I danssalen, som blivit lite som ett andra hem på grund av alla repetitioner, finner jag estettreorna. I en klunga sitter de på golvet i full färd med att diskutera sitt gymnasiearbete.

I likhet med tidigare år kommer allmänheten att bjudas på en dansföreställning, men dansarna jobbar hårt för att showen ska bli något som Piteå inte har sett förut.

.

Artikelbild

| BUDSKAP ”Kvinnor anses ofta vara överdramatiska och överkänsliga. Men vi vill visa att det är kvinnors känslor som gör oss starka” – Alva Hansius, 18 år

Utöver showen har årets danstreor även valt att göra en dansfilm, som kommer att inleda föreställningen. Ett arbete som krävt otaliga timmar av koreografi, filmande och redigering.

– Med många olika viljor har det inte alltid varit lätt, men vi har nått ett riktigt bra resultat och det har varit väldigt roligt och utvecklande, säger Alva Hansius, 18.

.

Filmen är inspirerad av dansfilmen ”Pina” med koreografier av Pina Bausch, som jobbar mycket med att gestalta olika känslor som sorg eller rädsla genom dans.

Artikelbild

| AVSLUT. Föreställningen blir tredjeårselevernas allra sista framträdande tillsammans.

Dansesteterna har använt Pinas grundkoncept till sin film men har med sina musikval, olika dansstilar och koreografier skapat en egen version med det tydliga budskapet - kvinnor är starka. Ett budskap som borde få större plats i samhället enligt dansarna.