Ett välkänt citat som troligtvis många fått höra under sin tid här på jorden är "gråt inte, det finns de som har det värre". Ett försök av föräldrar att lära sina barn att livet har sina prövningar: deal with it!

När man var yngre kanske man var upprörd över ett blodigt knä eller att mamma inte köpte prinsess-tidningen på ICA. Även om det definitivt fanns större problem än att Ariel tappade bort sitt halsband så fick man tröst av sina föräldrar så det räckte och blev över. Samtidigt fick jag redan som barn höra talas om de jämnåriga flickorna och pojkarna i en annan del av världen som inte fick gå i skola eller ens hade mat för dagen.

När tonåren kom förväntades det att man vuxit ifrån tidningar i mataffärer och att man bet ihop efter ett ynka skrapsår, men i takt med att ansvaret ökade blev även problemen svårare. Identitet, ideal och sällskapskretsar var några av problemen jag brottades med, men mammas famn var aldrig långt bort. Samtidigt visste jag att det fanns tonåringar i en annan del av världen som aldrig varit in i ett klassrum eller ens hade mat för dagen.

Nu som delvis vuxen består mina utmaningar till största del av frågan om vad jag vill göra med resten av mitt liv och hur jag ska kontrollera min egen ekonomi. Det finns dagar då det känns skönt att gråta. Samtidigt finns det unga i min ålder i en annan del av världen som ännu inte kan läsa och som ännu inte har mat för dagen.

Under mina 18 år har jag insett att vi kommer alltid att stöta på nya utmaningar och problem i olika former. Den insikten kan vara bra att ha med sig och ett gott råd är att se till att du har stöd runt om dig.

Ett litet problem för dig kan vara stort för någon annan och många även i vårt land kämpar med svåra problem som känns oöverstigliga. Men det gäller att se skillnaden på de verkliga problemen och våra ”I-landsbekymmer”. Vi får inte tappa perspektiv på tillvaron. Mina problem har förändrats genom åren men mina jämnåriga i andra delar av världen brottas fortfarande med samma problem.

Jag hoppas att de också har någon som kan trösta.