Siv Öhlund, konsumentrådgivare i Piteå ger några tips på vad man kan göra.

– Eftersom det i föräldrabalken finns ett särskilt utrymme för att hantera otillåtna köp som gjorts av minderåriga så finns möjligheten att ifrågasätta ett avtal med en minderårig.

Hon berättar att huvudregeln är att barn under 18 år inte har rätt att ingå avtal.

Köp ses som en rättshandling, och eftersom avtalet i det här fallet köpet, anses som ogiltigt så ska det återgå.

– Börja med att klaga hos den part som står som säljare på köpet, ofta hittar man det på sitt virtuella kvitto, kräv återbetalning eftersom en minderårig ingått avtal.

Man kan givetvis även söka hjälp hos konsumentvägledaren hos kommunen eller pröva sitt fall kostnattsfritt hos allmänna reklamationsnämnden.

Lyckligtvis finns det flera fall med föräldrar som fått tillbaka pengar.

Konsumentverket varnar

På konsumentverkets hemsida ligger en text ute som bland annat varnar för alla gratisappar som vänder sig till barn och innehåller ytterligare köp, så kallade köp inuti app.

I Sverige är det olagligt att rikta reklam och köpuppmaningar till barn.

Det borde vara solklart, men i många appar som Hay day och Clash of clans ligger ofta reklam och olika rabatterbjudanden som en del i spelet.

Dessa spel, förutom att locka till köp, innehåller ofta reklam för skaparens andra spel, även dessa med köp i app.

Sajt med speltips

Men vad ska man som förälder egentligen göra?

En som tipsar är sajten pappasappar.se, den rekommenderar att man som förälder kan skydda sig från onödiga kostnader och tjat genom att bara ladda ner appar fria från köp inuti app. Det kan låta trist, men lönar sig oftast i längden.