På var och vart annat spel i Apples virtuella butik app-store står det bara ”HÄMTA”, en indikation att appen är gratis, med små bokstäver under står det ”köp inuti app”. Det ser lika ut för android i deras play-butik.

Ibland betyder det att spelet egentligen kostar, men man kan prova ett begränsat utbud gratis. Men oftast handlar det är rent lureri, bland annat att man måste köpa pengar inuti spelet med riktiga pengar, för att ens kunna fortsätta spela eller ta sig vidare.

En som fick uppleva hur fel det kan bli var Camilla Pettersson och hennes 4 åriga dotter.

Den lilla söta katten i hennes spel var hungrig, och hon ville ge den mat.

– Det var lördag morgon och ibland brukar hon få spela en stund när vi ligger kvar i sängen, helt plötsligt får min sambo ett mail med ett kvitto på ett köp, och innan vi hunnit upp hade hon hunnit klicka en gång till, berättar Camilla.

Köpet blev en dyr lärpenning då dottern lyckats köpa för närmare 2 000 kronor, 940 kronor styck två gånger med familjens samsungplatta av Android-modell.

– Om man riktar spel till små barn, varför ska man ens kunna handla för nästan 1 000 kronor. Det är ju som gjort för att de ska bli fel såhär, vilka barn tycker att det är kul att schamponera en katt, det är ju små barn, och vilka små barn får köpa saker i ett spel för 1 000 kronorna.

Satt i system

Spelutvecklaren Outfit7 Limited som gör spelen Talking Tom Cat och diverse varianter med allt från coola katter till söta katter i hjärtan, specialiserar sig på söta appar för riktigt små barn där köpspannat ofta är från 9–949 kronor

– Man hade kunnat bocka i att man inte skulle kunna köpa något, men det hade vi inte gjort, såhär i efterhand så får vi nästan skylla oss själva, men det är ju fortfarande lika tråkigt, berättar Camilla som vill uppmärksamma andra att dubbelkolla sin inställningar i plattor och telefoner.

Camilla berättar hur familjen kopplade på ett betalkort i plattan för att kunna hyra film, och sen inte tänkte så mycket mer på det.

– Första känslan blev ju att man blir arg, men jag tror inte att hon förstår vad hon har gjort, att det är riktiga pengar hon köpt för, hon blev ju så klart ledsen när hon märkte att det blev fel.

Camilla och hennes sambo har e-postat till sidan som har spelet, men inte fått något svar av dem ännu.