Märta Dahlström studerar sista året estet musik på Strömbackaskolan. Som gymnasiearbete har hon samlat ihop en grupp musiker från alla håll och kanter med ­talanger i allt från kontrabas till trumpet till piano. Produkten är en konsert som kommer att leverera en skön kväll fylld av jazz och bossa.

– Jag ville göra något jag aldrig vågat göra, och nu när jag fick chansen kände jag för att utmana mig själv. Jag hade kunnat gå den säkra vägen och spelat in en låt som gymnasiearbete, men jag visste själv att jag ville göra något större än så.

Vad har varit svårt?

Artikelbild

IMROVISATION. Bandets medlemmar spelar alla i olika jazzgrupper där de lärt sig konsten av att improvisera. Här ser man Tomas Lindlöf och Hugo Löf.

– Det har inte direkt var ­några större svårigheter, men det har varit mycket mer tidskrävande än vad jag förväntade mig. Jag har behövt göra allt från att ­hitta noter till alla instrument till att transponera dem till rätt tonart och det tar väldigt mycket tid.

Jazz var det självklara valet av genre att spela då hon lyssnat på det ända sedan hon var liten.

– Jag har vuxit upp med jazzen. Båda mina föräldrar är musiker och har i stort sett spelat jazz för mig sedan födseln. Jag tyckte inte om det när jag var mindre, jag tror inte att jag förstod hur komplicerat men ändå hur simpelt det var. Sen när jag blev äldre började jag lyssna på många jazzsångerskor och blev väldigt inspirerad.

På konserten kommer det säljas hembakat fika som Märta själv bakat. Pengarna som samlas ihop doneras sedan till Love and Hope som hjälper flickor världen runt komma ur sexslaveri och leva ett vanligt liv igen.

Artikelbild

SEXTETT. Bandet består av Mattias Nyman på trummor, Elias Hellgren på elbas, Kajsa Lindberg piano, Märta Dahlström sång, Tomas Lidström trumpet och Hugo Löf på kontrabas.

– Det kändes viktigt för mig. Jag är student och har ingen fast inkomst så jag kan vanligtvis inte donera, därför känns det viktigt att göra när jag har en chans som denna. Det känns bra att veta att man kan göra skillnad även om man inte har råd att skänka pengar varje månad.

– Jag valde Love and Hope som ändamål eftersom jag tycker att det är så sorgligt att det finns så många utsatta barn och ungdomar som vi inte vet eller får höra något om. Det är unga människor som inte har någon framtid eftersom de utnyttjas som sexslavar. Tanken att kunna rädda någon ur det drev mig framåt och inspirerade mig till att hjälpa till.

Artikelbild

TEMPO. Mattias Nyman på trummor och Elias Löf på bas är musikens motor och ansvarar för att hålla tempot.

Känner du dig sugen på att höra jazz från klassiska artister som Esperanza Spalding och Horace Silver? Ta då med dig ditt bästa humör och en tom mage redo att fyllas med fika till Kaleido och förbered dig på en konsert du sent kommer att glömma.

Konserten är på Kaleido onsdag 22 februari 19:00.