Theo Brudal började dansa i organiserad form när han var några år gammal. Då bodde han i Göteborg med sin mamma, pappa och storebror.

– Så länge jag kommer ihåg har mitt mål varit att dansa balett, och det började jag med när jag var sex eller sju år. Jag kände direkt att det var roligt, säger han.

Under lågstadiet flyttade Theo med sin mamma till Haparanda.

Artikelbild

| Balettlektion.

Där åkte han över gränsen till Finland några kvällar i veckan - för att dansa balett i Torneå.

– När jag hörde talas om att Svenska Balettskolan fanns i Piteå ville jag söka dit, men först kände mig inte redo för att åka ifrån mamma, säger Theo.

Men tiden gick och Theo har nu gått en termin i Piteå. Han gjorde nämligen inträdesproven förra våren, och kom in.

Frågan var bara var han skulle bo under skolveckorna.

Artikelbild

| Golvövningar på en av veckans balettlektioner.

– Min bonuspappa kände en familj i Piteå, och nu bor jag hos dem på Djupviken, säger Theo och berättar att han började öva på att bo hos sin extrafamilj i somras. Först på helgerna och senare även under veckorna.

– I början längtade jag hem mycket, men det gick bättre och bättre – och det är värt att veckopendla för att få dansa.

Artikelbild

| Många timmar. Theo dansar runt 15 timmar i veckan, så det gäller att vila och äta ordentligt för att orka.

Efter skolan på fredagarna tar Theo bussen hem till Haparanda. Äter mellanmål och fördriver tiden med att se på Youtube eller spela. Vid åttatiden på kvällen är han hemma för att äta middag med familjen.

Vid lunchtid på söndagarna är väskan packad igen, då tar Theo bussen tillbaka till Piteå.

Artikelbild

| "Direkt jag testade gillade jag att dansa", säger Theo.

– När jag är hemma i Haparanda hänger jag mest med familjen, säger han.

När Theo skulle börja på Svenska Balettskolan var han nervös.

Artikelbild

– Jag tänkte att mina nya klasskompisar hade dansat mer än mig och att de var äldre och väldigt duktiga. Jag skulle egentligen ha gått femman nu, men hoppade över tvåan på lågstadiet så jag är ett år yngre än de andra i min klass.

Men Theo kom snabbt in i rutinerna med femton timmar dans i veckan.

Artikelbild

– Det är hundra procent roligt, jag älskar balett! Men jag tycker också om att dansa modernt, jazz och jag gillar lektionerna i scenisk gestaltning. Det är viktigt att inte bara dansa balett, man tränar andra muskelgrupper och lär sig saker som gör att man också blir bättre i balett.

Totalt kommer Theo att hinna dansa i Piteå i ett år. Nu är det bestämt att Svenska Balettskolan läggs ner och den här terminen blir den sista för Theo och hans klasskompisar i sexan.

Artikelbild

– Jag vill bli dansare och dansa på de stora scenerna, både i Sverige och utomlands. För att klara av det får jag söka vidare till Göteborg, där finns Svenska Balettskolan kvar, och där kan jag bo hos min biologiska pappa.