Det var när det rullande biblioteket bokbussen hade stannat på Ostronstigens förskola som jag passade på att kika in. Där blev jag mött av Åsa Nordström och Britt Bergström, som jobbar på bokbussen och turas om att köra den.

De kör runt till sextiofyra olika hållplatser varje månad, och kör hela 1400 mil om året!

Över 3000 böcker

Artikelbild

| Barnen på Ostronstigens förskola tycker om att läsa. Här är Elsa Vinblad von Walter, Leia Ekberg, Maja Wikström, Edvin Fredriksson och Leo Clausen på bokbussen.

Där inne ser det ut som i vilket bibliotek som helst, med böcker från golv till tak, förutom att det är ganska trångt - det är ju trots allt en buss.

Bokbussen är 10,5 meter lång och 2,5 meter bred, och där i ryms mellan 3000 och 3500 olika böcker. Många va? Britt och Åsa beställer in nya böcker en gång varannan vecka, och med jämna mellanrum gallrar man ut de böcker som har blivit för gamla och trasiga.

Åker runt i hela Piteå

Åsa Nordström var tidigare en vanlig busschafför när biblioteket köpte upp en av kollektivtrafikens bussar och behövde någon som körde bokbussen när den tidigare chaffören blev sjuk.

Artikelbild

| Edvin Fredriksson tycker det är jätteroligt. ”Jag tycker mest om att läsa Alfons Åberg, för han hittar på så många busiga saker”, säger han.

Hon tycker att det är jätteroligt att köra bokbussen, för att alla som besöker den är så glada över att den finns. Åsa berättar att varannan vecka åker man till olika skolor och förskolor, men varannan vecka åker man på allmänna turer till olika plater i hela Piteå där det inte finns vanliga bibliotek.

Bokbussen kommer en gång i månaden till varje hållplats. Det betyder att man får behålla böckerna i en hel månad innan man måste lämna tillbaka dem, det tycker jag är väldigt bra, jag tycker om att läsa samma bok flera gånger.

Artikelbild

| Förskoleläraren Monica Karlström berättar att de brukar låna närmare 30 böcker varje gång bokbussen är på besök. ”Barnen tycker om att läsa samma böcker om och om igen, tills de nästan kan dem helt utantill”, berättar hon.

Låna med sitt kort

Från det man är sex år gammal får man ha ett eget lånekort, men man får se till att inte slarva bort det så att man kan fortsätta läsa böcker från biblioteket. Kanske har du någon vuxen som kan hjälpa dig hålla reda på kortet?

Artikelbild

| Det blir nästan tungt att bära alla böcker som de lånat! Här är det Britt Bergström, bokbusschafför och biblioteksassistent, som barnen lånar av.

Åsa förklarar att just nu är boken ”Dagbok för alla mina fans” väldigt populär. Andra böcker som många lånar är ”Mamma Mu”, ”Pettson” och böckerna om björnen Konrad. Vilka böcker tycker ni om att läsa?