KRÖNIKA Länets flaggskepp Luleå Hockey seglar in i LF Arena med en seger mot mästarna HV 71 i ryggen. Mer än halvdussinet av Luleås SHL-trupp har haft LF, eller Kvarnvallen som var namnet för många då det begav sig, som hemmaborg. Tränaren och årets utflyttade Pitebo, Thomas "Bulan" Berglund är en i raden. "Bulan" såväl startade sin seniorkarriär som spelare och tränare i Piteå Hockey. Andra Luleå-nissar som dragit på sig Piteås A-lagströja är altmeistern och meste SHL-spelaren genom tiderna Janne Sandström, Karl Fabricius, Johan Forsberg, Petter Emanuelsson och Johan Harju. Backlöftena Viktor Grahn och Nils Lundkvist böt klubb redan i pojklagsåren. Sån´t är ju hockeylivet nu för tiden. Ibland på gott för de som lämnar fadershuset tidigt och kanske mer ofta på ont.

Piteå Hockey förfogar också över några som juniorfostrats i Luleå. Hela den fruktade förstalinan med Magnus Isaksson, Markus Sandström och Joakim Högberg exempelvis. Isaksson har fem säsonger i Luleå Hockey inskrivet i sitt CV och på den tiden spelade han i gänget som såg storstjärnor som Mikael Renberg och Lubos Bartecko. Sandström (se artikel här intill) gjorde en handfull SHL-matcher som junior. "Högge" hade med stor sannolikhet fått chansen om han siktat högre just där och då. "Bulan" Berglund vet vad "Högge" går för och det förvånar inte om Luleåtränaren sneglat lite mot sin gamle adept när hans lag led av tillfällig måltorka.

Förra årets DM-final öppnades av ett par snabba Luleåmål. Sedan tog det tvärstopp och Piteå höll spelet väl uppe långt in i sista perioden. Då närmade sig Luleå igen med Piteå höll undan med sitt 6-0-handicap varpå Luleåforwarden Johan Forsberg lovade komma tillbaka och ta revansch nästa säsong. Och nu är vi alltså där!

Johan Forsberg kan se tillbaka på en härlig karriär och är i sig ett vandrande bevis på att karriären inte är död även om man skulle ratas ur en TV-pucktrupp. "Pite-Foppa" tog sina första seniorskär i Älvsbyn innan han var mogen A-lagsspel i Piteå. Sedan fortsatte den i Malmö, Björklöven, Skellefteå - där han blev svensk mästare - och till sist i Luleå. Genomtränade energiknippet Forsberg har säkert några fina år kvar av karriären.

Var unge Luleåforwarden Axel Levanders karriär fortsätter står skrivet i stjärnorna i Småland. Axel har fått välbehövlig istid och matchning i Piteå, men tydligen duger inte den gnuggning som fick närliggande exempel som Petter Emanuelsson och Pär Lindholm att lyfta. Axel har bjudits ut till allsvenska klubbar av tidigare Piteå Hockey-klubbchefen, numera agenten Daniel Johansson och Luleås Ulf Engman. Tydligen anser Axel och gänget runt omkring att det är bättre att daska pucken sarg ut i en tredje eller fjärdelina i allsvenskan i en sorts axelroll än att vara kvar i Piteå, division ett, Allettan, play off och kanske kvalserien längre fram i vår. Men kanske är Axel Levander bra nog för en huvudroll även i allsvenskan. För det är där - och inte i Piteå - han kommer att spela närmaste månaderna.