Logga in
Logga ut

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Janogy imponerar i landslaget

Piteå En profil lämnar. En annan kommer in. Två har debuterat.


När förre landstingsrådet Kent Ögren klev in som ny ordförande i Piteå IF överraskade det många. Ett succéfyllt år senare lämnar han sin post.
I det dagliga praktiska arbetet innebär det ingen skillnad. Ögren har från första början främst varit ett ansikte utåt. En reklampelare med omfattande kontaktnät inom affärslivet. Ett styrelseproffs som många vill ha. Hans uppdrag i PIF har handlat om att öppna dörrar med sitt omfattande kontaktnät.
I det dagliga omfattande arbetet är det i praktiken Håkan Linneruth som varit ordförande och skött mycket som hänger med uppdraget.
När PIF nu har en bättre ekonomisk grund än någonsin kommer laget klara sig utan Ögren, även om många utmaningar väntar runt hörnet.

Cajsa Andersson och Madelen Janogy debuterade för Sverige mot Sydafrika (0-0). Så här skötte sig spelarna.

Cajsa Andersson: Stod 90 minuter och hade knappt ett skott på sig. Inget svårt i alla fall. Lugn som vanligt. Det fanns varken möjligheten att glänsa eller göra bort sig.

Julia Karlernäs: Kom in till andra halvlek på det centrala mittfältet. Vann någon duell, slog något felpass, syntes inte så mycket, men var inte bättre eller sämre än någon annan centralt. Inhoppet sa inte så mycket.

Madelen Janogy: Spelade sista 30 minuterna som högerforward. Imponerade med sin respektlöshet direkt. Var orädd, initiativrik och gick in i duellerna. Fick en del frisparkar emot sig, borde ha fått någon med sig. Hade Sveriges näst bästa chans. Styrde via axeln precis över mål. Hade ett par bra passningar och försökte framförallt väldigt mycket hela tiden.

 

Tetteh Komey vänder tillbaka till Piteå IF:s herrar. Egentligen är det bara en sak som truppen behöver få in nu – och det är samma som alltid. En riktigt stabil mittback. En ledartyp av hög klass. Piteå har många offensiva unga killar som kommer bli ett år bättre och med Komey kommer offensiven vara högklassig.
Men mittförsvaret är oprövat och har alltid varit akilleshällen. Lägg pengarna på en riktigt vass mittback som håller ihop försvaret.

Bloggen kan även berätta att Joachim Olofsson, backen, har skrivit på för en säsong med Piteå IF.

Till sist har Infjärdens målvakt Dimitri Sandström valt spel i Lillpite IF.

Millbert mot Superettan

Piteå Februari är mer än halvvägs. Ändå finns det flera mycket intressanta spelare utan kontrakt. Spelare som siktar uppåt.

Simon Marklund från Piteå provspelade med GIF Sundsvall som vill ha honom men  just nu är truppen för stor.

Marklund är istället på Kanarieöarna och avslutar just nu ett läger med norska Kronsvinger i andradivisionen. Det enligt Corren.

Ytterbacken Henrik Millbert, från Piteå, vill högre upp efter en mycket bra säsong i Umeå FC där han bara missade 45 minuter i serien.

Efter provspel i IFK Göteborg säger källor till bloggen att han nu är mycket nära en övergång till Frej i Superettan som han tränat med.

Så till Alex Naylor som Piteå IF valde att inte förlänga med. Han ska enligt uppgift som jag inte har lyckats bekräfta, provträna med tidigare allsvenska Gefle som nu ska spela i division 1.

En till - sen är Piteå bättre

Piteå Andrea Kimpala är klar för Piteå.

Jag skrev för tre veckor sedan om att PIF enligt mina källor intresserade sig för honom. Nu är fransmannen klar. Därmed blir ett offensivt Piteå ännu mer framtungt.

Kimpala är som bäst när han utmanar i fart och jag var något förvånad att han inte lyckades ännu bättre i IFK Luleå ifjol. De fåtal matcher där jag såg honom visade han på offensiva kvaliteer som med lite mer effektivitet skulle göra honom mycket intressant även högre upp. 

Det blir intressant att se hur Jeppe Mauritzson kan utveckla ytterspelaren.

Piteå har verkligen många unga namn som ska kunna vara ett år bättre den här säsongen. Gustav Nordh, Axel Uddström, Johannes Lidström, Gustav Rönnbäck-Wallin, Anton Lundmark med flera. 

Men det behövs en stabil mittback också. Får Piteå in det ser det väldigt lovande ut. Då är truppen bättre än ifjol vilket sportchefen Jens Hedström lovat. 

Piteå ännu bättre

Piteå Assist i Skottland. Två nya mot AIK.

Kommer Ronja Aronsson att bli ett lika stort hot på hörnor som June Pedersen? Då kommer motståndarna få det ännu tuffare mot Piteå. 

Frågan är relevant. Mot skottarna i Spartans slog Aronsson ett inlägg som Linn Viklund stötte in och en hörna som Josefin Johansson var sist på. Hennes inlägg låg bakom fler mål också.

Mot AIK var det två inåtskruvande hörnor från Aronsson som Madelen Janogy tryckte i mål.

Piteå kommer möta lag och målvakter som bättre försvarar ytan så nära mål men assisten och precisionen i inläggen från vänstermittfältaren är intressanta.

Så även att hon spelade just till vänster och inte till höger som brukligt. 

Nu kunde hon och Janogy få ett intressant inövat kombinationsspel.

Aronsson drev boll inåt planen och drog med sig försvararen. Janogy sökte sig diagonalt mot ytan som öppnades på kanten och när bollen släpptes kunde hon driva den framåt och utmana på det sätt hon gör bäst i laget. 

Janogy var ju annars på högersidan i slutet  av fjolåret, då kan hon mer naturligt komma in till egna avslut. 

Samtidigt är det bra att ha Nina Jakobsson där för att på bortre ytan få June Pedersens diagonala inlägg som är svåra att försvara sig mot och Jakobsson bäst av alla forwards kan förvalta. 

Madelen Janogy har stort självförtroende och skadefri kan hon komma upp i tio, femton mål i allsvenskan. Ifjol var det de sista momenten, främst avsluten som oftast gick över eller rakt på målvakten, som var problemet. Knäoperationen tog tid att komma tillbaka ifrån. Sista omgången ifjol var hon det fullt ut på alla sätt.

Piteås centrala mittfält är intressant. Julia Karlernäs, seriens MVP, Ellen Löfqvist, troligtvis snart A-landslagsspelare, samt tidigare kaptenen och kulturbäraren Josefin Johansson. 

I mångt och mycket tror jag tränarna kommer slippa välja. Spelprogrammet är tuffare än någonsin, skador, avstängningar och möjligheten till rotation för slitna spelare kommer lösa situationen per automatik. 

Löfqvist inledde som kapten. Johansson tog över när duon bytte av varandra. Har PIF bestämt sig för två kaptener som vi såg med Johansson/Sofie Persson också?

Fernanda da Silva visade härlig teknik när hon kom in. Men att göra samma sak i allsvenska toppmöten när det smäller rejält är annorlunda. Hon vågade bryta mönstret och göra sina tekniska moment. Bra. 

PIF vann och ligger bra till i gruppen och laget i sin fas. Bättre än någonsin den här tiden. 

Till sist...

...var det noga att inte för många fick komma in i hallen. Fast inte i slutet om jag såg rätt. Ett 20-tal herrspelare värmde upp på sidlinjen sista minuterna av matchen. Hade så många i publiken lämnat, eller överskreds åskådarantalet? 

...spelade Piteå 2-2 mot Bergänset i Arcushallen. Dawit Grmay och Mozamel Layegh målskyttar. PIF hade bara 14 spelare i truppen. Rob Clark var inte med. Han tränar med laget men engelsmannens jobb vissa kvällar gör det osäkert om han kan spela med PIF i år. 

...vann Storfors mot Infjärden med 4-1.

Linus Isaksson, Isak Olofsson, Marcus Fahlgren Hällström och Erik Berglund målskyttar för Saik. Viktor Granberg för ISK. 

PIF, hallen och Forsgren

Piteå Här har det varit lugnt ett tag och så kommer det bli februari ut. En månad för återhämtning innan det blir fullt ös resten av fotbollsåret.

Redan på söndag klockan 14 spelar Piteå-AIK i Svenska Cupen. Se den på pt.se.

Vi sänder även Piteås gruppmatcher mot Ljusdal borta och Hammarby hemma.

Piteå får ta in mindre än hundra åskådare i fotbollshallen och för den som någonsin tvivlat kan vi konstatera det främst inte är en hall för tävlingsmatcher utan träning i olika former.  

Frågan är hur kontrollen ska skötas framöver när matcher på lägre nivå spelas. 

Möjlgheten att som i Arcus dela in planen och köra träning med sex ungdomslag samtidigt, plus föräldrar som åskådare verkar vara svår. 

Hallen i sig är ändå ett jättelyft.

Piteå spelar alltså där söndag och är dunderfavorit i gruppen. Att inte gå vidare är ett misslyckande. Chansen till en dubbel, med först serieseger sedan att bli cupmästare, är stor. Den här säsongen spelar laget med en helt annan press på sig. 

 

Storfors AIK har som väntat värvat Oskar Forsgren om man ska tyda klubbens Instagram. Forsgren har ett mycket fint tillslag inte bara med innebandyklubban.

 

 

 

Bomans val och PIF i Glasgow

Piteå Han provtränade med Skellefteå FF. Men Ludvig Boman har gjort ett annat val. Målvakten blir kvar i Storfors AIK division 3-lag i fotboll. Det uppger klubben på Instagram.

 

Piteå IF:s damer är i Skottland. Ikväll väntar match mot de regerande mästarna Glasgow City.

Ett lag som har genrep inför seriepremiären och sålunda ligger mycket längre fram i sin försäsong än PIF.

Det blir en riktigt tuff match mellan två lag som kanske kommer att mötas i Champions League senare i år.

 

Namn: Per Sandberg
Ålder: 35
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar

Annons