Det började som ett eTwinning-projekt tillsammans med en förskola på Grindavik, Island. Temat skulle vara ”Under våra fötter”. Man visade bilder med frågeställningen: Det här har vi, vad har ni?

När barnen fick se en bild från islandsbarnens utflykt tyckte någon att det såg ut som en vulkan, och där började det, och sedan har intresset bara växt.

Barnen kan numera det mesta som går att veta om vulkaner, tektoniska plattor och jordens varma magma. Man har sett filmer, läst böcker och sökt på youtube.

Artikelbild

| På Böle förskola har avdelningen Båtsman jobbat med vulkaner. Här har man gjort allt från att bygga en meterhög vulkan till att skriva en egen vulkansång. Övre raden: Tilde Andersson, Ella Englund, Melvin Nilsson, Elias Vinblad von Walter, Anton Risberg, Theo Viklund och Tilde Ögren. Mellanraden: Anders Nanderöd, Emilia Stenberg, Ellie Öhlund, Nelly Salomonsson, Filippa Öberg, Freja Åberg och Elias Bjurman. På golvet: Rasmus Stenberg, Lukas Brismo, Lucas Öhlund, Linnea Nilsson och Linn Risberg.

– Plattorna krockar under jorden och då kommer magma och lava ut, berättar Tilde Ögren.

– Det finns inga vulkaner i Sverige för vi bor mitt på en sån platta, berättar Tilde.

Tillsamman har alla barnen på Båtsman byggt en meterhög vulkan.

– Jag har målat och gjort magmamamman, berättar Elias Vinblad von Walter.

Artikelbild

– När plattorna glider isär blir det lava och när de krockar blir det jordbävning, säger Lukas Brismo.

”Alla på samma jord”

Artikelbild

| Teckningar på vulkaner. // Vulkanglass med marängstenar och godislava. // Ella Englund visar vulkanstenen hon hittade på Kanarieöarna. // I fönstret står små minivulkaner. // Tilde Ögren och Melvin Nilsson visar sina minivulkaner.

Under tiden med projektet har man skickat bilder från projektet till Grindavik, och de har skickat tillbaka.

Ella Englund fick även en lite annorlunda läxa när hon och familjen skulle åka till Kanarieöarna:

Artikelbild

| Bilden som heter B vulkaner09: Ella Englund

– Jag tog med en vulkansten tillbaka och visade klassen, berättar hon.

För att fira att barnens projekt är klart och att alla varit så duktiga så bjöd fröknarna på en vulkan-inspirerad glasstårta.