Logga in

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

De imponerar stort i PIF dam

Piteå Det var en och annan supporter som oroligt lade pannan i veck första dagarna i december.

Ingen Cajsa Andersson, Ronja Aronsson eller Emelie Lövgren. Hei da June Pedersen. Auf widersehen Madelen Janogy.

Tio spelare som burit laget till SM-guld ett år innan lämnade.

Med ett fåtal undantag var det nödvändigt. Nostalgiska känslor skapar inte framgångar. Den som lever i dåtid istället för presens ser snabbt omvärlden rusa förbi. 

Guldgruppen kommer alltid att vara historisk. Den kommer alltid att förtjäna sina massiva hyllningar. Men nu hade den gjort sitt. Resultaten hade inte gått framåt utan bakåt det senaste året. Nytt syre, ny energi, nya spelare att utveckla behövde komma in. Invanda mönster och självklarheter brytas. Gruppdynamiken förändras. Här hamnar alla framgångsrika lag till slut. Nu var tiden kommen för PIF och så här långt in i nybygget ser det alldeles förträffligt ut.

Inga seriepoäng delas ut nu. Men med tanke på att halva gruppen är ny, flera har aldrig spelat på högsta svenska nivå tidigare, så ser det oförskämt bra ut.

Uppsala är en nedflyttningskandidat. Umeå kan bli. Två lag som försöker hitta sin nivå på en högre nivå. Det riktigt stora testet har inte kommit för Piteå IF än, men så här långt har gruppen kommit ihop förvånansvärt bra, som lag och som individer.

Flera spelare gör sina bästa försäsonger någonsin.

Julia Karlernäs hittade sitt majestätiska jag under hösten. Nu har hon tagit det ett steg till. En duellspelande jätte på mitten. En skarpavslutare i straffområdet. Fem mål på två senaste matcherna. Dominant. Briljant. 

Selina Henriksson har fått rätt position. Som ytterback stänger hon kanten bakåt och är perfekt tajmad i avvägningarna framåt. Imponerar stort.

Wilma Koivisto spelade noll damallsvenska matcher ifjol. Nu kommer 17-åringen att spela så mycket mer. Bollvårdande som alltid och med en utvecklad fysik som gör att hon tar sista steget upp i senioreliten.

Fernanda Da Silva blir det stora offensiva utropstecknet. Under utveckling ifjol. Blir ledande nu. Söker ständigt kreativa lösningar och som droppande forward kommer hon att hitta ytorna framför backlinjen. 

I övrigt då? Djupledslöpande yttrar i Astrid Larsson och Olivia Wänglund. En fysisk mittback i Sejde Abrahamsson. En tvåfotad påfyllande vänsterback i Cailin Michie. Två stabila målvakter. PIF:s lagbygge är under konstruktion. Det kommer bli bättre. Men så också motståndet. Då får vi se om förstoringsglaset kan läggas åt sidan.

 

Till sist...

...testar Piteå IF:s herrlag engelsmannen Dominic Mcgiveron i matchen mot Skellefteå FF.

...har Linus Olsson lämnat Harads för spel i Älvsbyn i division 4 den kommande säsongen. Ett jättetillskott. Olsson var bra i division 3 ifjol i ett Harads med en hel del problem.

Fotbollsprofiler hemma på träning

Piteå Stopp!

Inga fotbollsmatcher får från och med nu spelas och när det kan bli spel igen är högst oklart. Ja, det var beskedet först under onsdagen. Sedan har Folkhälsomyndigheten signalerat att den ändå kan få spelas träningsmatcher. Mer tydligt besked kommer under torsdagen.

En killgissning är att vi inte kommer att få se några som helst tävlingsmatcher under varken april, maj eller juni. 

Det är så läget känns nu.

Jag skulle inte heller bli förvånad om läget kvarstår över hela sommaren.

Idrotten är sekundär utifrån den situation vi befinner oss i. Men vi måste naturligtvis ändå prata om den och vad det här kan innebära. Det största problemet är att ingen (av naturliga skäl) kan säga när det blir tävlingsspel igen. Ovissheten skapar en omöjlighet i planeringen för fotbollsverksamheten.

När väl stormen har blåst över och fotbollen kan dra igång igen kommer det ändå att ta tid att starta tävlingssäsongerna. Lagen kommer att behöva träningsmatcher, speciellt lagen på elitnivå. Det går inte att kastas in i ett stenhårt komprimerat matchschema under andra förutsättningar än att spelarna är väl förbereddda. Det gäller inte minst Piteå IF dam. 

Skaderisken (om lagen inte har kunnat matcha ordentligt) och orättvisan och det omöjliga i planering av resor och annat sätter stopp för en omedelbar tävlingsverksamhet så fort detta komaliknande tillstånd har släppt.

Under tiden får lag på alla nivåer förhålla sig till att vara i ett konstigt vakuum där de måste träna utan att veta när eller faktiskt om det blir spel den här säsongen. En situation som saknar motstycke i sportens historia.

 

Samtidigt som ligorna har stängts ner har spelare kommit hem till Piteå också.

Lotta Ökvist har setts träna på LF Arena senaste dagarna. Hon gör det inte med Piteå IF utan tillsammans med sin pojkvän. Manchester United vill knappast se henne skadad för att ha tränat med PIF.

 

I Piteå IF:s herrlag har Axel Uddström, Gustav Rönnbäck-Wallin och Simon Marklund tränat i veckan.

Vi får se hur länge träningar får fortgå. Känslan är att Sverige inom slutligen kan komma att begränsa sådana sammankomster också. Redan nu har den rikstäckande F19-serien skjutit upp starten till augusti. Många andra serier kan tvingas till det också. Eller ännu längre...

ISK tar in viktig återvändare

Piteå Infjärden siktar på att vinna division 4 södra (när det nu blir spel). 
Nu har laget gjort en stark värvning. Ytterspelaren Robert Lidström vänder hem från Umeå och är tillbaka i ISK enligt lagets Instagram. 

Där kommer han att tillföra mycket. 

Bloggens avslöjande bekräftat

Piteå Då är förre Piteåspelaren Alex Naylor klar för Boden. 
Bloggen avslöjade den 19 mars att Naylor och Boden var i samtal och att en övergång kunde bli klar inom kort.

Nu är den det.

Engelsmannen har en härlig passningsfot och blick för det offensiva spelet vilket gör att han kommer att slå en hel del assist även den här säsongen.

Utmaningen blir att få honom att jobba hårt i båda riktningarna. Där visade han upp sin defensiva svaghet i Piteå.

Det blir i alla fall spännande att se honom i BBK.

Mittfältaren kommer närmast från Ytterhogdal. 

 

Piteåtränarens rekordfynd i dokumentär

Piteå Ifjol skrev jag om hur Piteå IF:s tränare Jeppe Mauritzson var den som upptäckte Odilon Kossouno.

Ivorianen värvades till Hammarby och såldes sedan till Club Brügge för 46 miljoner kronor.

Nu skildras övergångarna i en intressant dokumentär av SVT (just Jeppe Mauritzson är inte med). 

Den kan seshär. 

 

Här är artikeln jag gjorde med Piteås tränare där han berättar hur spelaren upptäcktes.

Förra PIF-spelaren blev mästare

Piteå  

Det spelas verkligen inte många tävlingsmatcher just nu. Men det finns undantag.

Den vitryska herrligan kör på.

För damerna så har den kanske sista tävlingsmatchen på elitnivå på länge precis avgjorts.

Lydia Williams var målvak i Piteå IF under säsongerna 2012 och 2013.

Nu har hon blivit australiensisk mästare igen i W-League.

Williams motade fyra skott och höll nollan när hennes Melbourne City vann finalen mot Sydney med 1-0. 

 

Vi tar oss in på det mer lokala planet. Nu har Svenska Fotbollförbundet meddelat att ett besked om starten av division 2 och 3 för herrar samt division 1 för damer kommer den 25 mars. Då vet vi förhoppningsvis när serierna kan kicka igång. 

 

Foto: Alexandre Dimou Bildbyrån

Foto: Alexandre Dimou/Bildbyrån

Namn: Per Sandberg
Ålder: 36
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar

Annons