Snart kastar vi blickar mot kläder i vita, svarta och marinblå kulörer. Springer ut bland klänningar som slutar nedanför eller ovanför våra knän och kostymbyxor som antingen slutar för högt över ankeln eller skräddarsyddes för någon vecka sedan. Springer ut till en natt som aldrig tar slut. Springer ut till ett avslut som krockar med en början och skapar något storslaget.

.

Snart stoppar vi trafik och låter våra röster täcka städer. Springer ut i konfetti som fastnar på champagneblöt och glassplittrad asfalt. Springer ut till våra stora flak som dagen innan pyntats med lakan, sprayfärg och björkris. Springer ut till publikhavet med föräldrar med plakat, mormödrar med blombuketter och kusinbarn med blågula-nallar.

Artikelbild

.

Snart greppar vi varandras händer för en sista gång. Springer ut tillsammans från något som varit rutin i tre år. Springer ut tillsammans från ett skolliv som varit rutin i tolv. Springer ut tillsammans med tårar längs kinderna som smakar salt när de når våra smilande mungipor. Springer ut från en tid som lärt oss att multiplicera mattetal och vad vi brinner för och relationer och dryck med procent. Springer ut tillsammans för att sedan kanske skiljas åt, för detta är både ett avslut och början.

.

Snart drar vi kanske. Springer från familjehemmet till en egen minimal lägenhet på gatan mitt i stan. Springer hem och vilar ut. Springer till ett flyg som tar oss över Atlanten till ett omtalat barnvaktsjobb. Springer och gör karriär. Springer till en ny skolbänk eller en utlovad arbetsplats. Springer till friheten oavsett om vi har framtidsplaner eller inte, för frihet kommer alltid vara frihet.

Artikelbild

AGNES HANSIUS. "Snart stoppar vi trafik och låter våra röster täcka städer. Springer ut i konfetti som fastnar på champagneblöt och glassplittrad asfalt".

.

Snart är det äntligen vår tur, vår dag, vår student. Springer ut från gymnasiet gör vi alla studenter och än springer vi inte till något mer än stolta föräldrar och en dag där vi alla beskriver oss som fyfan-vad-vi-är-bra. Springer vi någon annanstans eller inte till hösten eller imorgon eller om ett år så spelar det ingen roll nu, det kommer senare, inga sådana funderingar ska behöva ligga på våra axlar den kväll vi kanske är det friaste vi någonsin kommer vara.

.

Snart har vi tagit studenten, fyfan vad vi är bra!