Mången är de tappra som fått bäras hem tidigt från diverse festliga tillställningar, vaknat upp och mått skräp dagen efter eller som kanske känt sig socialt otrygga på fester där man kanske inte känner så många. Kanske inte minst i studentsammanhang – enligt IQ:s rapport ”Berusningsdrickande i studentlivet” rapporterar 74 procent av de tillfrågade studenterna ett riskbruk av alkohol. Detta ska chattboten IQ hjälpa till med att förhindra.

– Tanken är att Bottler ska fungera som en fest-PT. I studentlivet konsumeras det ofta lite för mycket alkohol, vi vill visa omtanke för våra studenter genom att hjälpa dem reflektera över sin konsumtion med support av Bottler, säger Anna Kervall, tf VD på IQ.

.

Artikelbild

| "Tanken är att Bottler ska fungera som en fest-PT."

Bottler är en chattbot på Messenger som alla kan komma åt och som fungerar som vilken chattkonversation som helst, med undantaget att den är tekniskt uppbyggd på så sätt att den inte responderar på vilka meddelanden som helst. Istället får användaren svarsalternativ på botens frågor.

.

UNG testar tjänsten under en vanlig onsdagskväll men målar upp ett festscenario. Tillsammans med Bottler planerar vi in ett festtillfälle och får välja mellan tre mål med kvällen – att hålla koll på alkoholkonsumtionen under kvällen, ha en episk festupplevelse eller att vakna på topp dagen efter.

– Användaren uppskattar bland annat hur många standardglas han eller hon kommer att dricka under kvällen. Dagen efter återrapporterar man till Bottler hur det gick och får råd under kvällen för att balansera sitt drickande, hur man ska undvika baksmällan dagen efter, dricka smartare och om sociala interaktioner på festen, säger Lina Johansson, projektledare på IQ.

.

Sedan tjänsten släpptes den 26 september har den haft drygt 5000 startade konversationer.

– Förhoppningen är ett måttfullare studentliv när det gäller alkohol, och att få mer hjälp på vägen, säger Anna Kervall.