Hanna Öberg var uppe på en femteplats efter i det närmaste felfritt skytte under de svåra förhållandena som bjöds. Sol, värme och vindstilla de första nio VM-dagarna hade nu bytts ut till snö och blött i spåren. Hanna Öberg visslade som vanligt iväg snabba skottserier. Hon var en av få tävlande som sköt fullt i stående.

– Trodde faktiskt att jag sköt fullt i liggande också. Jag är mycket nöjd med den här insatsen. Både lagets och min egen. Idag fanns det fokus som måste finnas där igen. Jag har jobbat hårt med den biten efter distansloppet och det kändes bra på inskjutningen idag, sa en märkbart nöjd Hanna.

Ett brett leende på läpparna hade också Pichler, startsträckans Mona Brorsson och tredjesträckans Emma Nilsson. Och inte minst slutsträckans Anna Magnusson.

– De två missarna i det avslutande stående skyttet spelade som tur ingen roll. Jag hade ändå inte kunnat nå någon av de fem första, konstaterade Anna som gick ut som sjua inför sista åkvarvet. Hon plockade en viktig placering och nu har även det svenska damlaget visat att de ska ha en OS-biljett.

Anna och det svenska laget hade Dahlmeier (Tyskland 1:a), Pidrushina (Ukraina 2:a), Dorin Habert (Frankrike 3:a), Koukalova (Tjeckien (4:a) och Wierer (Italien 5:a) före sig.

– Jag gick ut som sjua. Det var inget att göra åt de fem första. De var för långt före, menade Anna.

Brorsson växlade till Hanna Öberg som tia. Öberg till Emma Nilsson som nia. Nilsson till Anna Magnusson som sjua. Öberg sköt (1+0), Brorsson (0+2), Nilsson (0+2) och Magnusson (0+2).

– Tänkte vara offensiv i skyttet och var det också. Synd ändå i stående . Där var det klurigt med varierande vind, kommenterade Emma Nilsson.

– Sju bom i det här vädret i Hochfilzen är bra. Om allt går enligt planerna kommer laget att höja sig ett par snäpp till OS nästa år. Både mixedstafettlaget och damerna, kommenterade Pichler.

Storfavoriten Tyskland fick som väntat ta emot hemmapublikens jubel för femte gången av de nio tävlingarna hittils. Skriver hemmapubliken eftersom tyska gränsen endast är ett "stenkast" från österrikiska Hochfilzen. Superstjärnan Laura Dahlmeier är lika med silver, guld, guld, guld och guld.