Förutsättningarna inför bortapremiären var tuffa. Med tio raka förluster mot Göteborg och ett snöpligt nederlag i premiären mot Vittsjö var Piteå nederlagstippat. Men trots det lyckades Piteå knipa årets första poäng efter 0-0 mot guldkandidaten.

­– En fantastisk revansch. Vi har en mycket bättre attityd i dag och smäller på ordentligt, säger Pauline Hammarlund.

Hammarlund utsågs till matchens lirare och var den som vaskade fram Piteås hetaste målchanser. I 27:e minuten kom hon helt ren framför mål.

– De försöker rensa bort bollen och blir helt ren med målvakten. Men jag får avslutet mitt på mål, säger Pauline Hammarlund.

Tio minuter senare bjöds hon på nästa heta målchans. Då rev sig anfallaren loss på högerkanten och var centimeter från att ge Piteå ledningen.

– Jag borde skjutit mer mot stolpen. Jag får inte till avslutet, säger Paulie Hammarlund.

Gyllene läge

När Göteborgs offensiv var som starkast i slutminuterna av matchen bjöds Piteå på nytt till ett gyllene läge. Återigen var det Hammarlund som frispelades framför mål.

– Elin (Johansson) drar på sig två backar och ger mig ett jätteläge. Jag gör en överstegsfint och går på avslut. Jag borde dragit till i stället, säger Pauline Hammarlund.

Inget mål den gången heller. Det var i stället Göteborg som fick matchens farligaste läge i 87:e minuten när Faith Ikidi rev ner Lisa Ek precis utanför straffområdet.

– Jag tycker inte att det är frispark. Fotboll är en kontaktsport och jag går på bollen, säger Faith Ikidi.

Men efter ett genidrag av målvakten Hilda Carlén lyckades Piteå reda upp situationen.

– Jag hann bli nervös där och ställde upp muren med fem spelare. Jag kände att jag ville ha en extra spelare där. Det var riktigt skönt när jag såg att bollen fastnade i muren, säger Hilda Carlén.

Tycker du att det är frispark?

– Nej, jag tycker att Faith (Ikidi) är på bollen. Kanske har hon armarna uppe. Men jag är glad att vi redde ut det i slutet.

”Stor trygghet”

Det blev också matchens sista målchans. Hilda Carlén kunde hålla nollan och ta årets första poäng. Nu hyllas målvakten av lagkamraterna.

– Hon är en stor trygghet där bak. Hon visar hög landslagsklass i dag, säger Pauline Hammarlund.

Även tränaren Stellan Carlsson var nöjd med Hilda Carlén.

– Hon är riktigt stabil i dag. Hela vårt försvarsspel är riktigt bra. Vi kan åka från Göteborg med raka ryggar, säger han.