Nu för tiden svämmar Internet och sociala medier över av roliga pyssel och DIY-tips som triggar igång skaparlustan hos mig och, tack och lov, även min äldsta dotter Tuva.

Vi har nu provat ett av dessa tips om att göra en egen lekdeg som består av bara två ingredienser: balsam och majsstärkelse. Rynkar ni på näsan nu och tänker ”går det verkligen?”. Då är vi två, för det var precis min tanke då jag läste tipset. Kan meddela att det blev ett mycket bättre resultat än väntat.

Till min hjälp ställde Tuva gladeligen upp. Chansen att legitimt få kladda med balsam och mjöl kunde hon ju bara inte tacka nej till.

Artikelbild

Frågade om Tuva tyckte det var hiss eller diss, ”hiss” blev hennes svar och jag håller med.

Degen blev väldigt len och lättarbetad dock lite smulig men inte mer än annan lekdeg. Kan bero på att vi hade i lite för mycket stärkelse. Perfekt pyssel för en 4-åring att tillsammans med en vuxen arbeta ihop. Inte något för barn som fortfarande är i stoppa-allt-i-munnen-åldern.

RECEPT: Silkeslera

Det här behöver ni:

Artikelbild

| "Chansen att legitimt få kladda med balsam och mjöl kunde hon ju bara inte tacka nej till."

1. Balsam ca 2-2,5 dl

2. Majsstärkelse ca 4-5 dl

Artikelbild

3. Stor skål att blanda i

Tipset är att använda så billigt balsam som möjligt för bättre resultat så vi köpte en stor flaska från en lågprisbutik. Använd ren majsstärkelse och inte majsmjöl för redning av såser för det blir inte bra (det kan vi intyga som i all hast köpte fel).

Artikelbild

Måtta upp balsam först. Receptet vi utgick ifrån var från USA så 1 cup=ca 2,4 dl. Därefter 2 cups=ca 4,8 dl majsstärkelse. Går lika bra köra på 2 dl balsam och 4 dl majsstärkelse, det viktiga är att förhållande mellan dem är 1:2.

Mitt tips är att blanda i drygt hälften av stärkelsen först och arbeta ihop degen så den inte blir för torr så känn er fram till lagom konsistens. Ha lite tålamod med blandningen då det till en början inte känns som om den kommer att ta ihop. Voilà, en rolig och len deg att skapa allt som fantasin tillåter.

Artikelbild

| "Frågade om Tuva tyckte det var hiss eller diss, ”hiss” blev hennes svar och jag håller med."

Vill man kan man tillsätta lite glitter eller karamellfärg för mer effekt. Jag tyckte annars att den kritvita degen är fin som den är.