Tuff marknad när PIF bygger truppen

Tongivande spelare har lämnat och Piteå IF letar ersättare. Lättare sagt än gjort när den europeiska fotbollsmarknaden växer.

Leif Strandh har mycket arbete framför sig. Det kan bli ganska stor omsättning på spelare i Piteå IF. (Arkivbild)

Leif Strandh har mycket arbete framför sig. Det kan bli ganska stor omsättning på spelare i Piteå IF. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2019-11-15 17:39

Den damallsvenska säsongen är slut men arbetet med truppen inför nästa år pågår för fullt.  Ifjol försvann bara en spelare. Nu väntar en betydligt större omsättning.

Klart står redan att bland andra June Pedersen och Ronja Aronsson lämnar klubben. Det skapar stora tomrum på vänsterkanten. Dessutom har de varit Piteå IF:s mest frekventa hörnläggare.

– Vi ska försöka tillsätta de platserna, men vi kommer inte få hit någon spelare med Junes erfarenhet. Vi försöker hitta en balans i vår trupp där en vänsterfot såklart blir viktig att få in, säger sportchefen Leif Strandh.

På minuskontot finns även Olga Ekblom och Elin Bragnum, även om den sistnämnde mest brottats med skador under sin tid i PIF. Och på tal om skador slet Linnea Selberg nyligen av ett korsband.

– När jag pratat med Linnea har jag fått känslan av att hon vill stanna. Den här skadan är självklart grymt trist för oss, men framförallt för henne själv.

Nästa tunga spelartapp kan bli Madelen Janogy – lagets näst bästa målskytt den gångna säsongen.

– Det finns intresse för henne både inom Sverige och utomlands. Jag har fått beskedet att hon ska bestämma sig inom en vecka, så snart vet vi hur det blir.

Fotbollskartan håller på att ritas om.

– Jag har väldigt svårt att se hur vi framöver ska kunna behålla spelare lika länge när fotbollseuropa växer och spelarna får större möjligheter, säger Leif Strandh och fortsätter:

– Just nu är det verkligen spelarnas marknad. För oss handlar det om att försöka vara med och konkurrera i Sverige.

I dagsläget har Piteå IF tio spelare klara: Caroline Frykgård, Lena Blomkvist, Faith Ikidi, Linn Vikström, Julia Karlernäs, Ellen Löfqvist, Nina Jakobsson, Fernanda da Silva, Selina Henriksson och Cecilia Edlund.

– Vi har en väldigt stark stomme kvar. Vi ska inte byta ut 20 spelare men visst kommer det att komma in ganska många nya. Om de kommer från elitettan, damallsvenskan, Norge eller Finland får vi se ...

En notorisk målskytt vore en drömförstärkning. Sommaren innehöll en del måltorka.

– Men vad hade hänt om vi bara släppt in 13 mål likt Vittsjö? frågar sig tränaren Stellan Carlsson.

– Att bara fokusera på målskyttet tror jag att man ska akta sig för.

Dessutom är PIF en klubb med små ekonomiska muskler som nästan aldrig lockat till sig några etablerade stjärnor. I stället har signumet varit att hitta och förädla oslipade diamanter.

– Till oss kommer unga och oprövade spelare. Vill man stödja Piteå IF tror jag man som supporter behöver förstå det. Under mina åtta år här har det inte kommit en enda etablerad spelare hit, säger Stellan Carlsson.

Han tycker att kraven utifrån blivit för stora efter SM-guldet.

 – Jag ska vara jäkligt rak. Den prestationen som gjordes 2018 ska egentligen inte gå att göra. Det är nästan en saga, säger Carlsson och fortsätter: 

– Utifrån året vi vann tycker jag att man helt tappat proportionerna. Ödmjukheten behöver lyftas upp litegrann och folk måste förstå hur tufft det är om vi ska fortsätta vara på den här nivån över tid.

Halva guldtruppen bestod av spelare från Norrbotten, och bara Faith Ikidi hade en framträdande roll i damallsvenskan innan hon kom till Piteå.

– Om man jämför förutsättningar kontra andra lag, när det gäller att få spelare till sig, borde vi inte ha tagit några medaljer överhuvudtaget. Men vi har visat att vi kan i alla fall, och vi kommer fortsätta göra allt vi kan, så är det bara.

Stellan Carlsson tycker att förväntningarna på PIF-dam blivit för höga efter SM-guldet 2018. (Arkivbild)
Stellan Carlsson tycker att förväntningarna på PIF-dam blivit för höga efter SM-guldet 2018. (Arkivbild)
Piteå IF:s trupp

Målvakt: Caroline Frykgård.

Backar: Lena Blomkvist, Faith Ikidi. 

Mittfältare: Linn Vikström, Julia Karlernäs, Ellen Löfqvist, Selina Henriksson.

Anfallare: Nina Jakobsson, Fernanda da Silva, Cecilia Edlund.

Lämnat: Elin Bragnum, Ronja Aronsson (Linköping), June Pedersen (Hammarby), Olga Ekblom.

Damallsvenskan inleds i april.

Piteå deltar i Svenska Cupens gruppspel som spelas under februari och mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!