Den första mars kom beslutet. Skolan i Blåsmark ska läggas ner efter läsåret 2016/2017. Det kom inte som en överraskning med tanke på att skolor på landsbygden på sistone börjat bli något av en raritet. Landsbygdsskolorna är ett utrotningshotat djur och Piteå kommun är tjuvjägarna medan byborna är organisationerna som jobbar för att rädda och bevara dem.

.

De rödgröna partierna sviker kommunens byar genom att göra detta. Jag kan i första hand se hur ilskan bland medlemmarna i Blåsmarks egen grupp på Facebook får dem att vända sig mot sossarna, vänstern och miljöpartiet. Inte är det konstigt att forskaren Kjell A Nordström förutspår att landsbygden i Sverige kommer vara död inom 30 år. Det är kommunen som orsakar det genom att ta bort allt byarna har.

Nedstängningar av kommunala skolor leder till en indirekt ökning av privatskolor. Något som Vänsterpartiet märkligt nog haft som vallöfte att försöka stoppa. Hemmingsmarksskolan är ett bra exempel på detta. Efter att ha fått sin kommunala skola nedlagd tog byborna tag i det hela själva och startade en friskola.

.

Det är uppenbart att Piteå kommun vill att Piteå stad ska växa. Ombyggnationer och nybyggen i centrum har den senaste tiden pågått nonstop, men glöm inte att Piteå fortfarande är en landsbygdskommun med cirka hälften av sina invånare boende i byarna. Den sista tiden har jag fått känslan att Piteå vill vara mer än så. Piteå vill vara ännu en storstad likt Luleå och Skellefteå. Detta anser jag vara dumt just eftersom både Luleå och Skellefteå finns inom en timmas bilfärd.

.

Politikerna försöker desperat lista ut varför mer och mer elever börjar lida av stress och depression. Samtidigt tar de beslutet att en 7 åring ska behöva åka i en proppfull buss till en skola med redan för mycket elever där klasserna är för stora.

Jag har ingen lösning på vad som ska göras med Blåsmarks skolan eller någon annan landsbygdsskola, det är inte heller mitt jobb att ha det.

Byborna och till och med Moderaterna har redan kommit med förslag på vad som ska göras med den.

.

Det jag vet är att min tid på Blåsmarks skolan var en väldigt bra tid, som formade mig och mina värderingar som jag har kvar än idag. Det har jag svårt att se hända när barnen går i för stora klasser.

Till sist vill jag uppmana Piteå att inte vara något du inte är. Du är och kommer alltid att vara en landsbygdskommun. Att stänga ner skolor leder endast till negativa konsekvenser som missnöje bland byborna och ohälsa bland eleverna. Var inte tjuvjägarna, var de hjälpande organisationerna.