Salut Piteå!

Just nu sitter jag på tåget med 35 andra ungdomar på väg mot Monaco för ett nytt projekt. Vi ska vara här i två veckor och insupa hur det är att vara turist för att sedan designa en produkt eller tjänst för dem. Så himla galet och kul! Som sagt är jag på ett halvårs utbytes­studier i Paris på mastersprogrammet Design for Smart Cities och alla i min klass kommer från olika delar av världen. Vi har diskuterat allt från familjetraditioner som att laga mat i tolv timmar i sträck under Thanksgiving i USA till att i Indien måsta hänga ut från dörren i tågen för att få plats när man pendlar till jobbet.

När jag var yngre och gick i skolan hörde jag aldrig talas om att man kunde jobba med design. Visst förstod jag att någon designade kläderna jag hade på mig men jag tänkte inte på att någon hade designat klassrummet jag var i, stolen jag satt i eller internetsidorna jag använde. Under mina år på konstskola i Stockholm fick jag höras om att man kunde arbeta som industridesigner. Och senare att den industri­designlinjen som fått pris som världens bästa låg i Umeå av alla ställen på denna planet.

Artikelbild

| SKOLA. På Strate Design skola i Paris kan man studera linjer som Transportation design, Immersive design, Smart City design och Space design (rumslig design) för att nämna några.

Så för att komma in var man tvungen att göra arbets­prover vilka innebar att skicka in målningar och skisser samt att på ett innovativt sätt lösa två större design­uppgifter. Jag var fast. Kunde inte somna på kvällarna för att jag hela tiden kom på nya idéer och var tvungen att skissa ner dem. Efter att jag fick besked att jag gått vidare var det nästa steg med intervju och designuppgifter på plats i Umeå. Och sen kom jag in!

I min klass i Umeå finns det vissa som älskar att rita bilar medan andra är helt galna i sneakers. Vissa som vill designa ny läkarutrustning medan andra vill designa mobilappar. Termer som virtual reality, prototyping, user persona, ideation slängs runt dagligen. Personligen tycker allra bäst om det som kallas user experience design där man verkligen försöker sätta sig så mycket man kan in i användarens interaktion med produkten. I Umeå jobbar vi ofta i kontakt med företag där det har ett problem de vill att vi ska lösa så i min portfolio har jag designat allt ifrån hjälpmedel för nyblivna skogsägare till en plattform för nya sätt att anordna möten inom företag.

Tips! Är du intresserad av design så glöm inte att kolla in UID talks som sänds live på webben. Där kommer alla elever som tar examen från Umeå (inklusive jag, herre Gud vad nervöst!) att presentera sina examensjobb.

Bisous!