Anfallsduon Hanna Pettersson och Pauline Hammarlund var tillsammans allsvenskans vassaste ifjol med sina 26 mål. Pauline svarade för 16 mål ofta framspelad av Hanna som gjorde 10.

–Ett tufft besked för klubben och alla de som följer och supportrar Piteå IF:s damfotboll, men främst lider vi med Hanna, kommenterar sportchefen Leif Strandh.

Skadan inträffade i slutet av ett träningspass i fotbollshallen i Bergsviken.

–Hanna har ju ”dragit” av ett korsband tidigare och befarade direkt att det var av nu också. Men det definitiva beskedet fick vi en dryg vecka efter, berättar Strandh.

Den givna frågan till Piteås sportchef är ju om klubben har någon toppforward på gång. En forward som fyller luckan efter Hanna?

–Nej, de pengarna har vi inte. Vi måste rätta munnen efter matsäcken. Jag har fått mängder av förslag på spelare men ingen som kan fylla luckan efter Hanna till ett vettigt pris, förklarar Strandh.

PIF-tränaren Stellan Carlsson säger ungefär samma sak som Strandh. Han är förstås också ledsen på klubbens och spelarnas vägnar men ägnar främst tankarna på Hanna.

–Hon fick äntligen vara skadefri en säsong och visa vilken nivå hon hör hemma på. En lagspelare som gjorde sin omgivning bättre. Hanna är ju den av anfallarna som varit med längst. En nyckelspelare för oss, kommenterar Stellan.

Han suckar och skrattar strax därefter när han får frågan om att hitta en ersättare innan seriestarten.

–Berätta för mig var de finns. Vi kan förstås leta en internationell toppspelare men de pengarna har vi inte och det är heller ingen garanti att en namnkunnig spelare kan göra Hannas jobb i Piteå. Nej, vi får jobba vidare på samma sätt som tidigare och utbilda de spelare som finns tillgängliga. Det är tur att vi redan värvat två talangfulla anfallsspelare i det här läget, säger Stellan.

För ett par säsonger sedan var Carlssons önskedröm att hitta ett forwardpar som producerade cirka tio mål vardera per säsong. Ifjol slog önskan in. Pauline Hammarlund ökade sin skörd från en fullträff säsongen 2014 till hela 16 mål 2015. Detta samtidigt som Hanna Pettersson prickade in tio bollar i allsvenskan. Nu tvingas Stellan börja om från noll med alternativen Felicia Karlsson och Tempest Marie Norlin. De två sistnämnda äger talang och är spännande namn men att de ska fylla luckan efter toppanfallare som gjorde hela 26 mål kan ingen begära.

–Nej, det kan ingen begära, men vi kan alltid utveckla laget och i truppen ingår ju de båda nyförvärven. Vi tror och hoppas på dem, säger Stellan Carlsson.

–Och det är genom egen scouting, träning och utbildning vi måste jobba. Vi kommer inte att leta färdiga dyra toppspelare som man inte vet om de tar jobbet eller ej. Vi scoutar vidare och jobbar på vårt sätt, men visst kom Hannas skada olägligt.

–Men vi lider alla i gruppen och föreningen. Och tankarna är hos Hanna, avslutar Leif Strandh.