Det var några tydliga situationer som avgjorde matchen.

Vid ställningen 3–3 gjorde Malmö ett riktigt märkligt självmål. Ilari Filppula sköt pucken på André Benoit och pucken gled in bakom en chanslös Oscar Alsenfelt i Malmö-målet.

Men efter en lång videogranskning och överläggning mellan de två huvuddomarna dömdes målet bort, då domarna tyckte att Luleås Bill Sweatt hade åkt genom målområdet och stört målvakten.

– De kollade länge på det, så det blev säkert rätt, sade Luleås Johan Harju med illa dold ironi.

Luleåtränaren Petter Lasu Nilsson var ännu tydligare.

– Kasta domaren åt helvete. Jag kommer sluta som tränare, jag lovar det här och nu. Jag är så fruktansvärt besviken på domaren. Kasta domaren åt helvete, ge mig böter, jag struntar i det, sade han till C More Hockey.

– Domarna tar bort all glädje som finns i hallen. Domarrummet kan dra åt helvete. Ni förstår inte hur besviken jag är.

Det andra matchavgörande hände en stund senare när Malmös Fredrik Händemark, i spel i numerärt underläge, gav Malmö ledningen med 4–3 efter en soloprestation.

Bill Sweatt fick förvisso revansch för det bortdömda målet, och kvitterade till 4–4, men matchen gick aldrig till förlängning.

Luleå gjorde ett klantigt byte och Robin Alvarez fick lite extra yta i mittzon och kunde skjuta in segermålet ensam mot tre Luleå-spelare.

– Det är glädje. Det var en tuff match. Ett helt annat Luleå vi ser i dag än senast. Men jättehärligt att få göra det där målet, sade Alvarez till C More. (TT)