Wilma Lundgren, Agnes Stenmark, Alva Hansen och Svea Lundmark är alla 11 år och innebandyspelare i Långskatans IF.

De har sovit borta, både med varandra på träningsläger och själva hos andra kompisar.

– Första gången var det ganska pirrigt, men det var skönt att sova bredvid min bästa vän. Vi bestämde att vi skulle väcka varandra om det var något och det kändes tryggt, säger Agnes Stenmark.

Artikelbild

| Alla kan längta. Första gången Wilma Lundgren sov hos en kompis längtade hon efter sina föräldrar. "Det är inget konstigt med det, alla kan längta hem", säger hon.

Första gången Wilma Lundgren sov borta var hon nervös och längtade efter sina föräldrar.

– Men det tror jag att alla gör ibland, det är inget konstigt med det, säger hon.

Alva Hansen har sovit hos sin bästis många gånger.

– Hon bor jättenära mig och det känns lättare att sova borta när man vet att det är nära hem. En gång gick jag hem och då var jag lite rädd för att min kompis skulle bli ledsen. Men hon var snäll och sa att det så klart var okej att jag gick hem.

Artikelbild

| Frizon. "Att spela innebandy är en slags frizon, om man är ledsen eller arg kan man glömma det en stund och har man mycket energi får man ge utlopp för den", säger Svea Lundmark.

Det kan också vara tvärt om. Att kompisen som ska sova hemma hos en vill åka hem på kvällen eller natten.

– Man ska inte tvinga någon och alla har ju haft hemlängtan och vet hur det känns. Det är bättre att berätta för sin kompis än att försöka trycka bort det, det kan också hjälpa bara att någon vet, säger Agnes Stenmark.

Artikelbild

| Tips. Agnes Stenmark brukar ha med sig något hemifrån, ofta sin egen kudde och ett armband hon fått av sin morfar. "Då känner jag mig trygg."

– Efter att man sagt hur det känns tycker jag det är bra att prata om andra saker. Det kan vara vad som helst. Då är det lättare att "glömma" att man är ledsen och då kan det vara lättare att somna, säger Svea Lundmark.

Om ens kompis redan har somnat är ett tips att läsa en tidning eller en bok som man har förberett.

Artikelbild

| Gå hem. "En gång gick jag hem och då var jag lite rädd för att min kompis skulle bli ledsen. Men hon var snäll och sa att det var okej", säger Alva Hansen.

– Om jag inte vill läsa kan jag ligga och kolla på Youtube-klipp, då kan tankarna liksom lugna ner sig, säger Agnes Stenmark.

Att höra av sig till en förälder för att säga godnatt hör till. Men det kan också göra att man längtar hem ännu mer.

Artikelbild

| Agnes Stenmark, Wilma Lundgren, Alva Hansen och Svea Lundmark berättar om sina sova borta-erfarenheter. Att ha läger med innebandylaget är kul och genom att sova tillsammans lär man känna varandra ännu bättre, tycker de.

– När jag hör rösten av mamma eller pappa brukar det bli värre. Jag tycker att det är bättre att skicka ett godnatt-sms, helst en stund före jag går och sover, säger Alva Hansen.

Ett annat trick för att göra översovningen lättare är att ta med något hemifrån.

– Jag brukar ha med mig min kudde, jag gillar lukten av mig själv. Då känns det som hemma. Ibland har jag med mig ett armband som jag har fått av min morfar, då känner jag mig trygg, säger Agnes Stenmark.

Alva Hansen har ofta packat med ett gossedjur eller en tröja som hennes mamma eller pappa haft på sig.

– Men när jag känner hemmalukten kan jag också längta hem ännu mer. Jag tycker aldrig att man ska skämmas för att man har med sig en nalle eller så. Alla har rätt att ta med sig det som känns bra och man får aldrig skratta åt någon för det, säger hon.

När det gäller att sova borta både på läger eller hos kompisar är alla överens.

Att sova borta är kul, och det gör att man lär känna varandra ännu bättre.