Logga in
Logga ut
Att tackla motgångar Pers Inlägg Pers Inlägg

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Fyra matcher och kortanalyser

Piteå Vittsjö-Piteå 0-0, damallsvenskan.

Jag har skrivit en krönika om Vittsjö-Piteå, men vi kör några snabba bollar här också.

Piteå ska vara nöjt med 0-0 utifrån matchbilden. Precis som mot Rosengård hade laget mycket svårt att skapa målchanser. På 180 minuters spel har Piteå haft tre chanser totalt, varav June Pedersens ribbskott idag.

PIF saknar farten och kombinationsspelet i offensiven. Det är sällan som de tre anfallarna samarbetar och på så sätt kan skapa chanser. Inte heller på fasta situatiner har serven eller duellspelet framför mål varit lika vasst som tidigare.

Överlag vinner PIF fortfarande för få dueller från mittfältet och framåt.

Nu gäller det att bita ihop inför matchen mot LB07 och se till att fixa poäng. 

Massor kan sedan hända under det två månader långa VM-uppehållet. Spelare i svagare form kan växa stort. Det har vi sett förut. 

Josefin Johansson imponerade i alla fall. Hon vann många närkamper och gav Piteå möjligheten att behålla bollen inom laget. Starkt gjort av henne att vara tillbaka så här fort.

 

Övriga matcher jag har sett i helgen.

Piteå-Kramfors-Alliansen 3-0, division 2 herrar.

PIF svarade för en riktigt svag första halvlek. Richard Nordlund var strålande i målet och bäst på planen. Han räddade kvar sitt lag i matchen. Annars var det dålig rörelse igen i Piteå. Kanske också inställning som Gustav Nordh var inne på. 

Anledningen till segern var stor draghjälp från motståndarna som gick borta sig med för många spelare högt upp vid två fasta situationer. När ytorna blev stora kunde Piteå kontra in 1-0 och 2-0. Sedan kom 3-0 också. Att Piteå vann var delvis på egen skicklighet, men också att Kramfors-Alliansen gjorde sina misstag och blev trött i andra. 

Visst var målen av Gustav Nordh 2, och Gustav Rönnbäck-Wallin fina, men om det är en första- eller andraplats som gäller i serien så behöver Piteå steppa upp.

 

Öjebyn-Älvsbyn 1-7, söderfyran herrar.

Utklassning i siffror och i spelet. Öjebyn var förvånansvärt blekt. ÄIF imponerade klart. Det finns flera klasspelare i laget som defintivit ska vara med och kriga i absoluta toppen av serien. Jonatan Dalbergs kloka fotbollshjärna hittar bra och lugna lösningar. Simon Albag ska kunna bli seriens skyttekung. Rob Clark är förstås för bra för serien som rivig mittfältare och behövde nu bara spela tio minuter. Det finns fler starka namn också. ÄIF blir farligt.

 

Storfors-Älvsbyn 3-3, division 2 damer.

För motståndarna kommer det handla mycket om att stänga och skärma av de här lagens målskyttar. ÄIF söker hela tiden Emelie Hjertberg och Anna Berglund, och duon varandra. De har fysiken för att trycka sig förbi motståndarna och skapa något ur varje en-mot-en-läge. Berglunds rapphet och spelsinne gör henne till en riktig toppspelare i serien. Men risken är att laget i vissa matcher blir för beroende av sin toppduo. Vi får se.

Storfors visade upp en något större bredd i laget. Lovisa Holmbom kommer göra många mål i år igen. Hon utmanar alltid bra. Hanna Bryggman är vass i duellspelet och på att fördela boll. Sofia Dalén och Ida Löfgren är kloka och bra med boll på mittfältet. Dalén också ett farligt vapen med huvudspelet på fasta situationer. Backarna läser överlag spelet bra.

Att tackla motgångar

Piteå Från en poäng bakom, till sju på 45 minuter och tio på ytterligare 90.
Piteå IF:s position i division 2 är något helt annat nu än för bara 1,5 matcher sedan.
Då var laget i ledningen mot Friska Viljor hemma och just då bara en poäng bakom serieledaren.
Sedan drog Andrea Kimpala på sig en onödig utvisning. PIF förlorade matchen och var sex poäng bakom. Nu är det tio.
Piteå förlorade även derbyt mot IFK Luleå, 0-4, är pinsamma siffror.
Inför säsongen pratades det om serieseger. Faktum är att Piteå nu har fem lag framför sig och spelet är helt enkelt för dåligt.
För många mål släpps in. Mot IFK Luleå var det ett mycket passivt kollektivt försvarsagerande och klara misstag vid flera av målen.
PIF har släppt in 23 mål vilket är sämst av lagen som tänker kriga högst upp i toppen.
Fyra mål insläppta mot IFK Luleå, Friska Viljor och Timrå inom fyra omgångar är inte statistik som ljuger.
Martynas Medelinskas skulle vara alldeles för bra för den här serien sas det när han värvades. Hittills har han inte lyckats vara den stora härförare och trygga utgångspunkt det här laget uppenbarligen så stort behöver. De defensiva problemen är inte alls enbart kopplade till honom, men kraven på honom är extra höga.
Samtidigt är det tydligt hur offensiven är beroende av Tetteh Komey.
Av honom vet vi alltid vad som fås. Han har ett högt målsnitt på planen, men är tyvärr varje säsong borta lite för många matcher på grund av skador.
Utan honom på planen har PIF bara vunnit en match.
Mycket talar för att lagen i toppen även fortsättningsvis kommer att tappa poäng i relativt stor utsträckning. Det är Piteås enda chans. Just nu är laget inte tillräckligt bra. För många viker ner sig när det börjar gå emot. Det krävs hårt arbete rakt över och starkare skallar om PIF ska ha något med toppen att göra den här säsongen. Det är en och annan framgångslirare i laget just nu. Det gäller att kunna tackla motgångar också. Det avgör framgångarna.

Cajsa Hedlund och Evelina Hedlund.
Syskonen i Infjärden hade en lysande match mot Team TG 9-4. De satte samtliga nio målen varav Cajsa gjorde sex. Det är imponerande också med tanke på att motståndet ligger något över mitten av tabellen.
Cajsa Hedlund har fysiken; styrkan, löpkapaciteten, huvudspelet, tillslaget och framförallt viljan att slå sig in i elitfotbollen. Jag hoppas verkligen att hon hamnar där efter den här säsongen. Med två års hård träning i rätt miljö skulle hon kunna få ett jättelyft.
Hennes målsiffror i division 1 överstiger vad flera andra etablerade allsvenska spelare gjorde i samma ålder.

Sex poängs skillnad

Piteå En poäng upp till serieledaren blev till sju på 45 minuter.

Piteå tappade 1-0 till 1-4 mot Friska Viljor.

I centrum och helt avgörande: det röda kort Andrea Kimpala drog på sig.

Jag har skrivit om honom en del tidigare. Yttern är en spelare som har mycket i sig. När han koncentrerar sig på att vara effektiv och hjälpa laget är han en spelare för division 1.

Kimpala började också mycket bra i dag. Han slog inlägget till målet, hade en härlig snurrfint, fina passningar och spelade så som han ska men inte alltid gör.

Sedan kom utvisningen. Kimpala fälldes och det gula kortet till Friska Viljors spelare var solklart. Med tanke på 1-0-ledningen och att matchen även börjat bra för honom personligen så borde Kimpala inte bli så förbannad som han nu blev, vilket ledde till en omdömeslös knuff av motståndarnen med båda händerna.

Alla domare hade inte dragit upp det röda kortet, men risken var uppenbar och nu blev det så.

Det påverkade matchen helt. PIF orkade i längden inte försvara sin ledning och jobba så mycket defensivt som det blev. 1-0 blev till 1-4 och istället för en poäng bakom serieledande Friska Viljor är Piteå nu sju. Det är skillnad.

FV har inget jättelag och jag är tveksam till om laget verkligen kommer vinna serien. Förmodligen inte. Många lag är med i jakten som kommer pågå hela hösten.

För övrigt lämnar Axel Uddström Piteå senare för studier i USA i höst.

 

Infjärdens damer torskade med 0-1 mot Härnösand. När Cajsa Hedlund inte gör mål ökar risken dramatiskt för att ISK ska förlora eller åtminstone inte vinna. Nu var det fler än Hedlund som missade, men ändå.

 

Storfors herrar vann divisiion 3-mötet med Holmsund med 3-2. Marcus Fahlgren-Hällström har, precis som tränaren Patrik Nilsson varnade om inför serien, varit mycket målfarlig. Två mål i dag och nio totalt.

 

Älvsbyns division 2-damer har som jag tidigare skrivit en mycket vass anfallsduo i Anna Berglund och Emelie Hjertberg. Intressant är att duon har stått för lagets samtliga tolv mål i serien så här långt. ÄIF har visserligen tretton mål, men ett är självmål.

Visar hur bra Piteå är

Piteå Madelen Janogy är på sin korta tid högst involverad i att Sverige vinner mot Chile i fotbolls-VM.

Det här är en ögonöppnare. Inte för oss som har följt Piteå IF detaljerat i damallsvenskan.

Men för övriga.

Det är faktiskt så här bra lagets spelare är.

Piteå IF har spelat strax över 200 matcher i damallsvenskan.

I en stor del mot bättre motstånd än vad vissa VM-nationer är. 

Att jämföra Chiles VM-lag mot det Tyresö med flera av världens bästa spelare som Piteå kryssade mot 2013 skulle inte vara rättvist. Varken för Piteå eller Tyresö.

I en match mellan Piteå och Chile, skulle PIF ha en jättechans att vinna. Så bra är laget.

Samma sak gäller mot nästa motståndare Thailand. Den drabbningen skulle Piteå vinna.

Marta, Veronica Boquete, Pernille Harder, Lieke Martens, Ramona Bachmann, Jennifer Hermoso och en massa andra. Piteå har ställts mot så många världsstjärnor under de här åren. Men laget har också och har haft sina.

En stor del av Piteås spelare skulle platsa i de flesta landslag i världen.

Ni minns väl när Melissa Tancredi, Brittany Timko, Kaylyn Kyle och Carmelina Moscato? De har alla lirat i Piteå utan att sätta några jätteavtryck. Ändå blev de senare bronsmedaljörer.

Piteås förra målvakt Lydia Williams är då som nu given etta i VM-laget Australien.

Piteås Faith Ikidi hade i Nigerias VM-elva i premiären sällskap av lagets då bästa spelare Fransisca Ordega, två säsonger i Piteå och Onome Ebi, en.

Stephanie Labbé, en tidigare publikfavorit i Piteå, stod för Kanada i deras första match.

Damallsvenskan har tappat gentemot de allra bästa ligorna och kommer fortsätta göra det. Men jämfört med många landslag i världen kan Piteå IF fortfarande stå sig mycket bra.

Ikidi utburen

Piteå Är det en sak som Piteå IF absolut inte vill under VM så är det skadade spelare.

Nu blev det så direkt. Faith Ikidi krockade med egna målvakten för andra gången i matchen mot Norge. Då reste hon sig inte och blev efter flera minuter utburen på bår. Blicken hos Ikidi var allt annat än lovande.

Det kan eventuellt vara en knäskada, hur allvarlig får vi invänta beskedet för att veta.

Piteå med och utan Ikidi är ett lag med olika slagstyrka och med rekordmånga matcher och CL-spel i höst behövs verkligen alla spelare. Inte minst en världsback som Faith Ikidi är.

Piteå har haft en del tunga skador i vår på Elin Bragnum, Ellen Löfqvist, Emelie Lövgren och Andrea Norheim. De är visserligen på väg, eller är redan tillbaka men vi får hoppas att det här inte blir ytterligare en skada på en av truppens viktigaste spelare. Då blir det svårt att hävda sig på alla fronter. 

En vidöppen toppstrid

Piteå Skellefteå-Piteå. Hur det slutade? 

1-1 såklart!

Det sker ju alltid. Eller nästan i alla fall.

Båda mötena 2017 slutade 1-1 och sedan dess har lagen inte möts i seriesammanhang.

Orättvist var resultatet inte heller.

Skellefteå började bäst. Tog kommandot om spelet och vann fler närkamper. FF sökte hela tiden bollar i djupet bakom Piteås ganska högt stående försvarslinje. Men där hade PIF full koll och var först på varenda en eller ställde offside.

Ett något skenbart övertag alltså.

1-0 kom på en riktig kanon som Richard Nordlund inte nådde. Däremot borde lagkamraterna ha varit bättre upp i pressen inför skottet.

Skellefteå är ett stabilt lag. Bra på att låsa motståndarna och ligga tätt kring bollen och krympa ytor i eget straffområde. Det gjorde att Piteå mest fick slå inlägg som gästerna tog bort eller som gick för långt.

Piteå skulle ha satsat mer på flacka hårdare bollar mot sina kvicka spelare istället för de högre varianter mot Skellefteås nickstarka mittbackar som det nu blev. Centralt lyckades Piteå inte tränga igenom. Där var det stängt.

PIF tog över matchen efter 25 minuter och hade bollinnehavet resten av matchen. Skellefteå kontrade och hade ett ribbskott efter hörna och ett skott tätt utanför sedan Richard Nordlund kommit snett ute.

Piteås målvakt visade annars sin fina spelförståelse och var först på en mängd längre bollar.

Andreas Grimstad fälldes och Tetteh Komey satte straffen med ett fåtal minuter kvar (90 minuter på matchklockan men det var skador och en vätskepaus som gjorde att några minuter var kvar).

Piteå är fortsatt med i toppstriden. Viktigt att Skellefteå inte sprang iväg med fem poäng. FF är stabila, en fördel i den här långa serien, men jag tror Piteå har en högre högstanivå.

Toppstriden är fortsatt vidöppen.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 35
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar

Annons