Trots att samhället, speciellt i juletid, pressar oss till konsumtion behöver det inte alltid kosta pengar att dekorera inför julen. Det behöver inte heller kosta mycket att ge bort en liten gåva. Därför har vi på UNG gjort ett djupdyk i hemsidan Pinterest för att leta fram det lilla extra man faktiskt vill ha framme under julen eller kan tänka sig ge bort utan att lägga ut allt för mycket pengar.

Pinterest är en bildbank på internet och rena guldgruvan för Gör-det-själv fanatiker eller hemma-fixare som söker inspiration. Där kan du lätt och snabbt spara ned massvis med idéer från tusentals olika kategorier i så kallade anslagstavlor. En enkel sökning på Christmas DIY, Christmas crafts, present ideas eller Christmas gifts senare och en hel värld av julpyssel uppenbarar sig. Det bör tilläggas att mycket av pysselidéerna som finns är riktade mot en yngre målgrupp men söker man rätt kan man även hitta det mer stilrena och minimalistiska.

Efter långt letande och noggrant sållande enades vi om att ge följande pyssel ett ärligt försök. Våra kandidater blev tre olika sorters snögubbar, tre olika sorters granar och en krans av polkagrisstänger. För att underlätta det hela valde vi ut olika pysselidéer av liknande karaktär. En smärre analys senare kan vi konstatera att tekniken "linda snöre runt valfri form" verkar vara populär. Genom att blåsa upp en liten ballong, linda vitt garn runt, limma och sedan spräcka ballongen hade vi basen till en snögubbe.

Artikelbild

GLITTERGRAN. Gör en pappersstrut och limma fast glittret. Enklare blir det inte.

För att spara både tid och pengar åkte vi till lågprisbutiker för att se om vi kunde hitta det vi behövde för en så billig peng som möjligt. Mycket av grejerna man behöver till pysslandet har man för det mesta hemma, men ett hett tips från oss är att se till att ha ordentligt med både lim och tejp, det kan behövas. Vi kar klippt och klistrat, tejpat, ritat, limmat och tejpat lite till och med resultatet i hand kan vi konstatera att våra få favoriter blev den opyntade glitter-granen och batteriljus-snögubbarna. Två superenkla och supersnabba pynt som oväntat nog nästan platsar på hyllan i hemmet. Pysselkvällens flopp måste tyvärr gå till te-granen som vi gjorde genom att tejpa fast tepåsar på en papperskon, och den svårgenomförda garngranen.

Målet att testa julpyssel tog inte riktigt den riktningen vi räknat med, men många skratt rikare och några få lyckade pysselförsök senare kan vi ändå konstatera att julstämningen sällan varit så hög som under denna kväll.