Man hör ofta någon säga ”du är som född till att vara …” vilket kanske är sant i vissa fall men inte alltid.

Gener och uppväxt har stor påverkan på vad man förväntas uppnå i livet, men det betyder inte att du måste, om du inte vill. ”Följ dina drömmar” kanske låter klyschigt men det finns en poäng.

Du kanske har växt upp med doktorer och affärsmän eller du kanske förväntas ärva familjeföretaget men själv har du helt andra planer. Varför ska man då tvinga sig själv att leva ett tråkigt liv bara för att göra andra glada. Livet är för kort för sådant trams.

.

En annan sak man tror kan sätta stopp för att man ska kunna satsa på det man brinner för - är vad man är född till.

Alla är inte födda rika som Kim Kardashian och alla har vi inte kroppar för att bli Victoria’s Secret Angel men inget av det borde stoppa oss. Skådespelaren och organisationsledaren Misha Collins var hemlös ett bra tag som ung, Albert Einstein hade dyslexi, Doktorn Karen Gaffney har Downs syndrom.

Det finns modeller av alla olika slags färger och former och listan fortsätter, det jag vill få fram är att det inte spelar någon roll hur du råkar vara född.

Det som spelar roll är att du ska våga satsa på det du vill bli.

.

Ett problem vi har nuförtiden är att grupptrycket är starkt och man vill passa in i normen.

Tjejer är menade att vilja bli modeller eller sångare, killar ska bli byggarbetare eller lastbilschaufför.

Även om vi kommit långt för att eliminera dessa stereotyper så är det inte mycket man kan göra nu på en gång. Det enda jag kan uppmuntra är att stå upp för dig själv eftersom det inte bara är du som vill starta din egen bondgård, som exempel.

.

En vikarie på skolan, som jag önskar jag mindes namnet på, sa en gång att ”ingenting är omöjligt, bara mer eller mindre besvärligt” vilket hon troligtvis menade som ett skämt och ett sätt att säga att vi skulle lösa problemet själva, men om man tänker efter så är det inte bara skräp.

”Det går om man vill” är ett liknande exempel på saker som sägs hela tiden men borde tas mer seriöst, för att det är just det jag vill få fram; om du verkligen vill något, låt inget stoppa dig.