I subgenren övernaturlig skräck har vi jämfört ”The Conjuring” mot ingen mindre än ”The exorcist”. Det finns tydliga skillnader, men också flera likheter - inte minst i fråga om handling. När vi jämför den stereotypiska ”The Conjuring” mot the ”The Exorcist”, det tydliga startskottet för denna subgenre, ser vi att den största skillnaden är skrämseltekniken som utvecklats för att lyckas beröra en mer svårskrämd publik och det med hjälp av musik, hastiga ljudeffekter och långsamma uppbyggnader mot jump-scares, någonting vi tydligt ser i The Conjuring. På Exorcistens tid byggde skräcken mer på att sätta huvudkaraktären i obehagligt och skrämmande scenario som leder till ett intensivt klimax.

Det märks tydligt att Exorcisten är den primära inspirationen för The Conjuring, särskilt i handlingen som i stort sett är en uppdaterad kopia. I princip alla stereotypiska drag av en övernaturlig skräckfilm etableras i Exorcisten och återfinns i The Conjuring. Den demoniska timmen, den hemska lukten och kylan som påträffas när fenomenet gör sig till känna uppmärksammas i båda filmerna.

Det som gör att Exorcisten håller måttet än idag, när den ställs sida vid sida med The Conjuring, är de välgjorda specialeffekterna och sminket vilket gör den tidlös trots att den är över 40 år gammal. Även om The Conjuring har trovärdiga effekter så väljer den att ofta dölja på sminket och förlitar sig mer på digitala effekter för att skrämma publiken.

Även fast Exorcisten är den bättre filmen ur ett rent story-baserat perspektiv, så är The Conjuring filmen vi rekommenderar för dig som är ute efter en nagelbitare. Vill du däremot se en film med djupgående handling och bättre karaktärer är Exorcisten filmen för dig.