå att rejält tveka om anfallaren ska erbjudas nytt kontrakt. 
Blickarna kan istället vändas mot den starke anfallaren Marcus Fahlgren-Hällström som efter en tuff kort tid i PIF gjorde sin klart bästa säsong hittills i Storfors. 
Gustav Rönnbäck-Wallin har enligt uppgift fått ett förslag från Ytterhogdal som kvalar till division 1 och måste rensa bort en mängd engelsmän till förmån för svenskar om laget kliver upp genom kvalet.

GRW har tidigare deklarerat att han nu vill spela högre upp och lämnar förmodligen.

Om Piteå inte har Komey eller GRW i truppen nästa år försvinner de som stod för 35 mål den här säsongen. Det blir mycket tufft att ersätta. 
Speciellt då det finns frågetecken kring Gustav Nord också.

Martynas Medelinskas och Andrea Kimpala erbjuds knappast nya kontrakt. De hade ju svårt att platsa.

Mittfältaren Sia Jamehdar uppges däremot vara en som förmodligen stannar.

 

 

Lagets krav: Ska vinna fyran

Piteå Tidigare kunde jag avslöja att Staffan Renlund kommer tillbaka som tränare i Älvsbyns herrlag 2020.

Nu är det också klart att Lasse Westerlund och Rob Clark stannar som assisterande tränare i laget.

Clark har tidigare sagt att han själv helst vill spela i Piteå IF och bara där. Men Älvsbyn övertalade honom att stanna. Nu ska han även spela fullt ut med laget hela säsongen. I år blev det ju bara någon enstaka match. Målet för Äif är serieseger. Något annat finns inte. Konkurrenterna i division 4 södra är härmed varnade...


Piteå avslutade med 0-2 hemma mot Skellefteå. En femteplats i division 2-tabellen är ett litet misslyckande. Minns att laget såg sig som bäst inför säsongen. 
Nu var det 19 poäng upp till Luleå och 15 till kvalplatsen. Mycket.

För många insläppta mål, instabilitet i prestationerna och ingen seger mot övriga topplag gjorde att det blev så här. 
Nu lämnar Richard Nordlund och flyttar till Göteborg.

Anton Norén har nu chansen att kliva fram ur skuggan.

I övrigt kan vi nog räkna med att Martynas Medelinskas och Andrea Kimpala inte får nya kontrakt. De blev aldrig bärande spelare.

Gustav Rönnbäck-Wallin lär hamna i division 1. Han vill uppåt och intresse finns säkert.


Undertecknad har för övrigt  semester så det är lugnare här under oktober månad.

Svårslagna Piteå

Piteå Tre omgångar kvar.
Vi kan redan nu konstatera att Piteå IF inte kommer att förlora fler matcher än i damallsvenskan ifjol. Ändå blir det en sämre placering.
Till Piteås fördel den här säsongen hör att laget verkligen är svårslaget.
På 19 matcher i damallsvenskan har det endast blivit 3 förluster. Det är imponerande.
PIF har bara förlorat mot två lag. Rosengård en match och Örebro två.
Mycket fina siffror och klart bättre än ifjol. Då torskade Piteå totalt sex matcher.
Nu alltså tre, med lika många omgångar kvar.
Samtidigt har Piteå som kryssade noll ifjol, vilket var en stor anledning till guldet, gjort det hela nio gånger i damallsvenskan 2019. Det är klart flest i serien.
Det är ungefär dubbelt så ofta som övriga lag som snittar 4,3 kryss hittills.
Som jag har varit inne på tidigare räntar ju kryss dåligt eftersom en poäng inte är hälften av tre.
Piteå har inte lyckats avgöra tillräckligt många matcher även om laget har varit väldigt bra med i nästan samtliga.
Efter 1-1 mot Kristianstad borta står Piteå på sju raka utan förlust i serien.
PIF stod för en mycket stark första halvlek. Efter inledningen tog gästerna över matchen vann bollen på mittfältet och kunde hitta in bakom hemmalagets försvar. Den ensamma anfallaren Madelen Janogy fick ofta bollen en lite bit längre ner centralt och med spelare i rörelse runt henne kunde Piteå skapa ett bra anfallsspel mot ett Kristianstad som ibland tappade boll eller missade pressen på bollhållaren.
Nu blev det ett mål på hörna genom en nicka av Faith Ikidi och Piteå har varit ruskigt bra på hörnmål den här säsongen också. Tyvärr inte lika effektivt i övrigt och det fanns flera fina chanser till fler mål i första halvlek och någon straff också.
Med tanke på urladdningen mot Bröndby var inte alls förvånande att Piteå tappade ork i andra halvlek. Sjönk längre ner och förlorade fler dueller.
Kristianstad satte en hörna till 1-1 sedan PIF-spelarna närmast boll hoppat men inte orkat störa Amanda Edgren. Sedan hade gästerna tre vassa chanser till så med tanke på allt var kryss inte orättvist.
Däremot är det förståeligt att båda lagen var missnöjda med det. Chansen till Champions League-spel minskade drastiskt i och med det här för främst Piteå.
För övrigt gjorde Linnea Selberg sin första damallsvenska match från start. Det är mycket viktigt att Piteå kan fortsätta få fram egna produkter som kan spela från start i högsta serien.

 

IFK Luleå vann division 2 norra i och med 2-1 borta mot Piteå. Jag såg första halvleken på tv, eftersom den spelades samtidigt som Krististanstad-Piteå. Den andra såg jag på plats.

Piteå som inte har mycket att spel för gjorde verkligen sitt för att störa IFK Luleå. När Johannes Lidström kvitterade i andra halvleken fanns defintivit chansen till seger. Andrea Kimpala i Piteå har inte haft någon riktigt lyckad säsong. Men jag tycker att han har kommit igen lite på slutet och visat större vilja. Han hade också några fina moment precis innan han något onödigt sprang in i ryggen på en motståndare vid straffområdeslinjen. 

Rött kort kändes lite hårt och det avgjorde definitivt matchen. 

Luleå kunde trycka på. Richard Nordlund svarade för flera riktigt vassa räddningar och var nära att ta William Olaussons straff till 2-1 efter en Piteåhands. PIF försökte verkligen kvitttera med en man mindre. En eloge till ansträngningen även om det inte gick vägen. Piteå har fortfarande inte vunnit mot något av de andra topplagen. Då är det svårt att själv vara högt upp.

 

Lotta Ökvist från Piteå har spelat sin andra match för Manchester United. I den första blev det 0-1 mot Manchester City borta efter att hon blivit utbytt i andra halvlek. 

Sedan ådrog hon sig en lättare hjärnskakning. Nu lirade Ökvist första halvlek. Efter att hon hade blivit utbytt gick United från 0-0 till 2-0 mot Liverpool.

Alter kvalar

Piteå Alterdalen får kvala mot division 4. Tvåan Unbyn tackade nej så budet gick til serietranl Alter.

Nu väntar Heden på söndag redan. Sedan Luleå SK. Ett lag går upp. 

Det borde PIF ha gjort

Piteå Piteå har vandrat ur Champions League för den här gången.

Oförmågan att göra mål blev avgörande.

Att det enda på 180 minuter kom genom en hörna av June Pedersen som en motståndare var sist på säger allt.

Piteå saknar självklarheten i offensivt straffområde. Det är bara ett par spelare som besitter den.

Överlag saknas den riktiga övertygelsen i många avslut. 

Piteå har också problem mot samlade försvar. Helst ska Piteå få öppnare ytor och kunna komma med fart för att skapa något.

Annars är det svårt.

Vi har sett det hela säsongen. Vi ser det nu. Ingen överraskning.

Den allmänna känslan är att Piteå hade en jättechans att gå till åttondel. Bröndby är inget damallsvenkt topplag. Offensivt finns fina kvalitéer men det är ett lag som inte är vant att försvara. Det lyckades Piteå aldrig utnyttja för att man själv inte håller tillräckligt hög offensiv klass. 

Utifrån hur den här säsongen har varit skulle Piteå ha satsat extra pengar på att få in en riktigt vass målskytt av typ Anna Anvegård, även om det hade krävts att en anfallare ur guldtruppen inte fått nytt kontrakt. Det är tyvärr känslan. Lätt att säga i efterhand - absolut. Men så är läget. Det är trots allt ingen av Piteås anfallare som egentligen är en sedan flera säsonger pålitlig målskytt på högsta nivå.

 

 

Namn: Per Sandberg
Ålder: 35
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar

Annons