.

Absurt

Inspirerad av författaren Jules Verne har nu Edwin Jonsson själv författardrömmar. Jules Verne är författaren bakom klassiker så som ”jorden runt på 80 dagar”, och ”resan till jordens mittpunkt”, som Edwin förövrigt påstår vara hans favoritbok genom tiderna.

– Jag gillade hans sätt att skriva och då ville jag själv börja skriva. Det här var för två år sen, men jag skrev aldrig någonting utan jag bara tänkte på det, förklarar Edwin.

Någonting hände däremot för några månader sedan.

– På senare tid har jag insett att jag borde börja skriva och då blir jag alltid inspirerad av det jag läser under den tiden, och just nu är det Haruki Murakami. Han skriver väldigt Kafka-likt, alltså abstrakta absurda berättelser.

.

Nektarförsäljare

Novellen bortom nektarängen handlar om en kvinna som säljer nektar i sin egen affär. Det börjar hända väldigt absurda saker i hennes vardag, och i en dröm får hon av en person reda på varför det händer. Då måste hon följa denne personens uppmaningar.

– Det är som en fantasy-aktig miljö, men den är väldigt improviserad så jag vet inte exakt vad den kommer handla om. Men den är Kafka-inspirerad i alla fall.

Edwin är en person som ser en alternativ dimension till saker han iakttar, där allting tillhör ett fiktivt universum.

– Jag ser saker som en scen i en film eller bok. Jag börjar höra saker som ”jag glömde läxorna”, sa hon i en skarp röst ifall det utspelar sig i mitt liv, säger Edwin. Han beskriver om hur han sen han var liten, ifall han ser en blomma så ser han egentligen någonting han skulle vilja skriva en berättelse om.

– Sen ser jag mycket filmer och läser mycket, det är svårt att inte inspireras då.

.

Hur man besegrar skrivkrampen

Att gå på promenader är viktigt för Edwin, det är en stor källa till inspiration ifall han stöter på en idétorka. Men det viktigaste enligt honom är att bara fortsätta skriva, att ”plåga sig igenom det” som han uttrycker det.

– När jag kommer in igen har jag ofta fått nytt material genom tankar. Annars är det bara att fortsätta skriva. Man är som i ett konstant writer’s block, så man vänjer sig. Eller så hoppar man över det och skriver på någonting annat.

ung@pt.se