Vad tycker ni om att ha en temadag?

– Det kanske inte lät så kul innan, men när man väl är här så är det jätteintressant, säger Lydia Engström.

– Ja, det är verkligen lärorikt, säger Alexander Lindqvist.

Artikelbild

| Sätt att prata. "Kompisar kan låta ganska hårda mot varandra. Det är en jargong, men man vet faktiskt inte om någon tar illa upp", säger Alexander Lindqvist.

.

Vad tycker ni om föreläsningen ni just lyssnat på?

– Jättebra och viktig. Att få höra en berättelse och kunna föreställa sig vissa saker ger en annan inblick och förståelse, jämfört med om någon säger ”Det är viktigt att vara snäll”. Det här känns mer, säger Kim Khamnongphai.

– Det var en fördjupning i hur viktigt det att bry sig om andra. Jag kunde identifiera mig med föreläsaren en del, eftersom vi har samma intressen. Det kom liksom nära, säger Alexander Lindqvist.

– Han var jättebra på att dra med eleverna och verkligen få oss att lyssna. Han lärde oss saker man egentligen redan vet, att man ska vara omtänksam och vad det kan leda till om man inte är det, säger Ebba Öhman.

– Jag fick upp mycket bilder i huvudet, till exempel biljardscenen. Jag tänkte också på hur det skulle vara om det hände på vår skola, säger Lydia Engström.

.

Vad tar ni med er?

– Att man ska tänka på vad man säger, att man kan såra utan att man ens märker det och att hårda ord stannar kvar, säger Alexander Lindqvist.

.

Hur är det på er skola?

– Det är en del grupperingar och kompisar kan låta ganska hårda mot varandra. Det är kanske mer en jargong än illa menat, men man vet faktiskt inte om någon tar illa upp, säger Alexander Lindqvist.

– Det kan vara svårt att säga till någon vuxen på skolan. Om någon ser att man kommer ut från rektorn börjar ryktet direkt att gå, säger Ebba Öhman.

– Ja, rykten sprider sig fort, men man borde inte behöva tänka så. Man berättar ju av omtanke, säger Lydia Engström.