Logga in
Logga ut
En mycket bra avslutning Pers Inlägg Pers Inlägg

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Millberts övergång klar

Piteå Jag skrev för några dagar sedan att Henrik Millbert enligt mins källor var mycket nära en övergång till Frej.

Nu är saken klar. Wingbacken från Piteå har skrivit på för Superettanlaget.

Det blir spännande att se vad han kan göra där. Det är ytterst få gånger på 2000-talet som en herrspelare från Piteå gjort klart med ett A-lag i någon av de två högsta divisionerna.

Victor Brännström gick ju till Helsingborg.

Roger Sandberg till Hammarby och tog guld där 2001. Brorsan Patrik tillhörde väl också något elitlag efter uttåget för PIF ur näst högsta serien 1998.

Jörgen Sundström tillhörde Djurgården.

Simon Marklund debuterade i allsvenskan för Åtvidaberg efter en snabb resa inom föreningens yngre lag. 

Kanske har jag missat någon. 

Hursomhelst är det alldeles för få elitspelare på herrsidan som kommit fram under 2000-talet. 

Men förutsättningar är bättre än tidigare för kommande åren. Pitemodellen, fotbollsklasserna, kommunträningen och fotbollshallarna gör att glappet till övriga Sverige minskar.

 

På tjejsidan fostras många högklassiga spelare. Några var med i Piteås 4-0 över Ljusdal. PIF dominerade matchen kraftigt.

Caroline Frykgård tävlingsmatchdebuterade för PIF och ramlade i samband med en lobb. June Pedersen rensade framför mållinjen. Annars hade Piteå få defensiva problem. Laget gjorde en hyfsad insats och hade koll från början till slut. 

Hammarby hemma 10/3 är sista gruppmatchen. Då ska semifinalplatsen ordnas blir klar på riktigt också. Fast den redan är det. 

 

En mycket bra avslutning

Piteå Damallsvenskan våren 2019 har aldrig primärt handlat om att toppa serien. Bra att göra det - javisst. Men det viktiga är att hänga med inför hösten då allt kommer avgöras. Där är Piteå IF nu.

Jag skrev det redan inför serien. För Piteå IF är det inte absolut nödvändigt att leda serien inför VM-uppehållet. Det som har betydelse för ett lag som vill vinna SM-guld är att vara med i toppen. Om det är en, två eller tre poäng upp till förstaplatsen är inte det avgörande.

Det kommer spelet i höst att vara. Hittills har 7 omgångar lirats, då spelas 15.

Vinsten med 2-1 mot LB07 gav PIF det utgångsläge som skänker arbetsro och optimism under sommaruppehållet, det kan bli oerhört betydelsefullt.

Våren har varit lite svajig. Defensivt har Piteå var bra. Fem insläppta mål är näst bäst.

Det är duellspelet på mittplan och framåt i samspel med farten i kombinationsspelet som inte har nått rätt nivå sett över sju matcher.

Mot LB07 skulle PIF normalt ha vunnit med fem-sex bollar.

Mot ett sämre motstånd som bjuder på större ytor är det lättare att glänsa.

Där fick PIF draghjälp. Men laget var också bättre än mot Rosengård och Vittsjö.

Att LB07 tog ledningen på sitt första anfall i matchen var chockartat. Piteå var utspritt när gästerna spelvände, June Pedersen missade lite i en brytning, Faith Ikidi låg efter, luckan kom och Sophie Sundqvist satte bollen.

Det var också allt gästerna hade på 90 minuter.

Det här var en match mellan Piteå IF och den egna oförmågan att göra mål.

Tempot var bättre än tidigare. Så många fler fyllde på i straffområdet. Så mycket fler inlägg slogs. Men skickligheten i boxen fanns inte riktigt där fullt ut nu heller. Skillnaden var att PIF hade så många inlägg, hörnor, inspel att det statistiskt sett ändå skulle ge resultat. Så blev det.

Fernanda Da Silva som älskar att dansa på öppna ytor trivdes alldeles förträffligt och visade teknik, finurlighet stor spellust och noll mentala begränsningar Hennes typ av match. Hennes typ av spel. Klart att hon stötte in 1-1 efter Madelen Janogys inlägg.

Nu åker hon och Faith Ikidi iväg till VM. De fick med sig lagets tre poäng och sina personliga. Det finns en poäng i det också.

Madelen Janogy slog hörnan, Josefin Johansson skarvade och Faith Ikidi tryckte in bollen.

2-1 i en match som kunde, borde slutat 6-0.

Det spelar mindre roll. Det viktiga var poängen och en positiv känsla mot uppehållet på två månader.

Josefin Johansson visade åter att hon är tillbaka. Så bra i duellspelet och nu också aktiv i offensivt straffområde.

Julia Karlernäs växte under matchen, tvekade lite på ett par studsande bollar i första halvlek. I andra bjöd hon på en snurrfint och framspelning följt av ett leende som kan vara det viktigaste på LF Arena i år. Karlernäs var avslappnad och fick med sig en bra halvlek till sommarvilan. Det är bra på alla sätt.

PIF har nu tiden på sig att verkligen vässa det som behövs inför en extremt intensiv andra halva av säsongen. Den som kommer att avgöra allt. I damallsvenskan och Champions League.

Utifrån det var det här en mycket bra avslutning.

Fyra matcher och kortanalyser

Piteå Vittsjö-Piteå 0-0, damallsvenskan.

Jag har skrivit en krönika om Vittsjö-Piteå, men vi kör några snabba bollar här också.

Piteå ska vara nöjt med 0-0 utifrån matchbilden. Precis som mot Rosengård hade laget mycket svårt att skapa målchanser. På 180 minuters spel har Piteå haft tre chanser totalt, varav June Pedersens ribbskott idag.

PIF saknar farten och kombinationsspelet i offensiven. Det är sällan som de tre anfallarna samarbetar och på så sätt kan skapa chanser. Inte heller på fasta situatiner har serven eller duellspelet framför mål varit lika vasst som tidigare.

Överlag vinner PIF fortfarande för få dueller från mittfältet och framåt.

Nu gäller det att bita ihop inför matchen mot LB07 och se till att fixa poäng. 

Massor kan sedan hända under det två månader långa VM-uppehållet. Spelare i svagare form kan växa stort. Det har vi sett förut. 

Josefin Johansson imponerade i alla fall. Hon vann många närkamper och gav Piteå möjligheten att behålla bollen inom laget. Starkt gjort av henne att vara tillbaka så här fort.

 

Övriga matcher jag har sett i helgen.

Piteå-Kramfors-Alliansen 3-0, division 2 herrar.

PIF svarade för en riktigt svag första halvlek. Richard Nordlund var strålande i målet och bäst på planen. Han räddade kvar sitt lag i matchen. Annars var det dålig rörelse igen i Piteå. Kanske också inställning som Gustav Nordh var inne på. 

Anledningen till segern var stor draghjälp från motståndarna som gick borta sig med för många spelare högt upp vid två fasta situationer. När ytorna blev stora kunde Piteå kontra in 1-0 och 2-0. Sedan kom 3-0 också. Att Piteå vann var delvis på egen skicklighet, men också att Kramfors-Alliansen gjorde sina misstag och blev trött i andra. 

Visst var målen av Gustav Nordh 2, och Gustav Rönnbäck-Wallin fina, men om det är en första- eller andraplats som gäller i serien så behöver Piteå steppa upp.

 

Öjebyn-Älvsbyn 1-7, söderfyran herrar.

Utklassning i siffror och i spelet. Öjebyn var förvånansvärt blekt. ÄIF imponerade klart. Det finns flera klasspelare i laget som defintivit ska vara med och kriga i absoluta toppen av serien. Jonatan Dalbergs kloka fotbollshjärna hittar bra och lugna lösningar. Simon Albag ska kunna bli seriens skyttekung. Rob Clark är förstås för bra för serien som rivig mittfältare och behövde nu bara spela tio minuter. Det finns fler starka namn också. ÄIF blir farligt.

 

Storfors-Älvsbyn 3-3, division 2 damer.

För motståndarna kommer det handla mycket om att stänga och skärma av de här lagens målskyttar. ÄIF söker hela tiden Emelie Hjertberg och Anna Berglund, och duon varandra. De har fysiken för att trycka sig förbi motståndarna och skapa något ur varje en-mot-en-läge. Berglunds rapphet och spelsinne gör henne till en riktig toppspelare i serien. Men risken är att laget i vissa matcher blir för beroende av sin toppduo. Vi får se.

Storfors visade upp en något större bredd i laget. Lovisa Holmbom kommer göra många mål i år igen. Hon utmanar alltid bra. Hanna Bryggman är vass i duellspelet och på att fördela boll. Sofia Dalén och Ida Löfgren är kloka och bra med boll på mittfältet. Dalén också ett farligt vapen med huvudspelet på fasta situationer. Backarna läser överlag spelet bra.

Piteå förtjänade inte mer

Piteå Rosengård-Piteå 2-0.

Inte alls orättvist.

En bra förutsättning för att vinna matcher är att skapa målchanser.

Det gjorde inte PIF.

Med två skott på mål hade PIF i bästa fall fått kryss.

Förutom de två avsluten skapade laget ingenting heller. 

Rosengård var klart skickligare på hitta ytorna offensivt, samverka i och runt straffområdet och skapa lägen.

Inte för att hemmalaget hade så mycket, men seger med 2-0 var inte orättvist i alla fall.

Piteå stängdes effektivt ner och det var sällan PIF fick igång något kombinationsspel med flera spelare involverade. Det blev för fåa spelare runt bollen nära motståndarnas mål.

Fernanda Da Silva visade åter fina tendenser.

Försvarsspelet var vaksamt i första halvlek och blev rätt hårt straffat i andra vid målen. Där gjorde Rosengård det bra.

PIF är femma i tabellen som är riktigt jämn som väntat. Blir det segrar mot Vittsjö och LB07 inför VM-uppehållet så kommer utgångsläget i alla fall att vara mycket bra, som sämst samma poäng som serieledaren. Men det är tuffa uppgifter som väntar.

Mittfältare in i PIF

Piteå IF:s Faith Ikidi Michael väntas ta en plats i Nigerias VM-trupp. Hon är också med i den sista gallringen inför den slutgiltiga trupputtagningen.
Den svenska coachen Thomas Dennerby har listat 27 spelare som är aktuella för VM i Frankrike 7 juni-7juli.
Ikidi finns med bland utespelarna. Det gör även den tidigare PIF-spelaren Francisca Ordega (Shanghai W. FC). Onome Ebi (Henan Huisanhang, Kina), backen som tillhörde Piteå IF 2009, finns också med i truppen.
Samma sak gäller de allsvenska spelarna Osinachi Ohale, (Växjö), Rita Chikwelu (Kristianstad), Ngozi Okobi-Okeoghene (Eskilstuna), Ogonna Chukwudi (Djurgården), Halimatu Ayinde (Eskilstuna), Anam Imo (Rosengård).
Ikidi kommer att missa början av Nigerias VM-läger som inleds 20 maj i Österrike. Mot slutet av laddningen där kommer ytterligare fyra spelare att strykas ur truppen inför mästerskapet.

 

En och annan har undrat hur Gustav Nordh kunde vara utanför startelvan i toppmötet med Ytterhogdal. Anledningen är att Nordh var krasslig och inte tränade förra veckan. Därför blev det enbart ett inhopp, ett lyckat sådant med ett mål och en assist.

PIF får i veckan förstärkning på det centrala mittfältet. På positionen får lagkapten Johan Hedström anses självklar. I övrigt har framförallt Axel Uddström och Tejan Bah spelat där. Den senare har inte lyckats övertyga mig så här långt. Nu vässas konkurrensen när bolltrygge Sia Jamehdar ansluter efter studier i USA.

Piteå-Tidningen sänder Piteå-Kramfors på lördag klockan 16 på pt.se

En dansande brasilianska

Piteå En lagkapten ut i tårar. En brasilianska in med dansande fötter och vidgad blick. Piteå kan inte vinna varje match så här, men det gav en fin start på säsongens hittills viktigaste vecka.

När Ellen Löfqvist kliver in vet du några saker utifrån flera säsongers praktiserad sannolikhetslära:
Hon kommer förmodligen vinna bollen.
Motståndaren kommer förmodligen att få ont.
Men särskilt oschysst lär det inte vara (ett gult kort på 22 matcher ifjol).
När lagkaptenen själv ligger med foten i högläge, skriker ut sin smärta och vattnet på kinderna inte bara tycks komma strilandes från himlen - ja då vet du en sak.
Det här är något ovanligt och det är allt annat än bra.

Piteå mötte ett lag som som vanligt kastade om i sin laguppställning.
PIF svar: att göra samma sak.
Hej då 3-4-3 - in med en mindre omformad men viktigt justerad 3-5-2.
Piteå behöver få Julia Karlernäs mer delaktig i spelet och uttnyttja hennes egenskaper ännu mer än vad som varit fallet i vår.
Det fysiska duellspelet i andravågen. Konsten att läsa lägena rätt och snabbt sätta press på motståndare i tidsnöd. Skickligheten att hitta djupledsluckorna när anfallarna tryckt ner försvarslinjen. Möjligheten att kunna fördela boll lite högre upp.
Kvalitéer som gör att hon passar högre upp.
Därför var det rätt att skicka upp henne ett steg till en central position mellan mittfältet och de två anfallarna.
De första 22 minuterna var lyckade. Karlernäs hamnade i en fin yta svår att kontrollera för motståndarna och med större utrymmen fick hon lite fler bollkontakter och vann duellerna.
I en stegrande första fjärdedel av matchen började Piteå minut för minut i långsamt tempo bygga sig ett övertag.
Sedan en duell, en fot som landade snett och en Ellen Löfqvist i smärtor och vänsterdojan i högläge.
Om PIF är ett bättre lag i år än guldåret återstår att se. Men en sak är säker. Variablerna att luta sig mot är fler. Alternativen mindre begränsade. Möjligheten att göra byten utifrån vad PIF vill snarare än måste i ett givet läge är större.
Nu kunde Fernanda Da Silva ersätta Löfqvist och Karlernäs fick återta sin vanliga plats.
Det var ett påtvingat byte som visade på Piteås större bredd i år.
Det blev mycket lyckat.
Fernanda Da Silva fick spela där hon gör det helst och bäst. I en central offensiv roll med möjlighet till mycket boll vid fötterna har nyförvärvet både tekniken, de dansande fötterna, blicken och lugnet med boll. Med henne får PIF en spelare som inte är snabbast i sina aktioner, men som håller bollen inom laget och hittar medspelarna på ett bra sätt. Dessutom var brasilianskan föredömlig i sitt sätt att täcka bollen. Sannolikt fick hon flest frisparkar med sig av alla på planen.
Vid 1-0 spelade hon fram Madelen Janogy. Vid 2-0 spelade hon fram Madelen Janogy (efter en urstark brytning av Josefin Johansson).
Da Silva kommer inte spela VM.
Janogy ökade just sina chanser.
Med fyra mål (tre har motståndare varit sist på) hakar hon på i toppen av skytteligan trots en match mindre spelad.
Konkurrensen om forwardsplatserna i Sverige är mycket jämn och framförallt är det många spelare av samma klass, men med likte olika kvalitéer som gör upp om ett par platser utanför de självklara.

Efter 2-0 flyttade Kristianstad upp spelet. Laget blev långt och omställningsytorna för Piteå mycket bra.
Ett tillräckligt skickligt lag utnyttjar sådana möjligheter.
Piteå saknade rätt beslutsfattande för att klara det.
Istället en reducering och nervös avslutning på ett sätt som får beskrivas som onödigt.
Offensivt behöver PIF fortfarande bli bättre.
Försvarsmässigt var det mesta mycket bra.
Lena Blomkvist läste spelet ypperligt.
Faith Ikidi var Faith Ikidi.
Cajsa Andersson spred lugn.
Match 200 för PIF i den högsta serien var i slutändan ett viktigt steg i riktning mot att skaffa sig ett bra utgångsläge från våren in i hösten.
Fyra matcher på tolv dagar. En avklarad. Nu väntar två raka toppmöten borta: Rosengård och Vittsjö.
Det här ger Piteå stora möjligheter att ha ett bra utgångsläge inför VM-uppehållet.


Piteås herrar fick 2-2 borta mot engelska Ytterhogdal i den tidiga seriefinalen i division 2.
Ett klart godkänt resultat på pappret.
PIF saknade Tetteh Komey.
Gustav Rönnbäck Wallin satte 1-1 i matchen och inhoppande Gustav Nordh 2-2.
Precis som för damlaget handlar det under våren om att hänga med i toppen. Serien kommer förmodligen att avgöras under de sista omgångarna i höst. Bästa laget då vinner.
Det är många med i det racet. 20 omgångar återstår.

Infjärdens damer har fått en fin start i division 1 tre segrar av fyra möjliga. Cajsa Hedlund toppar seriens skytteliga med sju mål på fyra matcher. Hon nobbade Morön och Assi inför säsongen, men visst är Hedlund en spelare för Elitettan.
Nu blev det 4-2 borta mot Selånger.

 

Namn: Per Sandberg
Ålder: 35
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar

Annons