UNG TIPSAR

"Inte för den med svag mage"

Dead-alive (1992)

Dead-alive, också kallad braindead, är listad som en skräck-komedi och är enligt kritiker en av de mest grafiska filmerna någonsin. Lionel Cosgrove (Timothy Balme) bor hon sin kära mor, Vera (Elizabeth Moody) och gör allt för henne. När Vera en dag blir biten av en fanatisk råtta stannar hennes hjärta men hon ”lever” fortfarande och visar en hunger för människokött. Värre blir när en planerad fest på kvällen blir till ett blodbad och Lionel måste tillsammans med sitt kärleksintresse se till så att viruset inte sprids utanför deras hus. Med nyskapande sätt att ta död på köttätarna bjuder Dead-alive på enkel komedi, kärleksrelationer hos både levande och odöda och många fler oväntade händelser. Den skiljer sig från nutida zombie-filmer på flera sätt som man måste se själv för att förstå, ett av dem är den typiska stämningen som man ofta och endast ser i äldre filmer.

"Rolig film med läskig handling"

Zombieland (2009)

Ännu en komedi men med nyare charm. Columbus (Jesse Eisenberg) ger sig ut för att se om hans familj i Ohio har överlevt det okända viruset som plötsligt har spridits genom hela Amerika. På vägen möter han en skjutglad cowboy, endast kallad Tallahasse (Woody Harrellson) och ett par systrar, kallade Wichita (Emma Stone) och Little Rock (Abigail Breslin). Med Columbus’ pågående lista med strikta regler på hur man överlever en zombie-apokalyps ser vi gänget hjälpa varandra till deras olika mål och allt de träffar på under vägen. Med välgjorda effekter, brist på faktiska namn och ett cameo av Bill Murray kan en film inte bli något annat än fantastisk.

"Epidemi som ingen annan"

World War Z (2013)

Baserad på boken av samma namn följer vi f.d FN-anställde Gerry Lane (Brad Pitt) som måste resa runt jorden för att hitta botemedlet till ett smittsamt virus som kan vara slutet på mänskligheten. För att lyckas måste Gerry ta stora risker och är i konstant fara eftersom de infekterade är omänskligt snabba, tar sig över stora hinder och stannar inte förens de får det de vill ha. När Gerry hittar ett (något riskabelt) sätt att camouflera sig från zombierna ger ha sig iväg mot ett labb i Wales för att informera dem om sin upptäckt men vägen dit är osäker och det eventuella vaccinet är experimentellt och kan i värsta fall kosta fler liv än vad det räddar.

Fanny